Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η κρίσιμη σύνοδος του OPEC

Η συνεδρίαση του OPEC αύριο Τετάρτη 5/12 βρίσκει το καρτέλ εκ νέου εν τω μέσω πιέσεων για νέα αύξηση της ημερήσιας παραγωγής του. Εάν δεν υπάρξει αύξηση παραγωγής και των κρατών εκτός OPEC, η τιμή πετρελαίου δεν μοιάζει ”πρόθυμη” να υποχωρήσει.

του Javier Blas από το Abu Dhabi

Καθώς τα κράτη-μέλη του OPEC συναντώνται αύριο Τετάρτη (5/12), η προσοχή θα στραφεί στην απόφαση του καρτέλ για το εάν θα προχωρήσει σε αύξηση της ημερήσιας παραγωγής του, προκειμένου να οδηγήσει χαμηλότερα την αποτίμηση του μαύρου χρυσού και να αποτρέψει περαιτέρω κακό στην παγκόσμια οικονομία.

Ο OPEC επιθυμεί να ”δει” τις τιμές να υποχωρούν, φοβούμενος ότι ενδεχόμενη ύφεση στις ΗΠΑ θα οδηγήσει σε αντίστοιχη πτώση της κατανάλωσης πετρελαίου. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η αύξηση της παραγωγής δεν θεωρείται απαραίτητη.

Ακόμη, όμως, και εάν το καρτέλ αποφασίσει να προχωρήσει σε αύξηση παραγωγής, η αγορά δεν πρόκειται να πάψει να είναι ”σφιχτή”: Το γεγονός ότι η παραγωγή πετρελαίου εκτός OPEC δεν έχει αυξηθεί όσο θα έπρεπε συμβάλλει και αυτό με τη σειρά του στις υψηλές τιμές.

Η τιμή πετρελαίου, πρόσφατα, διαμορφώθηκε στο ιστορικό υψηλό των 99,29 δολαρίων ανά βαρέλι, αν και τη Δευτέρα 3/12 υποχώρησε στα 87,47 δολάρια (χαμηλό μηνός), υπό το πρίσμα της ελπίδας ότι το καρτέλ θα προχωρήσει σε αύξηση της παραγωγής.

Ο κ. Ali Naimi, υπουργός Πετρελαίου της Σ. Αραβίας και de facto ηγέτης του OPEC, τηρεί ”σιγήν ιχθύος” σε ό,τι αφορά τις προθέσεις του καρτέλ. Πρόσφατα, όμως, δήλωσε ότι η ζήτηση πετρελαίου είναι ”σταθερή” καθώς, λόγω του χειμώνα στο δυτικό ημισφαίριο, παραδοσιακά καταγράφεται αύξηση.

Φτάνοντας, δε, τη Δευτέρα στο Abu Dhabi δήλωσε ότι οι υπουργοί Πετρελαίου του καρτέλ θα εξετάσουν και το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε αύξηση της ημερήσιας παραγωγής.

”Το πεδίο είναι ανοιχτό”, υποστήριξε ο κ. Naimi και πρόσθεσε ότι ”αυτή τη στιγμή θα ήταν ανώριμο να κάνουμε προβλέψεις για το τι θα αποφασιστεί. Δεν έχουμε ακόμη εξετάσει όλα τα υπάρχοντα στοιχεία”.

Ένα από τα σημεία-κλειδιά είναι η παραγωγή των χωρών εκτός OPEC.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας (IEA), η παραγωγή εκτός OPEC –από την οποία εξαιρείται και η Αγκόλα, που έγινε μέλος του καρτέλ τον Ιανουάριο– θα ενισχυθεί φέτος κατά 1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Όμως βάσει των πρόσφατων στοιχείων η παραγωγή αυτή έχει ενισχυθεί μόλις 0,6 εκατ. βαρέλια.

Όπως σημειώνει ο κ. Kevin Norrish της Barclays Capital, η πτώση παραγωγής των χωρών εκτός OPEC κατορθώνει να ξεπεράσει την αντίστοιχη αύξηση που πραγματοποίησε το καρτέλ το 2007.

Η προμήθεια πετρελαίου από τον OPEC έφτασε στα 31,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Οκτώβριο, ενώ τον Νοέμβριο θα πρέπει να έχει αυξηθεί κατά 500.000 βαρέλια σε ημερήσια βάση, μετά την απόφαση του καρτέλ να προχωρήσει σε αντίστοιχη αύξηση παραγωγής, την οποία έλαβε στη σύνοδο του Σεπτεμβρίου.

Βάσει των στοιχείων της Deutsche Bank, οι χώρες εκτός OPEC έχουν ενισχύσει την παραγωγή τους μόλις στο 40% των προβλέψεων. Η αποτυχία να ”ισοφαρίσουν” τις προβλέψεις αποδίδεται στην ανυπαρξία επενδύσεων για τη βελτίωση των υπαρχουσών υποδομών, στην ”απόλυτη ωρίμανση” των πετρελαιοπηγών, των οποίων οι δυνατότητες συνεχώς περιορίζονται, αλλά και στην αδυναμία ολοκλήρωσης αρκετών νέων προγραμμάτων εξόρυξης και ανάπτυξης κοιτασμάτων.

Η IEA, δε, προβλέπει ότι εντός του 2008 η παραγωγή από τις χώρες εκτός OPEC θα αυξηθεί κατά 1,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Όμως η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται ότι θα αυξηθεί κατά 1,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως, λόγω των αυξημένων αναγκών Ινδίας, Κίνας και Μέσης Ανατολής.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v