Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ανάκαμψη των ευρωπαϊκών μετοχών

Συνολική απόδοση των ευρωπαϊκών αγορών από 5% έως 7% το 2008, συμπεριλαμβανομένων και των μερισμάτων, προβλέπει ο κ. Peter Oppenheimer, στρατηγικός αναλυτής ευρωπαϊκών επενδύσεων της Goldman Sachs. Κλάδος-κλειδί και στο επόμενο έτος ο χρηματοοικονομικός.

του Peter Oppenheimer, αναλυτή της Goldman Sachs,

από τη στήλη View of the Day

Οι ευρωπαϊκές μετοχές θα βρεθούν αντιμέτωπες με βραχυπρόθεσμες απώλειες, καθώς η κρίση στη χρηματοοικονομική αγορά συνεχίζεται, με αποτέλεσμα να πλήττει τόσο την επενδυτική εμπιστοσύνη όσο και την οικονομική δραστηριότητα. Όμως θα ανακάμψουν εντός του 2008, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει ο κ. Peter Oppenheimer, επικεφαλής ευρωπαϊκών επενδύσεων για την Goldman Sachs.

Ο κ. Oppenheimer θεωρεί ότι η μέση πρόβλεψη για αύξηση εταιρικών κερδών 9% στις ευρωπαϊκές εταιρίες -με ταυτόχρονη αναμονή ενίσχυσης και των περιθωρίων κέρδους- είναι μη ρεαλιστική. ”Προβλέπουμε ότι τα κέρδη θα υποχωρήσουν ελαφρά το 2008”, υποστηρίζει, ενώ ταυτόχρονα σημειώνει ότι ”αναμένουμε, επίσης, ήπια υποχώρηση και των περιθωρίων λειτουργικού κέρδους”.

Ο αναλυτής της Goldman Sachs σημειώνει, επίσης, ότι εάν χρησιμοποιήσει κάποιος ένα 3,5% ως βάση risk premium και με πρόβλεψη ότι ο ρυθμός κερδών θα είναι στάσιμος εντός του 2008, τότε οι αγορές θα πρέπει να υποχωρήσουν περίπου 5% προκειμένου να φτάσουν την ορθή αξία τους.

”Στην πραγματικότητα, όμως, οι αγορές έχουν την τάση να ανακάμπτουν ισχυρά όταν το risk premium των μετοχών αυξάνεται. Χρησιμοποιώντας ένα Earnings Risk Premium (ERP) κοντά στο 4% -το επίπεδο που ”επιτεύχθηκε” το 2000- τότε αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να προετοιμαστούμε για μια πτώση μεταξύ 10% και 15%”, προσθέτει ο κ. Oppenheimer.

Όμως ο αναλυτής θεωρεί ότι οι ευρωπαϊκές αγορές θα βρεθούν σε διαδικασία έντονης ανόδου εντός του 2008, με τον χρηματοοικονομικό κλάδο να αποτελεί το κλειδί. ”Ο συγκεκριμένος κλάδος αντιστοιχεί στο 25% των αγορών και μια λύση στην πιστωτική κρίση θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς παράγοντες που θα σηματοδοτήσει ότι ανάκαμψη τόσο στην ευρύτερη οικονομία όσο και στην επιχειρηματική κερδοφορία θα ακολουθήσει”, τονίζει.

Βέβαια, ο κ. Oppenheimer παραδέχεται ότι ”είναι δύσκολο για οποιονδήποτε να προβλέψει την έκταση του ράλι, παρά ταύτα πιστεύουμε ότι ανάκαμψη των αγορών από τα χαμηλά είναι δεδομένη και θα οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που οι αγορές διαπραγματεύονται την τρέχουσα περίοδο. Αναμένουμε συνολική απόδοση μεταξύ 5% έως 7% εντός του 2008, συμπεριλαμβανομένων και των μερισμάτων”.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v