Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρίσιμο δεκαπενθήμερο για 7 κεντρικές τράπεζες

Ένα κρίσιμο 15νθήμερο στη διαμόρφωση της παγκόσμιας πιστωτικής πολιτικής ξεκινά. Ευρωζώνη, Αγγλία, Καναδάς, Αυστραλία και Ν. Ζηλανδία αποφασίζουν για επιτόκια αυτή την εβδομάδα και Ελβετία, ΗΠΑ (η ”εξαίρεση” που θεωρείται βέβαιο ότι θα μειώσει) την επόμενη.

του Neil Dennis

Οι επενδυτές θα ανακαλύψουν αυτή την εβδομάδα εάν οι ταραχώδεις συνθήκες στις συναλλαγές και οι αυστηρές συνθήκες στην αγορά χρήματος έχουν επηρεάσει τις επιτροπές διαμόρφωσης της πιστωτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Αγγλίας.

Ο κ. Jean-Claude Trichet και οι συνάδελφοί του στην ΕΚΤ θα συνεχίσουν να ανησυχούν για τον πληθωρισμό όταν συνεδριάσουν την Πέμπτη. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή έδειξε ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αυξήθηκε τον Νοέμβριο 3%, με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2001.

Αυτό θα δυσαρεστήσει τα ”περιστέρια”, καθώς οι περισσότεροι αναλυτές περιμένουν πλέον ότι τα επιτόκια της ευρωζώνης θα παραμείνουν στο 4% το επόμενο έτος, παρά τις ενδείξεις οικονομικής επιβράδυνσης.

”Η οικονομία της ευρωζώνης έχει εισέλθει σε μια δύσκολη περίοδο, όπου η αύξηση του πληθωρισμού θα αποτρέψει την ΕΚΤ από το να απαντήσει γρήγορα σε περαιτέρω επιβράδυνση της δραστηριότητας”, δηλώνει ο κ. Jonathan Loynes της Capital Economics.

Καμία αλλαγή δεν αναμένεται από την Bank of England, αλλά υπάρχει περίπτωση για μείωση κατά 0,25 μονάδες στο 5,5%, αναφέρει ο κ. Howard Archer της Global Insight. ”Η τράπεζα δεν θέλει να δει κάθετη επιβράδυνση της ανάπτυξης και γνωρίζει πολύ καλά ότι υπάρχει τέτοιος κίνδυνος”.

Σε ομιλία του ενώπιον του κοινοβουλίου την περασμένη εβδομάδα, ο διοικητής της ΒοΕ κ. Mervyn King δήλωσε ότι η βρετανική οικονομία αντιμετωπίζει ένα δύσκολο μέλλον μεσοπρόθεσμα.

Ο κ. King και οι ομόλογοί του στην επιτροπή καθορισμού πολιτικής θα πάρουν μια ιδέα για το πώς αντεπεξέρχεται η οικονομία, με την έκδοση του δείκτη ΡΜΙ Νοεμβρίου.

Η επιτροπή της Federal Reserve που θα συνεδριάσει στις 11 Δεκεμβρίου θα ενημερωθεί για τα οικονομικά στοιχεία αυτή την εβδομάδα με τους δείκτες ΡΜΙ μεταποίησης και υπηρεσιών. Η βασική στατιστική ανακοίνωση για τις ΗΠΑ θα ακολουθήσει με τα στοιχεία για την απασχόληση Νοεμβρίου, που αναμένεται να δείξουν ότι οι ρυθμοί δημιουργίας θέσεων εργασίας επιβραδύνονται.

Μετά την αύξηση κατά 166.000 στα μισθολόγια τον Οκτώβριο, οι εκτιμήσεις για τον Νοέμβριο κυμαίνονται μεταξύ 50 και 80 χιλιάδων, έπειτα από ένα δυσμενές σερί εβδομαδιαίων ανακοινώσεων. Η επιβράδυνση των καταναλωτικών δαπανών εκτιμάται ότι έχει πλήξει την απασχόληση στο λιανεμπόριο, ενώ οι θέσεις στο εμπόριο και στις κατασκευές έχουν υποστεί πλήγματα από την επιβράδυνση στην αγορά ακινήτων των ΗΠΑ.

Αποφάσεις για τα επιτόκια θα ληφθούν αύριο στον Καναδά, που αναμένεται να διατηρήσει στο 4,5%, και στην Αυστραλία (καμία αλλαγή, στο 6,75%). Η Νέα Ζηλανδία, την Τετάρτη, προβλέπεται να κρατήσει το βασικό επιτόκιο στο 8,25%. Την επομένη, μαζί με την αμερικανική Fed η οποία αναμένεται ευρέως να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων, συνεδριάζει και η Swiss National Bank, που προβλέπεται να κρατήσει σταθερό το επιτόκιο του ελβετικού φράγκου.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v