Η Apple αντιμέτωπη με την κόπωση του iPhone

Άλλος λανσάρει καινούριο προϊόν, άλλος κερδίζει: το παράδοξο στην κυκλοφορία του iPhone. Στις αναβαθμίσεις των πελατών της ελπίζει τώρα η εταιρία.

  • Lex
Η Apple αντιμέτωπη με την κόπωση του iPhone

Αφότου επένδυσε στην Αpple το 2013, ο Carl Icahn εκτίμησε πως η εταιρία θα προχωρούσε στην παραγωγή τηλεοράσεων – τολμώντας ακόμα και μια πρόβλεψη για τα ετήσια έσοδα: $40 δισεκατομμύρια. Τρία χρόνια μετά, ο βετεράνος ακτιβιστής έχει απογοητευτεί. Μέχρι και σήμερα μόνο ένα προϊόν της Apple αγγίζει αυτά τα επίπεδα πωλήσεων.

Oι πρώτες κριτικές του τελευταίου iPhone, που παρουσιάστηκε την Τετάρτη, αναφέρουν πως η Apple έχει προσθέσει αρκετές λειτουργίες προκειμένου να κρατήσει το ενδιαφέρον των καταναλωτών της. Οι προοπτικές του υποβοηθούνται και από τις εκρήξεις κινητών στην Samsung.

Για τους επενδυτές, όμως, η απάθεια έχει εδραιωθεί. Η τιμή της μετοχής παρέμεινε κατά κύριο λόγο αμετακίνητη και είναι κολλημένη περίπου στα 100$. Η μετοχή ξεπέρασε αυτό το επίπεδο για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2012, με το λανσάρισμα του iPhone 5. Eπανήλθε κοντά στα 100$ για άλλη μια κυκλοφορία iPhone τον Σεπτέμβρη του 2014 και σε παρόμοια επίπεδα τον Σεπτέμβριο του 2015 και τον Σεπτέμβριο αυτού του έτους.

Σχετικά με την αποτίμησή της, η Apple είναι στρυμωγμένη μεταξύ «γερόλυκων» όπως η HP και Juniper Networks, με την αξία της επιχείρησης να είναι μικρότερη κατά περισσότερες από έξι φορές σε σχέση με τα έσοδα προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων.

Η μετοχή της Apple τελεί υπό διαπραγμάτευση όπως μια εταιρία που έχει σταματήσει να αναπτύσσεται γιατί (η Apple) είναι τέτοια. Τα έσοδα τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα ήταν $220 δισεκατομμύρια: ήταν $224 δισεκατομμύρια τους αμέσως προηγούμενους 12 μήνες. Η αγορά των smartphone φαίνεται να έχει κορεσθεί. Κατά το δεύτερο τρίμηνο 343,3 εκατομμύρια συσκευές αποστάλθηκαν σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με την εταιρία ερευνών IDC, μία αύξηση κατά 0,3% σε σχέση με την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα. Με τα ανεξερεύνητα εδάφη να είναι λίγα, η Apple είναι εξαρτημένη από το προϊόν που ελπίζει πως θα αποφέρει κέρδη κάθε χρόνο- πείθοντας τους υπάρχοντες πελάτες της να συνεχίσουν τις αναβαθμίσεις.

Ακόμα κι’ έτσι, η μετοχή της Apple παραμένει υποτιμημένη. Ο μόνος τρόπος για να «επιβεβαιωθεί» η συγκεκριμένη αποτίμηση θα ήταν τα έσοδα της Apple όχι απλά να είναι στάσιμα, αλλά να μειωθούν. Ελάχιστα τεχνολογικά καταναλωτικά αγαθά αντέχουν ακόμα και για τα εννέα χρόνια που το iPhone υπάρχει. Όταν υποχωρήσουν, όπως το Blackberry έδειξε, μπορεί να είναι δραματικό.

Ωστόσο αυτό αγνοεί την θετική προοπτική. Ο κος Icahn ενδεχομένως αστόχησε με το θέμα της τηλεόρασης αλλά θα ήταν βλακώδες το να ξεγράψεις μελλοντικά προϊόντα. Ακόμα και αν η πρόβλεψη για αυτοκίνητο από την Apple είναι υπερβολικά ομιχλώδης για να ποντάρεις, τι γίνεται με τις υπηρεσίες; Είναι διεστραμμένο το ότι η μεγάλη νικήτρια μετοχικά από την παρουσίαση της Apple ήταν η Nintendo, της οποίας τα διαπραγματεύσιμα πιστοποιητικά καταθέσεων (ADR) εκτοξεύθηκαν κατά 29% μετά την ανακοίνωση πως θα μπει το παιχνίδι Super Mario στο Apple App Store και το Pokemon Go στο Αpple Watch. H Apple παίρνει μερίδιο από κάθε download. Τα έσοδα από τις υπηρεσίες της αντιστοιχούσαν σε $23 δισεκατομμύρια κατά τους τελευταίους 12 μήνες και θα μπορούσαν εύκολα να γίνουν το επόμενο «προϊόν» αξίας $40 δισεκατομμυρίων στην ιδιοκτησία της.

© The Financial Times Limited 2016. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v