Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικές συγχωνεύσεις το ”αντίδοτο” στην κρίση

Η κλιμακούμενη κρίση στις πιστωτικές αγορές θα οδηγήσει –αφού όμως πρώτα υπάρξει χαλάρωσή της– σε εξ ανάγκης διασυνοριακές συγχωνεύσεις τραπεζών. Αυτό υποστηρίζει ο κ. Mario Draghi, επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας, προσθέτοντας επίσης ότι οι αρχές ελέγχου θα πρέπει να ενισχύσουν τις προσπάθειες για να αποτρέψουν και νέες κρίσεις στο μέλλον.

του Ralph Atkins, από τη Φρανκφούρτη

Η παγκόσμια πιστωτική κρίση θα οδηγήσει σε έναν νέο κύκλο τραπεζικών συγχωνεύσεων και παράλληλα σε διαρθρωτικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των ομίλων που παρέχουν χρηματιστηριακές υπηρεσίες, όπως, τουλάχιστον, επισήμανε ο κ. Mario Draghi, πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας.

Σε ομιλία του στο Center for Financial Studies στη Φρανκφούρτη, ο κ. Draghi τόνισε ότι ”οι πρόσφατες αρνητικές εξελίξεις στην πιστωτική αγορά θα οδηγήσουν σε σημαντική απόκλιση, σε σύγκριση με τις προβλέψεις, την κερδοφορία των τραπεζών και μόλις η σκόνη κατακαθήσει, θα οδηγηθούμε σε έναν νέο κύκλο, διασυνοριακών τραπεζικών συγχωνεύσεων”.

Οι απόψεις που εκφράζει ο Ιταλός τραπεζίτης είναι κάτι παραπάνω από σημαντικές, δεδομένου ότι είναι και πρόεδρος του Financial Stability Forum, διεθνούς ομίλου του οποίου μέλη είναι οι ανά τον κόσμο αρχές ανταγωνισμού καθώς και οι κεντρικοί τραπεζίτες. Φυσικά, και ως μέλος της ΕΚΤ, οι απόψεις του έχουν βαρύνουσα σημασία.

Επιπρόσθετα, εντός του 2008 το Forum θα δημοσιοποιήσει εκτενή έρευνα σχετικά με τις ουσιαστικές επιπτώσεις της πιστωτικής κρίσης στην οικονομία, στις αγορές και στις επιχειρήσεις.

Επίσης, ο κ. Draghi τόνισε ότι οι αρχές ελέγχου θα πρέπει να επικεντρώσουν ακόμη περισσότερο την προσοχή τους στον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες παρέχουν δάνεια (πάσης φύσεως), ιδιαίτερα εάν και στην Ευρώπη υπάρχει ανάλογη ”ευκολία” στην παροχή τους όπως στις ΗΠΑ.

Στο στόχαστρο των αρχών ελέγχου θα πρέπει να ενταχθούν και τα σύνθετα επενδυτικά προϊόντα, τα οποία επίσης εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματικά.

Βέβαια, ο κ. Draghi παραδέχεται ότι οι τράπεζες πολύ δύσκολα θα σταματήσουν την παροχή τιτλοποιήσεων, αλλά προσθέτει πως η περισσότερο προσεκτική εξέταση των όρων, τόσο από τις διοικήσεις τους όσο και από τις αρχές ελέγχου, μπορεί να προστατεύσει από μια νέα κρίση στο μέλλον.

Όσο για τις κεντρικές τράπεζες, ο Ιταλός τραπεζίτης υπογράμμισε πως η κρίση αλλάζει αρκετά το τοπίο αλλά και τον τρόπο με τον οποίο καλούνται να παρέμβουν και να καθορίσουν τη νομισματική τους πολιτική.

Οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα δίλημμα: Από τη μία πλευρά καλούνται να πατάξουν τον πληθωρισμό και να διασφαλίσουν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και από την άλλη υποχρεούνται να προχωρήσουν σε συνεχείς ενέσεις ρευστότητας για να στηρίξουν τις αγορές.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v