Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι ”βλέπει” η Bear Stearns για ευρώ, επιτόκια ΕΚΤ

Η αναρρίχηση του ευρώ στο 1,55 δολ. θα υποχρεώσει την ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια στο 3,5%, σύμφωνα με τον κ. David Brown της Bear Stearns, που πιστεύει ότι η Ιταλία και ενδεχομένως η Πορτογαλία και η Ελλάδα θα διολισθήσουν σε ύφεση τον επόμενο χρόνο.

του David Brown

από τη στήλη ”View of the day”

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης όσον αφορά στη νομισματική πολιτική και στην ανάγκη μείωσης των επιτοκίων, προειδοποιεί ο κ. David Brown, διευθύνων οικονομολόγος της Ευρώπης της Bear Stearns.

”Πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ εντέλει θα υποχρεωθεί να μειώσει τα επιτόκια στο 3,5% έως τα μέσα του 2008 και το έναυσμα για τη μείωση θα είναι η αναρρίχηση του ευρώ στο 1,55 δολάριο τους επόμενους μήνες”, δηλώνει. ”Ο κίνδυνος να ανέλθει το ευρώ στο 1,55 δολάριο είναι σαφώς αυξημένος”.

Ο κ. Brown δηλώνει ότι η κάθετη επιβράδυνση στις βιομηχανικές παραγγελίες Σεπτεμβρίου της ευρωζώνης περιέχουν σπόρους κάθετης διολίσθησης της ανάπτυξης τον επόμενο χρόνο.

”Κάτι είναι σαφές ότι δεν πάει καλά στην ευρωζώνη, και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καλό θα είναι να το κατανοήσει εγκαίρως, αλλιώς κινδυνεύει να πέσει στα σαγόνια της ύφεσης τον επόμενο χρόνο”, τονίζει.

”Τα στοιχεία για τις βιομηχανικές παραγγλίες θα πρέπει να λειτουργήσουν ως ένας ακόμη παράγοντας μείωσης επιτοκίων”.

Ο κ. Brown εκτιμά ότι δεν θα είναι έκπληξη εάν το spread του δεκαετούς ομολόγου της Ιταλίας έναντι του γερμανικού bunds χτυπήσει τις 40 μονάδες βάσης για πρώτη φορά σε έξι χρόνια.

”Ίσως οι αγορές αρχίζουν να διαισθάνονται αυτό που λέμε εδώ και αρκετό καιρό -ότι η Ιταλία ενδεχομένως οδεύσει προς ύφεση τον επόμενο χρόνο, οπότε τα θεμελιώδη δεδομένα του προϋπολογισμού θα τιναχτούν στον αέρα”, αναφέρει ο αναλυτής. Και προσθέτει: ”Το ίδιο μπορεί να συμβεί επίσης στην Πορτογαλία και στην Ελλάδα”.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v