Η ήττα της Μέρκελ βάζει νέα δεδομένα για τις εθνικές εκλογές

Το δεξιό αντιμεταναστευτικό AfD ενδέχεται να παγιωθεί ως τρίτο κόμμα στις εθνικές εκλογές. Εντείνονται οι πιέσεις στην καγκελάριο, που μπορεί να μην έχει στήριξη για να κατέβει για τέταρτη θητεία. Ένα κόμμα δεξιότερο του CDU ίσως σημαδέψει τη γερμανική πολιτική.

  • του Tony Barber
Η ήττα της Μέρκελ βάζει νέα δεδομένα για τις εθνικές εκλογές

Η εκλογική ήττα που υπέστη το CDU της Άνγκελα Μέρκελ την Κυριακή στο νοτιοανατολικό κρατίδιο Mecklenburg-Vorpommern δείχνει μεγάλη και ταπεινωτική. Συνήθως, τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών στη Γερμανία έχουν περιορισμένη σημασία για την πολιτική σε εθνικό επίπεδο, αλλά αυτή η μάχη δόθηκε κυρίως επάνω σε ένα ζήτημα: την απόφαση που πήρε η καγκελάριος πριν από έναν χρόνο να ανοίξει τις πόρτες της Γερμανίας σε περίπου ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες.

Το δεξιό λαϊκίστικο, αντιμεταναστευτικό AfD, το οποίο ιδρύθηκε μόλις το 2013, κέρδισε το 21% της συνολικής ψήφου, έναντι 19% για το CDU, σύμφωνα με exit poll της Ard. Το αποτέλεσμα σημαίνει ότι το AfD θα έχει πλέον έδρες σε εννέα από τα 16 νομοθετικά σώματα γερμανικών κρατιδίων.

Όχι μόνο είναι σχεδόν βέβαιο ότι το AfD θα κερδίσει εκπροσώπηση στην Bundestag μετά τις εθνικές εκλογές της επόμενης χρονιάς, αλλά μπορεί ακόμη και να παγιωθεί ως το τρίτο ισχυρότερο κόμμα της Γερμανίας. Αυτό θα περιέπλεκε τις προσπάθειες να σχηματιστεί σταθερός κυβερνητικός συνασπισμός και θα μπορούσε να αποκλείσει τη συνέχιση του κυβερνόντος «μεγάλου συνασπισμού» του CDU με τους Σοσιαλδημοκράτες.

Για τους επικριτές της μεταναστευτικής πολιτικής της κ. Μέρκελ, από τους κόλπους του CDU και του CSU, του βαυαρικού αδελφού κόμματος, το εκλογικό αποτέλεσμα στο Mecklenburg-Vorpommern σίγουρα θα εγείρει αμφιβολίες για το αν η καγκελάριος θα πρέπει να διεκδικήσει επανεκλογή. Αν και η κ. Μέρκελ έχει βρεθεί στην κορυφή της γερμανικής και ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής κατά τη διάρκεια των 11 ετών της ως καγκελάριος, η Γερμανία είναι κοινοβουλευτική δημοκρατία και εντέλει η ισχύς καγκελαρίου εξαρτάται από τη στήριξη που απολαμβάνει από το κόμμα της.

Όταν οι δημόσιες επικρίσεις στην πολιτική της για τους πρόσφυγες άρχισαν να γίνονται εμφανείς στα τέλη του 2015, πολιτικοί σχολιαστές σημείωσαν ότι δεν υπήρχε προφανής εν δυνάμει διάδοχος στο CDU. Αλλά η δημοτικότητα της κ. Μέρκελ στους Γερμανούς ψηφοφόρους έχει υποχωρήσει στο 45%, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, σηματοδοτώντας το χαμηλότερο επίπεδό της από τον Αύγουστο του 2011 και μετά.

Μια κρίσιμη δοκιμασία θα έρθει κατά το εθνικό συνέδριο του CDU στις 4-6 Δεκεμβρίου. Αν η κ. Μέρκελ επιδιώξει να επανεκλεγεί ως πρόεδρος του κόμματος και εξασφαλίσει μια πειστική νίκη, θα είναι σε θέση να βάλει υποψηφιότητα για τέταρτη θητεία ως καγκελάριος στις εθνικές εκλογές, οι οποίες από εκεί κει πέρα θα πρέπει να διεξαχθούν σε περίοδο 12 μηνών το πολύ.

Πριν από αυτό, ωστόσο, υπάρχουν δημοτικές εκλογές στην Κάτω Σαξονία στις 11 Σεπτεμβρίου και περιφερειακές εκλογές στο κρατίδιο του Βερολίνου στις 18 Σεπτεμβρίου. Τυχόν ισχυρές επιδόσεις του AfD και αδύναμα αποτελέσματα για το CDU θα εντείνουν την πίεση στην κ. Μέρκελ.

Ωστόσο θα πρέπει κανείς να είναι προσεκτικός και να μην υπερβάλλει στη σημασία του αποτελέσματος στο Mecklenburg-Vorpommern. Το κρατίδιο περιλαμβάνει μόνο 1,6 εκατ. από τον πληθυσμό της Γερμανίας, ο οποίος είναι συνολικά 81 εκατ. Αποτελεί μέρος της πρώην κομμουνιστικής Ανατολικής Γερμανίας, μιας περιοχής στην οποία το AfD και άλλα κόμματα διαμαρτυρίας τείνουν να προσελκύουν περισσότερες ψήφους απ' ό,τι στα πολυπληθέστερα και πιο εύπορα δυτικά κρατίδια.

Επιπλέον, το AfD από πολλές απόψεις παραμένει ένα κόμμα που στηρίζεται σε ένα μοναδικό θέμα. Δεν έχει αξιόπιστες οικονομικές πολιτικές και οι ηγέτες του είναι επιρρεπείς στον φατριασμό.

Εντούτοις, το Mecklenburg-Vorpommern είναι το κρατίδιο στο οποίο βρίσκεται η εκλογική περιφέρεια της ίδιας της κ. Μέρκελ. Το αποτέλεσμα της Κυριακής καταδεικνύει ότι, για πρώτη φορά από τη γένεση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας το 1949, υπάρχει ένα κόμμα δεξιότερο του συνασπισμού CDU-CSU, ικανό να σημαδέψει δια παντός τη γερμανική πολιτική.

© The Financial Times Limited 2016. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v