Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φόβοι για χρηματοοικονομικό ”κανόνι” στην Ευρώπη

Το κόστος προστασίας από χρεοστάσιο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες έφτασε σε ζενίθ, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για τη δυνατότητα του χρηματοοικονομικού κλάδου να αποπληρώσει τα χρέη του. Υπάρχουν σοβαροί φόβοι ότι τουλάχιστον ένας ευρωπαϊκός οίκος θα ”βαρέσει κανόνι” εξαιτίας των διογκούμενων ζημιών από την κρίση στα επισφαλή στεγαστικά δάνεια των ΗΠΑ και στις δομημένες χρηματοοικονομικές αγορές.

της Sarah O’Connor και του Robert Cookson από το Λονδίνο και του Saskia Scholtes από τη Νέα Υόρκη

Το κόστος προστασίας από χρεοστάσιο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες έφθασε σε ζενίθ την Πέμπτη, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για τη δυνατότητα του χρηματοοικονομικού κλάδου να αποπληρώσει τα χρέη του. Υπάρχουν σοβαροί φόβοι ότι τουλάχιστον ένας ευρωπαϊκός οίκος θα ”βαρέσει κανόνι” εξαιτίας των διογκούμενων ζημιών από την κρίση στα επισφαλή στεγαστικά δάνεια των ΗΠΑ και στις δομημένες χρηματοοικονομικές αγορές.

Ο δείκτης iTraxx Senior Financial -που αναφέρεται στο κόστος ασφάλισης υψηλής βαθμολογίας χρεογράφων 25 χρηματοοικονομικών ευρωπαϊκών επιχειρήσεων κατά του κινδύνου αδυναμίας αποπληρωμής-”χτύπησε” τις 64 μονάδες βάσης, τα υψηλότερα επίπεδα από τότε που ο άρχισε να διαπραγματεύεται (πριν από τρία χρόνια).

Αυτό σημαίνει ότι πλέον κοστίζει 64.000 ευρώ ετησίως για να προστατευτεί ανώτερο χρηματοοικονομικό χρεόγραφο αξίας 10 εκατ. ευρώ από τον κίνδυνο χρεοστασίου σε διάρκεια πέντε ετών, δηλαδή 4.000 ευρώ περισσότερο από το τελευταίο ζενίθ του δείκτη, εν τω μέσω της πιστωτικής κρίσης τον Αύγουστο.

”Επικρατεί η άποψη ότι μια τράπεζα στον δείκτη iTraxx Senior Financial θα κυρήξει αδυναμία αποπληρωμής”, δηλώνει ο κ. David Brickman, στρατηγικός αναλυτής πιστωτικών προϊόντων Ευρώπης της Lehman Brothers. ”Κανένας δεν γνωρίζει ποια. Εμείς τη θεωρούμε υπερβολική -πρόκειται για την έκφραση του γενικότερου φόβου”.

”Στον χρηματοοικονομικό κλάδο κυριαρχεί ο συνδυασμός πανικόβλητου hedging, αρνητικής ψυχολογίας για τις τράπεζες και πάρα πολλές φήμες που κυκλοφορούν”, τονίζει ο κ. Puneet Sharma, επικεφαλής στρατηγικής πιστωτικών προϊόντων Ευρώπης της Barclays Capital.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v