Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι αγορές κατεβαίνουν από το ”άρμα” των ΗΠΑ;

Αυτονόμηση σημαίνει ότι ο υπόλοιπος κόσμος δεν αρπάζει κρυολόγημα όταν η Αμερική φτερνίζεται. Αν μη τι άλλο, η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη σε Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα σημαίνει ότι η παγκόσμια οικονομία δεν είναι πλέον τόσο εξαρτημένη από τις ΗΠΑ.

του Jamie Chisholm

Οι οπαδοί της ”αυτονόμησης” μπορεί να είδαν πρόσφατα το παράδειγμά τους να περνάει από τεστ.

Εξηγούμαστε: Αυτονόμηση σημαίνει ότι ο υπόλοιπος κόσμος δεν αρπάζει κρυολόγημα όταν η Αμερική φτερνίζεται.



Η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη στις λεγόμενες BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα) αλλά και αλλού σημαίνει ότι η παγκόσμια οικονομία δεν είναι πλέον τόσο εξαρτημένη από τις ΗΠΑ.

Η ισχυρή υπεραπόδοση των αναδυόμενων αγορών ενάντια στην τάση της Wall Street από τότε που ξέσπασε η κρίση των subprime δείχνει να στηρίζει την υπόθεση αυτή.

Αλλά πράγματι το ”διαζύγιο” κατέστησε ικανές τις παγκόσμιες αγορές να παρατηρήσουν ότι η καταναλωτική δύναμη στις ΗΠΑ, και άρα το βασικό τμήμα της οικονομίας, στραπατσάρεται υπό το βάρος της αδύναμης αγοράς κατοικίας και των υψηλών τιμών στα καύσιμα;

Μόνο την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας προειδοποίησε ότι οι εξαγορές της χώρας ”θα καταστραφούν” σε περίπτωση που οι ΗΠΑ επιβραδύνουν περισσότερο. Αλλά καθώς η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Κίνας είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Πεκίνο ξεκάθαρα εξακολουθεί να πιστεύει στη θεωρία της μόλυνσης.

Έτσι, αυτή την εβδομάδα το παραδοσιακό ξεκίνημα της αγοραστικής περιόδου στις ΗΠΑ μπορεί να αποδειχτεί καθοριστική στιγμή - αν όχι για την οικονομική σημασία του, για τις επιπτώσεις του στο κλίμα της αγοράς.

Ατυχώς, η πορεία έως τη Μαύρη Παρασκευή -την ημέρα μετά των Ευχαριστιών, όταν τα λογιστικά βιβλία του λιανεμπορίου πρέπει ήδη να δείχνουν ένα καλό κέρδος- δεν άφησε αισιόδοξα μηνύματα.

Ο φόβος είναι πως εάν οι καταναλωτές αποδειχτούν απρόθυμοι να ψωνίσουν κατά τη διάρκεια των γιορτών, πραγματικά θα βρίσκονται σε δεινή θέση.

Έτσι, ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν για τον Νοέμβριο, που θα ανακοινωθεί την Τετάρτη, είναι πλούσιος σε υποσχέσεις για τους εμπόρους.

Οι επενδυτές από τη Wall Street έως τη Σαγκάη θα ελπίζουν ότι οι ”shoppers” είναι τόσο φουσκωμένοι όσο και τα μπαλόνια στην παρέλαση της ημέρας των Ευχαριστιών.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v