Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στασιμοπληθωρισμός προ των πυλών των ΗΠΑ...

Η εκτίναξη στις τιμές ενέργειας κινδυνεύει να δημιουργήσει κύμα στασιμοπληθωρισμού στις ΗΠΑ, προειδοποιεί ο οικονομολόγος κ. Paul Ashworth. ”Η Fed είναι στριμωγμένη. Ωστόσο πιστεύουμε ότι θα βάλει τους φόβους για τον πληθωρισμό σε μια άκρη και θα μειώσει τα επιτόκια στο 4% στις αρχές του επόμενου έτους για να γλιτώσει την ολοκληρωτική ύφεση”, δηλώνει.

του Paul Ashworth της Capital Economics

από τη στήλη View of the day

Η πρόσφατη εκτίναξη στις τιμές ενέργειας κινδυνεύει να δημιουργήσει κύμα στασιμοπληθωρισμού στις ΗΠΑ, προειδοποιεί ο κ. Paul Ashworth, κορυφαίος οικονομολόγος ΗΠΑ στην Capital Economics.

Τονίζει ότι οι τιμές του πετρελαίου στο πρατήριο έχουν ήδη ξεπεράσει τα 3 δολάρια ανά γαλόνι και δηλώνει ότι εάν οι τιμές του αργού πετρελαίου παραμείνουν κοντά στα 100 δολάρια ανά βαρέλι, η βενζίνη θα φτάσει σύντομα στα 3,6 δολάρια.

”Η συνεπαγόμενη συμπίεση στο πραγματικό εισόδημα δεν μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή, αφού η πιστωτική κρίση, η διολίσθηση στις τιμές ακινήτων και η χαλάρωση στην αγορά εργασίας υποδεικνύουν όλα επιβράδυνση της κατανάλωσης”, αναφέρει ο κ. Ashworth.

”Υπάρχει μια ξεκάθαρη πτωτική τάση στον ρυθμό αύξησης των λιανικών πωλήσεων, οι οποίες πρακτικά δεν έχουν αυξηθεί καθόλου το τελευταίο τρίμηνο, ενώ τα τελευταία στοιχεία για τα βασικά διαρκή καταναλωτικά αγαθά υποδεικνύουν ότι οι επιχειρηματικές δαπάνες σε εξοπλισμό και μηχανήματα παραμένουν υποτονικές.

”Η διολίσθηση στην αγορά ακινήτων έχει πλέον πολύ μεγαλύτερη επίδραση στην απασχόληση των κλάδων που σχετίζονται με τη στέγαση και ο δείκτης της εθνικής ένωσης κατασκευαστών οικιών ΝΑΗΒ υπέδειξε ότι οι πωλήσεις νέων οικιών θα διολισθήσουν περαιτέρω”.

Ο κ. Ashworth περιμένει ότι το ακαθάριστο εθνικό προϊόν των ΗΠΑ θα συρρικνωθεί στο δ’ τρίμηνο, πριν αρχίσει η ανάπτυξη σιγά-σιγά να ανακάμπτει τον επόμενο χρόνο.

Η Federal Reserve είναι στριμωγμένη. Σε κάθε περίπτωση, όμως, περιμένουμε ότι η Fed θα βάλει τους φόβους για τον πληθωρισμό σε μια άκρη και θα μειώσει τα επιτόκια στο 4% στις αρχές του επόμενου έτους για να γλιτώσει την ολοκληρωτική ύφεση”.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v