Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lex: Προσοχή στα μερίσματα των τραπεζών

Μπορεί τα μερίσματα που προσφέρουν πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες να μοιάζουν ιδιαίτερα ελκυστικά, ωστόσο οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, καθώς οι σημερινές υγιείς μερισματικές αποδόσεις θα μπορούσαν να αποδειχτούν ”δούρειοι ίπποι” που θα δημιουργήσουν στους ”ανυποψίαστους” μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας.

Προσοχή στις τράπεζες που έχουν υψηλές αποδόσεις.

Τα μερίσματα που προσφέρονται από πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες μοιάζουν πολύ ελκυστικά. Για παράδειγμα, οι Citigroup, Royal Bank of Scotland και Barclays έχουν μερισματικές αποδόσεις που ξεπερνούν κατά πολύ το 6%.

Οι αποδόσεις αυτές είναι πολύ δελεαστικές, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς πως τα δεκαετή ομόλογα προσφέρουν απόδοση 4,2%.

Ωστόσο, οι επενδυτές θα πρέπει να το ξανασκεφτούν. Αυτές οι αποδόσεις αντανακλούν την υποχώρηση της τιμής των μετοχών.

Η πρόσφατη κρίση στην πιστωτική αγορά έχει οδηγήσει σε τεράστιες διαγραφές ζημιών που σχετίζονται με τα δάνεια αλλά και σε απώλεια της εμπιστοσύνης όσον αφορά στους ισολογισμούς των τραπεζών. Αυτός ο φόβος θα μπορούσε να είναι υπερβολικός.

Για τους αισιόδοξους, είναι πιθανό οι τράπεζες να ”συμμορφώσουν” τους ισολογισμούς τους και να αποφύγουν περαιτέρω μεγάλες απώλειες, μετατρέποντας έτσι την κατάσταση σε μια ευκαιρία για αγορές.

Ωστόσο, απ’ ό,τι φαίνεται, ορισμένες τράπεζες αποτελούν ”παγίδα” για την αξία. Η κερδοφορία απειλείται, τόσο από τις διαγραφές ζημιών όσο και από τις αυξανόμενες προβλέψεις για επισφαλή δάνεια.

Τον Οκτώβριο, για παράδειγμα, οι αναλυτές ανέμεναν τα κέρδη των αμερικανικών χρηματοοικονομικών εταιριών να αυξηθούν κατά 7% στο δ’ τρίμηνο. Τώρα αναμένουν πτώση της τάξης του 20%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Thomson.

Την ίδια ώρα, οι ισολογισμοί ορισμένων τραπεζών έχουν ”φουσκώσει”, καθώς έχουν αναγκαστεί να εξαρτηθούν από ”μοχλευμένα” δάνεια. Αυτό σημαίνει πως έχουν ανάγκη από περισσότερα κεφάλαια.

Η πώληση περιουσιακών στοιχείων προκειμένου να επιτευχθεί η αύξηση κεφαλαίων ”κατατρώει” την αύξηση της κερδοφορίας. Αν όμως προσπαθήσουν να ”χτίσουν” κεφάλαια από τα κέρδη, αυξάνεται ο κίνδυνος μείωσης των μερισμάτων.

Η Citi εκτιμά πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες αποδίδουν μόλις κατά τι περισσότερο από το 40% των κερδών σε μερίσματα. Όμως, αυτό ισοδυναμεί με το 85% των ελεύθερων ταμειακών ροών. Αυτό δεν αφήνει και μεγάλα περιθώρια για ελιγμούς.

Αν η κατάσταση στην πιστωτική αγορά δεν βελτιωθεί, ορισμένα μερίσματα μοιάζουν ”ευάλωτα”. Εναλλακτικά, οι τράπεζες θα μπορούσαν να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους και να διατηρήσουν τα μερίσματα, ”αφαιρώντας” όμως τα μερίδια των μετόχων.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, οι σημερινές υγιείς μερισματικές αποδόσεις θα μπορούσαν να αποδειχτούν ”δούρειοι ίπποι” που θα δημιουργήσουν στους ”ανυποψίαστους” επενδυτές μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v