Καλοκαιρινή βουτιά στις αποδόσεις των ευρωομολόγων

Η χαμηλή συναλλαγματική δραστηριότητα του καλοκαιριού διογκώνει τον αντίκτυπο των προγραμμάτων QE. Σε επίπεδα ρεκόρ υποχώρησαν οι αποδόσεις βρετανικών, ιρλανδικών και ισπανικών ομολόγων. Διψήφια κέρδη για τους επενδύτες.

  • των Elaine Moore και Mehreen Khan
Καλοκαιρινή βουτιά στις αποδόσεις των ευρωομολόγων

Οι αποδόσεις των βρετανικών ομολόγων και των 10ετων ισπανικών και ιρλανδικών ομολόγων βούλιαξαν σε νέα χαμηλά την Τρίτη, καθώς οι τιμές πήραν ώθηση από την επανέναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Τράπεζας της Αγγλίας.

Οι παγκόσμιες αγορές μετοχών και ομολόγων έχουν ενισχυθεί από την απόφαση της βρετανικής κεντρικής τράπεζας την περασμένη εβδομάδα να μειώσει τα επιτόκια στο 0,25%, το χαμηλότερο επίπεδο στην ιστορία της BoE και να ξεκινήσει ένα νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης £70 δισ. που περιλαμβάνει κρατικά και εταιρικά ομόλογα.

Με την BoE να ακολουθεί τις κεντρικές τράπεζες στην Ιαπωνία και στην ευρωζώνη στην αγορά μεγάλης ποσότητας κρατικών ομολόγων, οι αποδόσεις των τίτλων αναφοράς συνεχίζουν να υποχωρούν σε νέα χαμηλά, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Τα μακροπρόθεσμα ομόλογα έχουν αποφέρει διψήφια κέρδη για τους επενδυτές φέτος, με τον δείκτη των βρετανικών τίτλων να έχει ενισχυθεί 16% το 2016, σύμφωνα με την Barclays Indices.

«Οι κεντρικές τράπεζες στην Ευρώπη, στην Ιαπωνία και τώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζουν με επιθετικά μέτρα το πρόβλημα του χαμηλού πληθωρισμού» δηλώνει ο David Zahn, υπεύθυνος για το ευρωπαϊκό σταθερό εισόδημα στην Franklin Templeton.

«Αναμένω ότι οι ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων θα στηριχτούν από τα προγράμματα QE των κεντρικών τραπεζών μακροπρόθεσμα» προσθέτει.

Την Τρίτη, η απόδοση του 10ετους βρετανικού ομολόγου έπεσε στο 0,56%, καθώς η BoE ξεκίνησε την αγορά κρατικού χρέους με ωρίμανση μεγαλύτερη των 15 ετών. Η απόδοση του 30ετους ομολόγου διολίσθησε στο ιστορικό χαμηλό του 1,36%.

Η απόδοση του 10ετους ισπανικού ομολόγου υποχώρησε αυτήν την εβδομάδα για πρώτη φορά κάτω από το 1%, καθώς οι προοπτικές της μακροπρόθεσμης χαλάρωσης από τις κεντρικές τράπεζες αντιστάθμισε τις ανησυχίες για την αδυναμία της χώρας να σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου.

Η απόδοση του 10ετους ιρλανδικού ομολόγου αναφοράς έπεσε στο ιστορικό χαμηλό του 0,37% την Τρίτη, ενώ η ζήτηση για ιταλικά κρατικά ομόλογα ήταν σταθερή παρά τις όλο και μεγαλύτερες ανησυχίες για τις τράπεζες της χώρας που κινδυνεύουν να εκτροχιάσουν την μεταρρυθμιστική ατζέντα του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.

Η απόδοση του 10ετους ιταλικού ομολόγου αναφοράς βούτηξε στο 1,11%, πλησιάζοντας το ναδίρ του 2015, με τους επενδυτές να ξεπερνούν την απόφαση της DBRS να τοποθετήσει την περασμένη εβδομάδα την χώρα υπό παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση.

Ο Francis Diamond, υπεύθυνος στρατηγικής στην JP Morgan, ανέφερε ότι η τυπική χαμηλή συναλλαγματική δραστηριότητα που επικρατεί τον καλοκαιρινό μήνα Αύγουστο έχει διογκώσει τον αντίκτυπο του νέου σχεδίου της BoE.

«Είμαστε τώρα στην πλήρη ανάπτυξη του QE και επειδή το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Αύγουστο, όταν οι αγορές δεν έχουν τόσο μεγάλη ρευστότητα, οι αποδόσεις μπορεί να συνεχίσουν να κινούνται χαμηλότερα».

Ο Ian McCafferty, στέλεχος της BoE που ψηφίζει για τα επιτόκια και ένα από τα πιο σκληρά «γεράκια» της κεντρικής τράπεζας, ανέφερε ότι θα ακολουθήσει τα υπόλοιπα οκτώ μέλη στην ψήφιση ενός ακόμα γύρου μείωσης των επιτοκίων αν η βρετανική οικονομία δείξει περαιτέρω σημάδια επιδείνωσης.

«Αν η οικονομία αποδειχθεί ότι έχει κατεβάσει ταχύτητα όπως δείχνουν οι πρώτες μετρήσεις, πιστεύω ότι θα χρειαστεί περισσότερη χαλάρωση, αλλά αυτό μπορεί εύκολα να γίνει τους επόμενους μήνες» έγραψε ο κ. McCafferty στους Times την Τρίτη. «Το επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας μπορεί να μειωθεί περισσότερο, πιο κοντά στο μηδέν και η ποσοτική χαλάρωση να αυξηθεί» σημείωσε.

© The Financial Times Limited 2016. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v