Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ζημιά της πιστωτικής αποστράγγισης

Πόση ζημιά πιστεύει η αγορά ότι θα κάνει η κρίση; Υπάρχουν πολλοί τρόποι απάντησης, αλλά τα χρηματιστηριακά μοντέλα είναι εντυπωσιακά εύγλωττα: Πρώτες Ύλες και Τεχνολογία έχουν σταθερή υπερεμφάνιση έναντι Τραπεζών και Λιανικής. Άρα, η αγορά πιστεύει ότι τα τραπεζικά προβλήματα θα πλήξουν τον Αμερικανό καταναλωτή, αλλά όχι την παγκόσμια ανάπτυξη.

του John Authers, Investment Editor

από τη στήλη The Short View

Πόση ζημιά πιστεύει η αγορά ότι θα κάνει η κρίση στην παγκόσμια οικονομία;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να απαντήσει κανείς, αλλά τα μοντέλα που εμφανίζονται στα παγκόσμια χρηματιστήρια είναι εντυπωσιακά εύγλωττα. Στις ΗΠΑ, οι τεχνολογικές μετοχές έχουν υπερεμφάνιση έναντι των χρηματοοικονομικών όλο τον χρόνο. Αυτή η τάση έχει αλλάξει πορεία τελευταία, αλλά η σχέση παραμένει ίδια.

Μόλις πριν από δύο εβδομάδες, η τεχνολογία είχε υπερεμφάνιση έναντι των τραπεζών 32% στο έτος, με βάση τους δείκτες του S&P 500. Μία εβδομάδα αργότερα η υπερεμφάνιση εκτινάχτηκε στο 47%. Σήμερα έχει επιστρέψει στο 32%.

Εντός του S&P, οι μετοχές πρώτων υλών παρακολουθούν τις τεχνολογικές αρκετά στενά κι έχουν ενισχυθεί αρκετά στο έτος. Και οι δύο κλάδοι είναι παγκόσμιοι και εξασφαλίζουν τα περισσότερα κέρδη τους εκτός των ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, εντός των ΗΠΑ, οι μετοχές λιανικής ακολουθούν τις τράπεζες σχεδόν κατά πόδας. Τις τελευταίες ημέρες έχουν ανακοινωθεί τραυματικές ειδήσεις για τις λιανικές πωλήσεις, όπως η δυσοίωνη πρόβλεψη της JC Penney, αλλά τα συνολικά στοιχεία για τον κλάδο δεν δείχνουν ακόμη σοβαρή επιβράδυνση.

Η αγορά συμπεριφέρεται λες και ο πόνος του χρηματοοικονομικού κλάδου είναι βέβαιο ότι θα περάσει στο λιανικό εμπόριο, μέσω του καταναλωτή. Το λιανικό εμπόριο έχει υποχωρήσει 15,3% μέχρι στιγμής στο έτος, έναντι 15,6% των τραπεζών.

Αυτό είναι δυσοίωνο, καθώς δεν είναι σίγουρο ότι οι διαγραφές των τραπεζών θα σημαίνουν σφίξιμο στην πίστωση. Για όσους σκέφτονται έτσι, το λιανεμπόριο φαίνεται φθηνό.

Διεθνώς η τάση είναι η ίδια - οι τράπεζες και το λιανεμπόριο παρακολουθούν πολύ στενά το ένα το άλλο, αλλά έχουν υποχωρήσει μόνο 6% στο έτος, σύμφωνα με τον MSCI. Εκτός των ΗΠΑ, οι αγορές βλέπουν λίγες παρενέργειες από την πιστωτική αποστράγγιση.

Οπότε αυτονόητα, η αγορά στοιχηματίζει ότι τα τραπεζικά προβλήματα θα πλήξουν τον Αμερικανό καταναλωτή, αλλά δεν θα πλήξουν την παγκόσμια ανάπτυξη. Όσοι διαφωνούν ίσως πιστεύουν ότι η τεχνολογία και οι πρώτες ύλες δείχνουν υπερτιμημένες, ακόμη και μετά την πρόσφατη διόρθωση.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v