Η αξία του Bitcoin καταρρέει μετά από κυβερνο-επίθεση στο Χονγκ Κονγκ

Οι συνέπειες από την «επίθεση» στο τρίτο μεγαλύτερο ανταλλακτήριο Bitcoin παγκοσμίως. Τα αναπάντητα ερωτήματα για την τακτική των Χάκερ και τις αδυναμίες των συστημάτων ασφαλείας. Τι δηλώνουν παράγοντες της αγοράς.

  • της Jennifer Hughes
Η αξία του Bitcoin καταρρέει μετά από κυβερνο-επίθεση στο Χονγκ Κονγκ

Οι τιμές του Bitcoin βυθίστηκαν αφότου μια από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες διαπραγμάτευσης του ηλεκτρονικού νομίσματος δήλωσε ότι δέχθηκε επίθεση hacking και 119.756 bitcoin κλάπηκαν, ζωντανεύοντας τις μνήμες των χρημάτων που χάθηκαν μετά την κατάρρευση του Mt. Gox , τoυ τότε μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου bitcoin , δύο χρόνια πριν.

Το Bitfinex, με έδρα στο Hong Kong, ανακοίνωσε την παραβίαση ασφαλείας και πάγωσε τους λογαριασμούς όλων των πελατών του αργά την Τρίτη. Το Bitfinex είναι το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο bitcoin με βάση το δολάριο και το τρίτο μεγαλύτερο παγκοσμίως μετά τα OKCoin και BTC China, τα οποία συναλλάσσονται σε κινεζικό νόμισμα.

Ακολουθώντας την αποκάλυψη, η τιμή του bitcoin διολίσθησε 20 τοις εκατό από τα 604 δολάρια στα 482 δολάρια, αργότερα την ίδια μέρα στην Αμερική, σημειώνοντας χαμηλό διμήνου. Αργά το απόγευμα στο Χονγκ Κονγκ, την Τετάρτη, είχε ανακάμψει στα 544,71 δολάρια, σύμφωνα με το itBit, μια άλλη πλατφόρμα συναλλαγών με βάση το δολάριο.

Η Bitfinex δήλωσε: «Ερευνούμε την παραβίαση προκειμένου να προσδιορίσουμε το τι συνέβη, αλλά γνωρίζουμε ότι μερικοί χρήστες μας υπέστησαν κλοπή των bitcoin τους».

Η κλοπή έρχεται εβδομάδες μετά την προειδοποίηση των αμερικανικών αρχών πως τα ηλεκτρονικά νομίσματα ενδέχεται να προκαλέσουν κινδύνους για την χρηματοοικονομική σταθερότητα λόγω της περιορισμένης εμπειρίας των διαχειριστών σε εξειδικευμένα συστήματα, των οποίων τα τρωτά σημεία ενδεχομένως καθίστανται εμφανή μόνο όσο η χρήση τους μεγαλώνει.

Ενώ συγκεκριμένες λεπτομέρειες της κυβερνο-επίθεσης παραμένουν ακόμα άγνωστες, θεωρείται από την κοινότητα του bitcoin ως μια δοκιμή των πολυδιαφημισμένων συστημάτων πολλαπλών σημείων, κατά τα οποία τουλάχιστον δύο κλειδιά, διακρατούμενα σε ξεχωριστές τοποθεσίες, απαιτούνται για την διεκπεραίωση της συναλλαγής.

Στην θεωρία, ο χάκερ θα χρειαζόταν να έχει πρόσβαση σε περισσότερα από ένα κλειδιά για να μετακινήσει τα νομίσματα. Το Βitfinex χρησιμοποιεί BitGo, ένα καινοτόμο σύστημα «πολλαπλών σημείων». Την Τετάρτη, το BitGo δήλωσε ότι «η έρευνα του δεν έχει οδηγήσει σε καμία απόδειξη παραβίασης των server της BitGo».

Η Zanne Tackett, διευθύντρια της κοινότητας στην Bitfinex, δήλωσε σε συζήτηση στην εφαρμογή Reddit, απαντώντας σε ερώτηση χρήστη, ότι «υπήρχαν όρια σε ισχύ προκειμένου να περιορίσουν την ποσότητα bitcoin που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια απόσυρση: προσπαθούμε ακόμα να ερευνήσουμε το πώς αυτά τα όρια παρακάμφθηκαν».

Οι επιχειρήσεις bitcoin δήλωσαν ότι η επίθεση ήταν πιθανό να βλάψει την εμπιστοσύνη, αλλά σε μικρότερο βαθμό απ' ότι η κατάρρευση το 2014 του Mt Gox στο Τόκιο.

«Αυτό θα βλάψει την εμπιστοσύνη αλλά τα άτομα που ήδη χρησιμοποιούν bitcoin συμμετέχουν ακόμα σε αγοραπωλησίες», δήλωσε ο Arthur Hayes, ιδρυτής της BitMEX στο Χονγκ Κονγκ, η οποία προσφέρει παράγωγα προϊόντα σε bitcoin και είδε τον όγκο των συναλλαγών να τετραπλασιάζεται την Τετάρτη εξ αιτίας της επίθεσης στην Βitfinex.

H Bitfinex δήλωσε ότι «χρησιμοποιούσε κάθε διαθέσιμο μέσο» για την διευθέτηση των προβλημάτων και πως ήταν επικεντρωμένη στο να αρχίσουν εκ νέου οι αγοραπωλησίες.

Το Mt Gox δεν άνοιξε ποτέ μετά το κλείσιμο των διακοπτών τον Φεβρουάριο του 2014, έχοντας απωλέσει 850.000 νομίσματα αξίας, εκείνη την περίοδο, περίπου $500 εκατ. Οι έρευνες σε σχέση με τις απώλειες ακόμα συνεχίζονται.

«Το Μt Gox είχε πολύ μεγαλύτερη επίδραση από ότι θα έχει αυτό. Τώρα έχουμε πιο ξεκάθαρους λόγους για να χρησιμοποιήσουμε bitcoin από ότι είχαμε τότε, οι άνθρωποι θα το βρίσκουν ακόμα ελκυστικό το να επανέλθουν σε αυτόν τον χώρο και να διευρύνουν το οικοσύστημα» δήλωσε ο Jack Liu, υπεύθυνος στρατηγικής στην OKCoin.

«Αυτό θα μπορούσε θα μπορούσε να επιταχύνει ορισμένες άλλες βελτιώσεις που βρίσκονται στον δρόμο για την κλιμάκωση της χρήσης του bitcoin».

Το ευρύτερο ενδιαφέρον για το bitcoin διογκώθηκε το 2013 με τις τιμές να κορυφώνονται στα τέλη του έτους γύρω στα $1.147, σύμφωνα με το Coindesk. H επακόλουθη κατάρρευση τηςMt Gox ενίσχυσε περεταίρω τις ανησυχίες των επενδυτών, σπρώχνοντας τις τιμές περίπου στα $210, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του προηγούμενου έτους.

Έχουν αυξηθεί σταθερά φέτος, φτάνοντας μέχρι και τα $696 στα μέσα Ιουνίου.

© The Financial Times Limited 2016. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v