Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To πραγματικό πρόβλημα για τις ευρωτράπεζες

Εξαϋλώνεται η χρηματιστηριακή αξία των ευρωπαϊκών ομίλων παρά τα «ενθαρρυντικά» συμπεράσματα των stress test. Πέντε γραφήματα που αποκαλύπτουν την εικόνα και τι κρύβει το κύμα ρευστοποιήσεων.

  • του Thomas Hale
To πραγματικό πρόβλημα για τις ευρωτράπεζες
Ημέρα με βαριές απώλειες σήμερα για τις τραπεζικές μετοχές.  

Commerzbank

Η μετοχή της Commerzbank υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό την Τρίτη μετά την ανακοίνωση ότι οι πιέσεις από τα αρνητικά επιτόκια και τις αδύναμες αγορές θα οδηγήσουν σε πτώση τα κέρδη της γερμανικής τράπεζας φέτος.

Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας αναφέρθηκε ακόμα και στο ευρύτερο ζήτημα για τα προβλήματα που δημιουργούν τα χαμηλά επιτόκια.

Στην έκθεση της προειδοποίησε για «το περιβάλλον των επιτοκίων» και «την διστακτικότητα των επενδυτών ενόψει της γεωπολιτικής αβεβαιότητας».

UniCredit

Η UniCredit, η μόνη συστημικά σημαντική τράπεζα της Ιταλίας, είχε επίσης μια δύσκολη αρχή τον Αύγουστο.

Η μετοχή της υποχώρησε πάνω από 9% τη Δευτέρα και η διαπραγμάτευση της τέθηκε προσωρινά σε αναστολή, μετά από απώλειες 5% το πρωί της Τρίτης.

Οι πιέσεις ακολουθούν την αποκάλυψη λεπτομερειών του σχεδίου διάσωσης της Monte dei Paschi di Siena την Παρασκευή. Το σχέδιο προβλέπει την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 33% της αξίας.

Οι επενδυτές ανησυχούν τώρα για τον αντίκτυπο που θα είχε μια αντίστοιχη απομείωση της αξίας στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια άλλων ιταλικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της UniCredit.

Barclays

Η μετοχή της Barclays κινήθηκε 2,9% χαμηλότερα την Τρίτη. Η τράπεζα, μαζί με τις υπόλοιπες βρετανικές τράπεζες, δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Όπως και άλλα τραπεζικά ιδρύματα είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στις πιέσεις από τα χαμηλά επιτόκια.

Credit Suisse

Η μετοχή της Credit Suisse διολίσθησε λίγο περισσότερο από 5% το πρωί της Τρίτης, παρά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων δεύτερου τριμήνου τη Δευτέρα που ήταν υψηλότερα των προβλέψεων.

Σε ένα σημάδι ότι διανύουμε μια δύσκολη περίοδο για τις τράπεζες, η Credit Suisse, μαζί με την Deutsche Bank, θα βγει από τον δείκτη των 50 κορυφαίων εταιρειών της Ευρώπης.

Deutsche Bank

Η πίεση υπό την οποία βρίσκεται η μετοχή της όλη τη χρονιά δεν υποχώρησε την Τρίτη, με μια πτώση περίπου 4%.

Συμπέρασμα

Οι τιμές των τραπεζικών μετοχών καταγράφουν απώλειες αυτήν την εβδομάδα παρά το ότι τα αποτελέσματα των stress tests που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή, έδειξαν έναν πιο ανθεκτικό ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα.

«Το κλειδί για εμάς είναι να κατανοήσουμε ότι αυτό είναι ένα ζήτημα κερδοφορίας και όχι ένα ζήτημα φερεγγυότητας» υποστηρίζει ο Hani Redha, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην PineBridge Investments.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες δυσκολεύονται να αυξήσουν τα κέρδη τους, οπότε είδαν τις μετοχές τους να κινούνται πτωτικά. Το ερώτημα είναι κατά πόσον η χαμηλή κερδοφορία θα παραμείνει ένα απομονωμένο πρόβλημα ή θα επηρεάσει σύντομα την ευρύτερη σταθερότητα του τραπεζικού τομέα.

© The Financial Times Limited 2016. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v