Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανέτοιμες για την ”κάθαρση” οι αγορές

Οι αγορές βρίσκονται σε αναζήτηση κατεύθυνσης. Την ισχυρή πτώση ακολουθεί ήπια ανοδική πορεία. Όμως αυτή δεν είναι η βασική τάση. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ”ξέσπασμα” πριν από τη βύθιση σε νέες απώλειες και κανείς δεν μοιάζει ικανός να ”ανακαλύψει” τι είναι αυτό που θα τις οδηγήσει στον…ορθό δρόμο.

του John Authers, Investment Editor,

από την στήλη The Short View

Η…ψόφια γάτα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό. Οι αγορές ανά τον κόσμο ανέκαμψαν, ενώ το ίδιο συνέβη και με άλλες μορφές επενδύσεων – χρυσός και πετρέλαιο επέστρεψαν σε ανοδική πορεία μετά από την απότομη διόρθωση, ενώ το δολάριο ”πισωγύρισε” σε πτωτική τροχιά.

Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε την πορεία της Wall Street την Τρίτη και των ασιατικών αγορών την Τετάρτη ως ”το τίναγμα της γάτας” (”Dead cat Bounce”); Πρόκειται για έναν όρο που χρησιμοποιούν οι επενδύτες, για να χαρακτηρίσουν την ήπια ανάκαμψη των αγορών μετά από μία συνεδρίαση ισχυρών απωλειών.

Η έκφραση αυτή υποδεικνύει ότι οι επενδυτές δεν είναι και πολύ πρόθυμοι να ρισκάρουν, αλλά και ότι η ανάκαμψη δεν έχει βάσεις, καθώς η τάση εξακολουθεί να είναι καθοδική.

Η ανάκαμψη των τελευταίων ημερών σχετίζεται και με τη διάθεση των quantitative funds να ”ισορροπήσουν” τους ισολογισμούς τους. Όμως μία προσεκτική παρατήρηση στους όγκους συναλλαγών στις βασικές αγορές, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρόκειται όντως για ”τίναγμα της γάτας” και όχι για ουσιαστική αντιστροφή των επενδυτικών διαθέσεων.

Ο αριθμός των μετοχών που ανέκαμψαν δεν ήταν και τόσο σημαντικός. Όπως σημειώνει ο John Roque της Natixis Bleichroeder, οι ανοδικές μετοχές μετά βίας ξεπέρασαν τις πτωτικές. Ο όγκος συναλλαγών δεν ήταν τόσο υψηλός.

Ο δείκτης Vix, αφού έφθασε σε υψηλό έτους τη Δευτέρα, κατόπιν υποχώρησε, σηματοδοτώντας πιθανή αλλαγή των τάσεων. Όμως η διαφορά μεταξύ τοποθετήσεων ”put” και ”call” παραμένει περιορισμένη, υποδεικνύοντας ότι η αγορά εξακολουθεί να διακατέχεται από νευρικότητα και δεν είναι ακόμη έτοιμη για μία νέα κάθαρση, όπως αυτή που συνέβη στα μέσα Αυγούστου.

Τι είναι αυτό που μπορεί να βοηθήσει τις αγορές να βρουν τον δρόμο τους, είτε αυτός είναι ανοδικός είτε καθοδικός; Δύο βασικοί παράγοντες είναι η πραγματική έκταση των ζημιών που έχει προκαλέσει η πιστωτική κρίση στον χρηματοοικονομικό κλάδο, καθώς και στη διάθεση των Αμερικανών καταναλωτών.

Δεδομένου ότι τα δύο παραπάνω στοιχεία δεν κατόρθωσαν να δώσουν κατεύθυνση, ίσως θα πρέπει να πιστέψουμε αυτούς που υποστηρίζουν ότι η πορεία της αγοράς ήταν όντως ένα ”Dead cat bounce”.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v