Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι επενδυτές αποφεύγουν τον κίνδυνο

Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται ένας σαφής περιορισμός της διάθεσης ανάληψης κινδύνου από τους επενδυτές. Απόλυτα κατανοητή τάση, δεδομένης της πιστωτικής κρίσης και των ανησυχιών για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Εάν στα παραπάνω προστεθούν και οι επιλογές των quantitative funds, τότε όλα βρίσκουν την απάντησή τους.

του John Authers, Investment Editor,

από τη στήλη ”The Short View”

Μήπως τα πλήθη είχαν κάποιο ατύχημα; Ή μήπως απλώς αρκετοί άνθρωποι, οι οποίοι ενεργούν σε διαφορετικές αγορές, αποφάσισαν να προχωρήσουν ανεξάρτητα σε ρευστοποιήσεις κερδών την ίδια ακριβώς στιγμή; Ή μήπως η διάθεση περιορισμού του κινδύνου κατέλαβε ξαφνικά τους πάντες σε όλες τις αγορές;

Η απάντηση και στις τρεις περιπτώσεις είναι θετική. Και βασικός καταλύτης για την ταυτόχρονη ύπαρξη αυτών των κινήσεων είναι οι ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης, σε συνδυασμό με τους φόβους για ακόμη μεγαλύτερη διεύρυνση της πιστωτικής κρίσης.

Τη Δευτέρα καταγράφηκε αποχώρηση από πετρέλαιο και χρυσό, δύο εμπορεύματα τα οποία ταλαιπωρούνταν έως τα μέσα Αυγούστου, όταν η Federal Reserve αποφάσισε να προχωρήσει σε μείωση του διατραπεζικού της επιτοκίου και να ενισχύσει τις ελπίδες ότι θα συνεχίσει να τοποθετεί κεφάλαια στην αγορά.

Ας μην ξεχνάμε ότι και στις δύο αγορές οι κερδοσκοπικές κινήσεις είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο. Όμως, σε πορεία πτώσης βρέθηκαν και οι αναδυόμενες αγορές. Ο δείκτης Shanghai Composite βρίσκεται 14,6% χαμηλότερα από το υψηλότερο επίπεδό του –το οποίο κατέκτησε τον Οκτώβριο– και μοιάζει όλο και περισσότερο στον Nasdaq Composite λίγο πριν από την έκρηξη της τεχνολογικής φούσκας το 2000.

Αντιστοίχως, στο ξεκίνημα της συνεδρίασης ο δείκτης Bovespa υποχώρησε 3%. Απ’ την άλλη, το γεν, το οποίο εκ παραδόσεως υποχωρεί όταν οι επενδυτές έχουν μεγάλη... αυτοπεποίθηση, κατέγραψε το ισχυρότερο ράλι των τελευταίων ετών.

Όσο για τον ρόλο των quantitative funds (αμοιβαία κεφάλαια τα οποία χρησιμοποιούν στατιστικές αναλύσεις προκειμένου να τοποθετηθούν στις αγορές), κάποιες παράξενες κινήσεις τα κάνουν να έρχονται στη σκέψη όπως ήταν τις δύσκολες ημέρες του Αυγούστου, όταν το σύνολο του κλάδου σημείωσε σημαντικές απώλειες.

Απότομες πτώσεις σε κάποιους κλάδους μπορούν να λάβουν χώρα εάν τα quantitative funds αποφασίσουν να προχωρήσουν σε πωλήσεις μετοχών. Αυτό συνέβη την περασμένη εβδομάδα με τις μετοχές υψηλής τεχνολογίας.

Επιπλέον, οι απότομες διακυμάνσεις στους βασικούς δείκτες της Wall Street θα πρέπει να αποδοθούν σε αρκετές περιπτώσεις στις διαθέσεις αυτής της μορφής αμοιβαίων κεφαλαίων.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v