Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η πιστωτική κρίση φτάνει στα εμπορικά ακίνητα ΗΠΑ

Η διεθνής πιστωτική κρίση επεκτάθηκε στην αγορά ομολόγων που έχουν αντίκρυσμα δάνεια εμπορικών ακινήτων, απειλώντας να μειώσει τις τιμές επαγγελματικής στέγης και να ανατρέψει πολλές συμφωνίες. Οι εκδόσεις των εν λόγω χρεογράφων διολίσθησαν στα 6,3 δισ. δολάρια τον Οκτώβριο, χαμηλότερα κατά 84% από το ρεκόρ των 38,5 δισ. δολ. τον Μάρτιο.

του Daniel Pimlott από τη Νέα Υόρκη

Η διεθνής πιστωτική κρίση επεκτάθηκε στην αγορά ομολόγων που έχουν αντίκρυσμα εμπορικά στεγαστικά δάνεια, απειλώντας να μειώσει τις τιμές των εμπορικών ακινήτων και να ανατρέψει πολλές συμφωνίες.

Οι εκδόσεις χρεογράφων της αγοράς πιστώσεων εμπορικών ακινήτων διολίσθησαν στα 6,3 δισ. δολάρια τον Οκτώβριο, χαμηλότερα κατά 84% από το ρεκόρ των 38,5 δισ. δολ. τον Μάρτιο, σύμφωνα με την επιθεώρηση Commercial Mortgage Alert.

Πρόκειται για μία διολίσθηση με πολύ μεγάλη σημασία, διότι αυτά τα χρεόγραφα έχουν προσφέρει 40% - 60% της χρηματοδότησης για τις νέες αγορές επαγγελματικής στέγης τα τελευταία χρόνια.

”Οι επενδυτές αποφεύγουν τον κίνδυνο. Έχουν καταβληθεί από υστερία απένταντι σε οτιδήποτε έχει σχέση με τις πιστώσεις ακινήτων”, αναφέρει η κ. Lisa Pendergast, διευθυντικό στέλεχος της RBS Greenwich Capital.

Ο δείκτης τιμών εμπορικής ακίνητης περιουσίας της Moody’s αναμένεται να δείξει ότι οι τιμές έμειναν αμετάβλητες ή υποχώρησαν τον Σεπτέμβριο, έχοντας ενισχυθεί σχεδόν 14% στο 12μηνο έως τον Αύγουστο. Η RBS Greenwich Capital προβλέπει ότι οι τιμές των εμπορικών ακινήτων θα διολισθήσουν 10% - 15% τον επόμενο χρόνο.

Η αναστάτωση στις αγορές προκαλεί επίσης αύξηση στο κόστος του δανεισμού πιστώσεων εμπορικών ακινήτων.

Οι επενδυτές απομακρύνονται από την εν λόγω αγορά, εν μέρει επειδή ανησυχούν ότι οι πιο ριψοκίνδυνες πιστωτικές πρακτικές στα εμπορικά ακίνητα θα οδηγήσουν σε αύξηση των χρεοστασίων, σύμφωνα με τους παρατηρητές.

Κατά τους τελευταίους έξι με 12 μήνες οι τράπεζες δυσκολεύονται να προσελκύσουν αγοραστές, με αποτέλεσμα να προσφέρουν χαλαρότερους όρους δανεισμού, όπως να διαθέσουν πιστώσεις που ξεπερνούν την αξία των ακινήτων και να δεχτούν όλο και περισσότερες πληρωμές μόνο των τόκων. Τα δάνεια ανήλθαν στο 118% της αξίας των εμπορικών ακινήτων κατά το τελευταίο τρίμηνο, αναφέρει η Moody’s.

Μέχρι στιγμής, τον Νοέμβριο εκδόθηκαν χρεόγραφα της αγοράς πιστώσεων εμπορικών ακινήτων αξίας 7 δισ. δολ. αλλά ο όγκος αναμένεται να πέσει σε χαμηλότερα επίπεδα γιατί δεν έχουν δρομολογηθεί αρκετές συμφωνίες για τη συνέχεια. Η κ. Pendergast περιμένει ότι οι εκδόσεις θα μειωθούν στα 100 δισ. δολ. ή και σε λιγότερα τον επόμενο χρόνο, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 2004, έναντι του φετινού προβλεπόμενου ρεκόρ των 245 δισ. δολ.

Η συνολική αξία των πιστώσεων εμπορικών ακινήτων κινούνταν στα 804 δισ. δολ. στο τέλος του α’ τριμήνου 2007. Συγκριτικά, τα τιτλοποιημένα δάνεια κατοικίας κινούνταν στα 6.260 δισ. δολάρια.

Οι παράγοντες του κλάδου επιμένουν πάντως ότι τα στάνταρ αναδοχής των πιστώσεων εμπορικών ακινήτων είναι καλύτερα από εκείνα της έκδοσης στεγαστικών δανείων χαμηλής φερεγγυότητας.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v