Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το αδύναμο δολάριο...φτωχαίνει τους τραπεζίτες

Πτώση έως και 25% αναμένεται ότι θα καταγράψουν οι επιπλέον ετήσιες αμοιβές των Αμερικανών τραπεζιτών που εργάζονται επί ευρωπαϊκού εδάφους και κυρίως στο λονδρέζικο City. Ο λόγος; Το ότι το ταυτόχρονο ράλι ευρώ και στερλίνας έναντι του δολαρίου αφαιρεί σημαντικό μερίδιο αξίας από τα bonuses και οι τράπεζες δεν εμφανίζονται πρόθυμες να το καλύψουν.

της Lina Saigol

Οι κορυφαίοι Αμερικανοί τραπεζίτες που εργάζονται στο Λονδίνο θα ανακαλύψουν πόσο τους βλάπτει το αδύναμο δολάριο, καθώς αυτό θα οδηγήσει σε πτώση 10% τα ετήσια bonus που θα λάβουν.

Μάλιστα, για κάποιους επενδυτικούς τραπεζικούς ομίλους, οι οποίοι έχουν δεχτεί ισχυρά πλήγματα από την έκθεσή τους στη δευτερογενή αγορά στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ, τα bonus των στελεχών προβλέπεται ότι θα υποχωρήσουν έως και 25%.

Επιπρόσθετα, η πτώση 8% του δολαρίου έναντι της στερλίνας δεν αποκλείεται να προκαλέσει επιπλέον πιέσεις στις επιπλέον αμοιβές των τραπεζιτών.

”Οι περισσότερες αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες δίνουν bonus σε δολάρια και ως εκ τούτου καθίσταται σαφές ότι οι επιπλέον αμοιβές των Αμερικανών τραπεζιτών που εργάζονται στη Βρετανία θα είναι αρκετά χαμηλότερες φέτος”, σημειώνει η κ. Tara Ricks, επικεφαλής της Joslin Rowe Associates, εταιρίας εύρεσης προσωπικού στο λονδρέζικο City.

Παράλληλα, σύμφωνα με την αντίστοιχη αμερικανική εταιρία GRS, η πτώση του δολαρίου προκαλεί απομάκρυνση στελεχών από τις ΗΠΑ και κυρίως από τη Ν. Υόρκη.

Η κ. Clare Capon, στέλεχος της GRS, σημειώνει: ”Οι Αμερικανοί, κυρίως δικηγόροι αλλά και ειδικοί στη διαχείριση κρίσεων στις αγορές, προτιμούν να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στην Ευρώπη, καθώς σε αυτήν οι συμφωνίες είναι περισσότερο θελκτικές από απόψεως αποδοχών. Σε γενικές γραμμές τα bonus που προσφέρονται σε αγορές όπως αυτή του Λονδίνου είναι καλύτερες”.

Βέβαια, οι περισσότερες επενδυτικές τράπεζες επιτρέπουν στα στελέχη τους να χρησιμοποιούν μεθόδους hedging για να προστατευτούν από τη συνεχιζόμενη πτώση του δολαρίου.

Αυτοί, πάντως, που έχουν δεχτεί το ισχυρότερο πλήγμα είναι οι τραπεζίτες που δραστηριοποιούνται στις αγορές παραγώγων, καθώς σε αυτόν τον τομέα οι αμερικανικές τράπεζες δεν επιτρέπουν τη χρήση καμίας μεθόδου προστασίας από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v