Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Κασσάνδρες” οι αγορές futures

Δεδομένων των περιστάσεων, τα χρηματιστήρια σε ΗΠΑ και Ευρώπη αντέδρασαν σχετικά ψύχραιμα στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Οι προθεσμιακές αγορές, όμως, προοιωνίζονται ότι η αμερικανική οικονομία θα υποστεί κάθετη διολίσθηση στην αγορά ακινήτων, σε καταστροφικό συνδυασμό με τις αυξημένες τιμές πετρελαίου και χρυσού.

του John Authers, Investment Editor

από τη στήλη The Short View

Ο φόβος και η αποστροφή επέστρεψαν στις αγορές. Στις ΗΠΑ, η ανακοίνωση της Citigroup ότι θα αναλάβει τεράστια διαγραφή έβαλε κατά μέρος όποια ελπίδα έμενε ότι με τις ζημίες γ’ τριμήνου ολοκληρώνονταν οι αρνητικές ειδήσεις.

Στην Κίνα, η κολοσσιαία εισαγωγή της PetroChina στη Σαγκάη επανέφερε τους φόβους ότι υπάρχει φούσκα εκεί. Δημιούργησε επίσης την προοπτική η αυξημένη προσφορά στα χρηματιστήρια να απορροφήσει εν τέλει τη ζήτηση.

Ο σύνθετος δείκτης της Σαγκάης έκλεισε χαμηλότερα, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng διολίσθησε πάνω από 5%, εξαιτίας ανησυχιών ότι θα καθυστερήσει η πολυαναμενόμενη εισροή των ιδιωτικών κινεζικών κεφαλαίων στο χρηματιστήριο της νήσου.

Οπότε ο κόσμος τρομοκρατήθηκε. Από αυτή την άποψη, η πτώση στα ευρωπαϊκά και στα αμερικανικά χρηματιστήρια δείχνει μάλλον περιορισμένη. Τι μας δείχνουν όμως οι προθεσμιακές αγορές, που είναι αφιερωμένες στη διαχείριση του κινδύνου, για το πώς αποτιμά η αγορά τους κινδύνους;

Η εικόνα δεν είναι καλή. Δεδομένου ότι οι αποφάσεις της Federal Reserve εξαρτώνται πλέον από τα στατιστικά δεδομένα -που σημαίνει ότι το επιτόκιο Fed Funds θα μειωθεί μόνο εάν τα οικονομικά δεδομένα υποδείξουν οικονομική διολίσθηση- είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι τα futures του Fed Funds πλέον προβλέπουν κατά 100% μείωση των επιτοκίων σε μία από τις δύο επόμενες συνεδριάσεις της Κεντρικής Τράπεζας. Μετά τη συνεδρίαση της Fed την περασμένη εβδομάδα, οι πιθανότητες ήταν μόνο 40%.

Όσο για τις κατασκευές ακινήτων, που βρίσκονται στο επίκεντρο των πλέον δυσοίωνων προγνωστικών, τα futures της ξυλείας έχουν διολισθήσει 21% φέτος, χωρίς καμία αισιοδοξία για ανάκαμψη της κατασκευαστικής δραστηριότητας. Ο δείκτης S&P Case-Shiller τιμών ακινήτων προοιωνίζεται ότι οι τιμές των σπιτιών στις ΗΠΑ το 2011 θα κινούνται 7,5% χαμηλότερα απ’ όσο σήμερα.

Μετά έχουμε το πετρέλαιο και τον χρυσό. Οι προθεσμιακές αγορές του πρώτου, ενισχυμένες 55% τη φετινή χρονιά, υπδεικνύουν ότι οι τιμές βρίσκονται σε ένα επίπεδο όπου λειτουργούν ως βαρίδι στην οικονομία. Του δεύτερου, που έχουν ενισχυθεί 21% φέτος, υποδεικνύουν πληθωριστικούς φόβους.

Και οι συνδυασμοί δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικοί.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v