Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Chuck Prince αποχωρεί από τη Citigroup

Λίγες ημέρες μετά την αποπομπή του κ. Stan O’Neal από τη Merrill Lynch, ένα ακόμη κορυφαίο στέλεχος της Wall Street πέφτει θύμα της πιστωτικής κρίσης: Ο κ. Chuck Prince της Citigroup δήλωσε σε στενούς συνεργάτες του σε έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. την Κυριακή, όπου συζητήθηκε το μέλλον του και το μέλλον της επιχείρησης, ότι σκοπεύει να παραιτηθεί.

των David Wighton και Ben White από τη Νέα Υόρκη

Ο κ. Chuck Prince σκοπεύει να παραιτηθεί από πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Citigroup, έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του χρηματοοικονομικού κολοσσού την Κυριακή.

Ο κ. Prince δήλωσε σε στενούς συνεργάτες του ότι σκοπεύει να παραιτηθεί, στη συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε για να συζητηθεί το μέλλον του και οι περαιτέρω ζημίες που αντιμετωπίζει η εταιρία στα χρεόγραφα της αγοράς στεγαστικής πίστης, σύμφωνα με πρόσωπα προσκείμενα στα σχέδιά του.

Η απόφαση του κ. Prince, την οποία μετέδωσε πρώτη η εφημερίδα ”Wall Street Journal”, ακολουθεί την αποπομπή του κ. Stan O’Neal, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Merrill Lynch, εξαιτίας της διαγραφής 8 δισ. δολαρίων από τα ενεργητικά που σχετίζονται με τη στεγαστική πίστη. Οι πολέμιοι του κ. Prince ήλπιζαν ότι πράγματι η αποχώρηση του κ. O’Neal θα ωθήσει τα μέλη του Δ.Σ. της Citi να πιέσουν για αλλαγή ηγεσίας.

Το συμβούλιο πιεζόταν ήδη όλο και περισσότερο να αντικαταστήσει τον κ. Prince εξαιτίας της υποτονικής εμφάνισης του ομίλου στα τέσσερα χρόνια της θητείας του ως CEO. Αλλά το Δ.Σ. τον υποστήριζε πάντα, παρά τις διογκούμενες αποδείξεις για τις ζημίες που προκάλεσε στον όμιλο η κρίση στις πιστωτικές αγορές.

Η μετοχή της Citi διολίσθησε 11% αυτή την εβδομάδα, καθώς αυξήθηκαν οι εκτιμήσεις των αναλυτών για περαιτέρω ζημίες και φημολογήθηκε ότι η εταιρία θα υποχρεωθεί να μειώσει το μέρισμα για να προασπιστεί το κεφάλαιό της.

Το μέρισμα αποτελεί το βασικό στήριγμα της μετοχής τα τελευταία χρόνια, αφού τα κέρδη της Citi μένουν στάσιμα. Οι μετοχές έχουν διολισθήσει 32% φέτος κι έχουν υποχωρήσει 19% από τότε που διορίστηκε διευθύνων σύμβουλος τέσσερα χρόνια πριν ο κ. Prince.

Ο κ. Mike Mayo, αναλυτής της Deutsche Bank, την Παρασκευή πρόβλεψε ότι η Citi θα υποστεί διαγραφές επιπλέον 4 δισ. δολ. στο δ’ τρίμηνο.

Οι δυσοίωνες φήμες για το μέλλον του κ. Prince φούντωσαν από τότε που η εταιρία ανακοίνωσε μείωση 57% στα κέρδη γ’ τριμήνου, έπειτα από διαγραφές 3,3 δισ. δολαρίων.

Οι ζημίες έφεραν σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τον κ. Prince, ο οποίος είχε δηλώσει στους ”FT” τον Ιούλιο ότι η Citi ”εξακολουθεί να χορεύει” στην αγορά μοχλευμένων δανείων, μολονότι η κρίση στα επισφαλή στεγαστικά δάνεια μετατρεπόταν σε ευρύτερη κρίση πιστώσεων.

Όπως και ο κ. O’Neal, ο κ. Prince έχασε την εμπιστοσύνη πολλών κορυφαίων αξιωματούχων. Μολονότι οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η στρατηγική του είναι σωστή, και ειδικά η απόφασή του να μη διαμελίσει τον όμιλο, επικρατούν έντονες πιέσεις για αλλαγή ηγεσίας.

Ο κ. Prince, σε ένα επίσης κοινό στοιχείο με τον κ. O’Neal, έχει κατηγορηθεί ότι απομακρύνει τα πρόσωπα που θεωρεί ότι τον προκαλούν και διαθέτει λίγους εσωτερικούς πιθανούς διαδόχους.

Ο κ. Robert Rubin, ο πρώην υπουργός Οικονομικών που είναι μέλος του Δ.Σ. και υπήρξε ο στενότερος σύμβουλος του κ. Prince, μπορεί να υπηρετήσει ως προσωρινός αντικαταστάτης. Ο πιο πιθανός μόνιμος διάδοχος μέσα από την εταιρία θεωρείται ο κ. Vikram Pandit, πρώην διευθυντικό στέλεχος της Morgan Stanley, που πρόσφατα ανέλαβε επικεφαλής όλων των θεσμικών επιχειρήσεων της Citi. Ωστόσο βρίσκεται στη Citi μόνο έξι μήνες και οι περισσότεροι παρατηρητές πιστεύουν ότι είναι πιθανότερος ένας εξωτερικός αντικαταστάτης.

Ένας πιθανός υποψήφιος θεωρείται ο κ. John Thain, διευθύνων σύμβουλος του NYSE Euronext, που θεωρείται πιθανός αντικαταστάτης και του κ. O’Neal στη Merrill Lynch.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v