Η αγορά πετρελαίου δε θα εξισορροπήσει μέχρι το 2017

Η ΙΕΑ αναμένει εξισορρόπηση προσφοράς-ζήτησης στο δεύτερο μισό του '16, αλλά και μικρό πλεόνασμα νωρίς το '17. Αν ελαττωθούν οι διακοπές στην παραγωγή και δε διατηρηθεί η αυξημένη ζήτηση, περιορίζονται οι προοπτικές για αύξηση τιμών.

  • της Anjli Raval
Η αγορά πετρελαίου δε θα εξισορροπήσει μέχρι το 2017

Η αγορά πετρελαίου δε θα δει βιώσιμη εξισορρόπηση προσφοράς-ζήτησης μέχρι και τα μέσα του επόμενου έτους, παρότι η ισχυρή ανάπτυξη της ζήτησης και οι διακοπές στην παραγωγή βοηθούν την συρρίκνωση της υπερβολικής προσφοράς, τόνισε το κορυφαίο σώμα για την ενέργεια στον κόσμο, με την πρώτη του πρόβλεψη για το 2017.

Στο πλαίσιο της μηνιαίας έκθεσής του για την αγορά πετρελαίου, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (International Energy Agency - IEA) επεσήμανε ότι αν και αναμένει μια εξισορρόπηση προσφοράς και ζήτησης κατά το δεύτερο μισό του 2016, προβλέπει ένα μικρό πλεόνασμα νωρίς το επόμενο έτος.

Η προσφορά από τον ΟΠΕΚ προβλέπεται να αυξηθεί «ελαφρώς», ενώ η παραγωγή εκτός του Οργανισμού, περιλαμβανομένης εκείνης των Ηνωμένων Πολιτειών, θα ξαναβρεθεί σε τροχιά ανάπτυξης. Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για μια μικρή ενίσχυση των παγκόσμιων αποθεμάτων κατά το πρώτο μισό του 2017, πριν αρχίσουν να υποχωρούν και πάλι.

Βραχυπρόθεσμα, ωστόσο, «λιγότερο πετρέλαιο έχει συσσωρευτεί σε σχέση με ό,τι αρχικά περιμέναμε», τόνισε ο Οργανισμός. Η πλεονάζουσα ποσότητα πετρελαίου, που αρχικά είχε εκτιμηθεί από την IEA ότι θα αγγίξει τα 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους, έχει μειωθεί στα 800.000 βαρέλια την ημέρα.

Αυτό έχει τροφοδοτήσει ένα ράλι στις τιμές, οδηγώντας το αργό Brent άνω των 50 δολαρίων το βαρέλι. Την Τρίτη, το Brent υποχώρησε κατά 1,2% σε 49,71 δολάρια/βαρέλι σε ένα περιβάλλον ευρύτερης απροθυμίας για τοποθετήσεις υψηλού κινδύνου.

Η ανάπτυξη στη ζήτηση πετρελαίου έχει σταθεί «σημαντικά» ισχυρότερη σε σχέση με τις προβλέψεις, τη στιγμή που διακοπές στην προσφορά παγκοσμίως, από την Νιγηρία μέχρι τον Καναδά, έχουν παγιωθεί. Μια σταθερή μείωση στην αμερικανική παραγωγή πετρελαίου και ένα πιο αδύναμο αμερικανικό δολάριο έχουν επίσης τονώσει τις τιμές.

Η ανάπτυξη της ζήτησης ήταν κατά το πρώτο τρίμηνο καλύτερη από το αναμενόμενο, οδηγώντας την IEA σε μια αναβάθμιση των εκτιμήσεων για τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα, και την πρόβλεψή της για το 2016 σε 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Η ισχύς της βενζίνης υποστήριξε την αμερικανική ζήτηση. «Έπειτα από παύση γύρω στα τέλη του 2015, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ανακαλύψει εκ νέου το προηγούμενο σφρίγος τους», επεσήμανε η IEA. Άλλες αυξήσεις θα μπορούσαν να παρατηρηθούν σε Ιαπωνία, Τουρκία και Πολωνία.

Η IEA αναμένει τα ίδια επίπεδα ανάπτυξης της ζήτησης και για το 2017. Η συνολική ζήτηση θα ενισχυθεί, από 96,1 εκατ. βαρέλια/ημέρα φέτος σε 97,4 εκατ. του χρόνου.

Απροσδόκητες διακοπές στην προσφορά, από τον Καναδά μέχρι την Νιγηρία και τη Λιβύη, έχουν περιορίσει την παραγωγή κατά περίπου 800.000 βαρέλια την ημέρα, μόνο το Μάιο. Η παραγωγή σε όλο τον κόσμο ήταν 590.000 βαρέλια/ημέρα χαμηλότερα των περσυνών επιπέδων –πρόκειται για την πρώτη σημαντική πτώση από τις αρχές του 2013 και μετά, στα 95,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

«Η παραγωγή shut-in του Καναδά, θα ανακάμψει πλήρως στο άμεσο μέλλον, αλλά τα προβλήματα στην Νιγηρία και τη Λιβύη δείχνουν μακροχρόνια», εκτίμησε η IEA. «Αυτή η τρέχουσα λίστα με shut-ins, ενδέχεται σύντομα να συμπληρωθεί από τη Βενεζουέλα», πρόσθεσε.

Η παραγωγή αργού του ΟΠΕΚ έπεσε το Μάιο κατά 110.000 βαρέλια την ημέρα σε 32,61 εκατ., αν και η ιρανική παραγωγή έχει εκτοξευτεί μετά την άρση των κυρώσεων. Εφόσον η ανάπτυξη της ζήτησης ξεπερνά την προσφορά εκτός ΟΠΕΚ, περισσότερο αργό θα χρειαστεί από τον ΟΠΕΚ. Η ζήτηση για το αργό του Οργανισμού θα είναι το 2016 κατά 200.000 βαρέλια/ημέρα υψηλότερη σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις για 32,5 εκατ. βαρέλια/ημέρα.

Ωστόσο η IEA επεσήμανε πως η ανάπτυξη εκτός του καρτέλ ενδέχεται να επανέλθει το 2017 κατά περίπου 200.000 βαρέλια/ημέρα, έπειτα από μια πτώση 900.000 βαρελιών το 2016.

«Μετά την ανάκαμψη της τιμής του πετρελαίου (...) και μια πιο στέρεη ισορροπία στην αγορά το επόμενο έτος, αναμένουμε μια μικρή άνοδο στην προετοιμασία πεδίων για παραγωγή, μέσα στο 2016 και προς το 2017», ανέφερε η IEA.

Η αμερικανική παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου αναμένεται να μειωθεί κατά 500.000 βαρέλια/ημέρα φέτος και ακόμη 190.000 το 2017, παρά μια αναμενόμενη επιστροφή στην ανάπτυξη μέχρι το μέσα του 2017, τόνισε ο Οργανισμός.

Η IEA προειδοποίησε πως αν οι διακοπές στην προσφορά ελαττωθούν και η ανάπτυξη στη ζήτηση δε διατηρηθεί, ενδέχεται να είναι πιο δύσκολο να εξαλειφθεί η ακόμη «τεράστια» πλεονάζουσα ποσότητα των αποθεμάτων.

«Αυτό μπορεί να περιορίσει τις προοπτικές μια σημαντικής αύξησης στις τιμές πετρελαίου», κατέληξε η IEA.

© The Financial Times Limited 2016. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v