Microsoft-LinkedIn: Απαιτείται «εντοπισμός σφαλμάτων»

Το LinkedIn είναι ψηφιακή «ιδιοκτησία» που απαιτεί «ανακαίνιση». Η εξαγορά του λίγα θα κάνει για να διατηρήσει το momentum της Microsoft. Τα 26 δισ. είναι λίγα, αλλά το LinkedIn δεν παράγει κέρδη και η ανάπτυξή του επιβραδύνεται.

  • Lex
Microsoft-LinkedIn: Απαιτείται «εντοπισμός σφαλμάτων»

Στο μέλλον, υπόσχεται η Microsoft, ο ψηφιακός σας βοηθός θα εντοπίζει συναντήσεις στο ημερολόγιό σας στο Outlook και θα σας προετοιμάζει εξερευνώντας τα προφίλ των άλλων συμμετεχόντων στο LinkedIn. Μπορείτε έτσι να «πετάξετε» δήθεν τυχαία σημαντικές πληροφορίες από την καριέρα τους στη συζήτηση. Θα δώσετε τα χέρια, θα κλείσετε συμφωνίες, θα σας προσφερθούν θέσεις εργασίας. Είτε αυτό θα γίνει, είτε όλοι θα σας θεωρήσουν παντελώς τρομακτικό. Σε ό,τι αφορά στη Microsoft, είναι τόσο ερωτευμένη με αυτή την ειρηνική ουτοπία, που συμφώνησε να αγοράσει το LinkedIn για 26 δισ. δολάρια σε μετρητά.

Το ποσό είναι χαμηλότερο από τις ταμειακές ροές ενός έτους της Microsoft. Είναι επίσης, από μια άλλη οπτική, μικρό. Το premium 50% στην τιμή της Παρασκευής εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο από την τιμή της μετοχής του LinkedIn τον Φεβρουάριο, καθώς και 29% πιο κάτω από το περσινό ιστορικό υψηλό.

Από μια άλλη άποψη, ωστόσο, αποτελεί μεγάλο ρίσκο διότι 26 δισ. δολάρια δεν σου εξασφαλίζουν άριστης ποιότητας «ψηφιακή ιδιοκτησία». Το LinkedIn είναι μια ιδιοκτησία που έχει άμεση ανάγκη από «ανακαίνιση», σε μια αβέβαιη γειτονιά. Πολλοί το χρησιμοποιούν. Δεν είναι τόσο ξεκάθαρο το πόσοι από αυτούς το συμπαθούν. Λιγότεροι από το ένα τέταρτο των 433 εκατ. χρηστών του το επισκέπτονται μόλις μια φορά τον μήνα. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και οι ενοχλητικές ενημερώσεις: «Πείτε συγχαρητήρια στον Μπομπ για την επαγγελματική του επέτειο!» Και για εκείνους που ανυπομονούν για θέσεις αρχαρίων σε σχετικές βιομηχανίες 1.000 μίλια μακριά από την πατρίδα τους, υπάρχουν διαθέσιμες επαγγελματικές συμβουλές.

Η ανάπτυξη έχει περιοριστεί δραματικά, από περίπου 45% σε ετήσια βάση πέρυσι, σε ένα αναμενόμενο 20% φέτος. Κέρδη δεν υπάρχουν. Τα προσαρμοσμένα EBIDTA ήταν 842 εκατ. δολάρια τους τελευταίους 12 μήνες, αλλά μόλις 289 εκατ. δολάρια όταν ληφθεί υπόψη η πληρωμή βάσει της μετοχής. Δεν αποτελεί μυστήριο το ότι το LinkedIn ήταν πρόθυμο να πουληθεί.

Προκειμένου να παράγει πιο γρήγορη ανάπτυξη εσόδων, η Microsoft θα πρέπει να πάρει πίσω την υπόσχεσή της για αυτονομία της διοίκησης του LinkedIn και να αναμορφώσει την εταιρία, καθιστώντας την λιγότερο ενοχλητική για τους χρήστες. Στο μέτωπο της ανάπτυξης, το να πούμε ότι η Microsoft δεν είχε πρόοδο με προηγούμενες εξαγορές όπως η Nokia και το Skype θα ήταν επιεικές. Και η εξάλειψη του εκνευρισμού δεν είναι ένας τομέας όπου η Microsoft έχει διαπρέψει στο παρελθόν.

Η τιμή μπορεί να μην επηρεάσει την ικανότητα της Microsoft να επιστρέψει χρήματα στους επενδυτές και η συμφωνία μόνο οριακά θα εξασθενήσει τα κέρδη, ωστόσο αυτή η αξία δεν είναι αμελητέα. Είναι ισοδύναμη με τις κεφαλαιουχικές δαπάνες των τελευταίων επτά ετών. Σε αυτό το διάστημα, η τιμή της μετοχής της Microsoft έχει διπλασιαστεί καθώς η εταιρία οικοδόμησε μια εντυπωσιακή επιχείρηση cloud. Αυτή η συμφωνία θα κάνει ελάχιστα για να διατηρήσει αυτό το momentum.

© The Financial Times Limited 2016. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v