Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η απόφαση της Fed

Οι αποδόσεις των ομολόγων ανέβηκαν και τα χρηματιστήρια έπεσαν όταν ανακοινώθηκε η μείωση του Fed Funds στο 4,5%. Οι αγορές αντέδρασαν με καχυποψία στο γεγονός ότι ένα μέλος της FOMC ψήφισε υπέρ της διατήρησης σταθερών επιτοκίων -η ένδειξη ότι μια νέα μείωση τον Δεκέμβριο δεν είναι τετελεσμένο γεγονός. Υπάρχει όμως χρόνος για να το ξανασκεφτεί η Fed...

του John Authers, Investment Editor

από τη στήλη ”The Short view”

Τελικά η Fed δεν έκανε καμία δυσάρεστη ”φάρσα” στις αγορές, ανήμερα του Halloween που συνεδρίασε. Η χθεσινή απόφαση της Federal Open Market Committee να μειώσει το επιτόκιο Fed Funds κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,5% ανταποκρίθηκε πλήρως στις προσδοκίες των αγορών. Και επίσης διέψευσε τις παροδικές φήμες που είχαν κυκλοφορήσει στις αρχές της εβδομάδας ότι η Fed ίσως σκεφτεί να αφήσει τα επιτόκια αμετάβλητα.

Παρά όμως αυτές τις φήμες, η μείωση είχε προεξοφληθεί. Πολύ πιο σημαντικές ήταν όμως οι προοπτικές που σκιαγράφησε όσον αφορά στις μελλοντικές μειώσεις. Εδώ οι αγορές χρειάστηκε να περάσουν από το επίπεδο της οικονομίας στο επίπεδο της ανάλυσης κειμένου.

Η Fed επί κ. Bernanke το τελευταίο διάστημα αναλώνει αρκετό χρόνο ξαναγράφοντας το ανακοινωθέν της, αλλά για αυτή τη συγκεκριμένη απόφαση χρειάστηκε λιγότερο ”χτένισμα” απ’ όσο συνήθως.

Τον προηγούμενο μήνα είχε προειδοποιήσει ότι ”η στενότητα στις πιστωτικές συνθήκες έχει τη δυνατότητα να επιτείνει τη διόρθωση στην αγορά ακινήτων και να περιορίσει την οικονομική ανάπτυξη σε ευρύτερο επίπεδο”. Η μεγάλη μείωση των επιτοκίων ήταν για να προλάβει ορισμένες από τις παράπλευρες απώλειες της κρίσης.

Τώρα αυτές οι πιέσεις ”έχουν έρθει σε κάποια ισορροπία”. Η φρασεολογία όσον αφορά στον πληθωρισμό είναι ολόιδια με του περασμένου μήνα: ο πληθωρισμός έχει ”βελτιωθεί ελαφρώς”. Όπως και πριν, θα συνεχίσει ”να μελετά αυτές τις επιπτώσεις” και ”θα δράσει αναλόγως με τις ανάγκες” -μια σχεδόν απόλυτα ουδέτερη τοποθέτηση.

Καθώς τα επιτόκια Libor έχουν επανέλθει σχεδόν πλήρως σε ομαλά spreads έναντι των εντόκων γραμματίων των ΗΠΑ, το χειρότερο της κρίσης στις αγορές χρήματος δείχνει πλέον να ξεπεράστηκε, αν και υπάρχει ακόμη αβεβαιότητα για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της στενότητας στην πίστωση.

Αλλά το αρχικό μούδιασμα της αγοράς ήταν αντίδραση σε μια κίνηση που ήχησε βαρύτερα από κάθε λέξη στο ανακοινωθέν: το γεγονός ότι ένα μέλος της FOMC ψήφισε υπέρ της διατήρησης σταθερών επιτοκίων. Ήταν μια ένδειξη ότι τα ”περιστέρια” δεν έχουν σιωπήσει και ότι δεν είναι τετελεσμένο γεγονός μια νέα μείωση τον Δεκέμβριο.

Οι αποδόσεις των ομολόγων ανέβηκαν και τα χρηματιστήρια έπεσαν όταν ακούστηκε η κατανομή των ψήφων. Υπάρχει όμως χρόνος για να το ξανασκεφτεί η Fed...

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v