Τα εμπορεύματα «κερδίζουν» ομόλογα και μετοχές

Οι επενδυτές έχουν ξαναδεί «κούφιες» ανόδους αλλά είναι θετικοί στα εμπορεύματα που βρίσκονται στο όριο της bull market. Ανεβαίνουν χάρη στο πετρέλαιο, στον χρυσό, στη σόγια και στον ψευδάργυρο. Το μικρό ράλι δεν αλλάζει πολύ τα πράγματα, λένε κάποιοι.

  • του Gregory Meyer
Τα εμπορεύματα «κερδίζουν» ομόλογα και μετοχές

Να μια ασυνήθιστη φράση: τα εμπορεύματα είναι η κατηγορία περιουσιακών στοιχείων με τις καλύτερες επιδόσεις.

Και όμως, είναι αλήθεια. Το 2016, οι συνολικές αποδόσεις από τον Bloomberg Commodity Index είναι άνω του 11%. Συγκρίνετέ το αυτό με τα ομόλογα παγκοσμίως, περίπου στο 6%, και με τις μετοχές μόλις πάνω από 2%.

Ο δείκτης έχει ανέβει χάρη σε στοιχεία όπως το πετρέλαιο, ο χρυσός, η σόγια και ο ψευδάργυρος. Από την Παρασκευή, ο δείκτης αναφοράς έχει ανέβει 19,6% από το χαμηλό του Ιανουαρίου, στο όριο της bull market. Πρόκειται για το ισχυρότερο ξεκίνημα οποιουδήποτε έτους από την περιβόητη έκρηξη του 2008 στα εμπορεύματα.

Έπειτα από χρόνια απογοητεύσεων, υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιοι επενδυτές αναζητούν και πάλι ευρεία έκθεση. Οι επενδύσεις σε εμπορεύματα απορρόφησαν σχεδόν 60 δισ. δολάρια σε εισροές από την αρχή του χρόνου μέχρι τον Απρίλιο, σύμφωνα με την RBC Capital Markets.

Οι επενδυτές έχουν διοχετεύσει φέτος 163 εκατ. δολάρια στο ETF PowerShares DB Commodity Index Tracking, το μεγαλύτερο τέτοιου είδους fund που διατηρεί καλάθι εμπορευμάτων, αφότου απέσυραν πάνω από ένα δισ. δολάρια πέρυσι, καταδεικνύουν στοιχεία από το ETF.com.

Τα hedge funds που δραστηριοποιούνται στον τομέα, τα οποία μπορούν να ποντάρουν σε υψηλότερες ή χαμηλότερες τιμές, έλαβαν ένα δισ. δολάρια από επενδυτές τον Απρίλιο, σύμφωνα με την eVestment που επισημαίνει: «Το σύμπαν βρίσκεται εν μέσω ενός άνευ προηγουμένου σερί θετικού αισθήματος των επενδυτών».

Η Pimco σταμάτησε πρόσφατα να δέχεται νέους επενδυτές σε ένα τριετές hedge fund εμπορευμάτων, αφού τα περιουσιακά του στοιχεία άγγιξαν το ένα δισ. δολάρια, τονίζει ο Nic Johnson, διαχειριστής χαρτοφυλακίου. Ο David Mooney, κάποτε επικεφαλής ενός fund of hedge funds που στήριζε κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα στο trading εμπορευμάτων, ξεκίνησε αυτή την άνοιξη την Casement Capital ως «θεσμικό-κλασικό hedge fund εμπορευμάτων», σύμφωνα με τη σελίδα του στο LinkedIn.

Αυτό αντιπροσωπεύει μια ισχυρή ανάκαμψη σε σχέση με τα τελευταία πέντε χρόνια, όταν η άνθηση στο αμερικανικό σχιστολιθικό πετρέλαιο και αέριο, η οικονομική επιβράδυνση της Κίνας και τεράστιες γεωργικές σοδειές πίεσαν προς τα κάτω τις τιμές όλων των ακατέργαστων υλών. Οι επενδυτές που είχαν προσκολληθεί στα εμπορεύματα πλήρωσαν ακριβά.

Οι συνέπειες συνεχίζονται: η OppenheimerFunds σχεδιάζει να ρευστοποιήσει τον επόμενο μήνα το 19 ετών mutual fund της, με το στέλεχος Mark Hamilton να εξηγεί ότι «η όρεξη των επενδυτών γι' αυτή την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων έχει αναπτυχθεί με τον καιρό».

Δεκαπέντε από τα 22 futures που περιλαμβάνει ο δείκτης του Bloomberg είχαν θετικές αποδόσεις στο έτος, κυρίως λόγω ενός «καυτού» ράλι πάνω από 50% στο σογιάλευρο, ένα συστατικό της τροφής χοίρων και κοτόπουλων. Οι ισχυρές επιδόσεις στα εμπορεύματα αντανακλά μια συρροή παραγόντων που ορισμένοι θα ονόμαζαν «σύμπτωση».

«Δεν είναι μια ''μονοκόμματη'' κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, διότι όλα τα υποκείμενα εμπορεύματα είναι σχετικά διαφορετικά και υπόκεινται στη δική τους ξεχωριστή δυναμική προσφοράς-ζήτησης», εξηγεί η Lisa Shalett, επικεφαλής επένδυσης και στρατηγικών χαρτοφυλακίου στη Morgan Stanley Wealth Management, που αυτή τη στιγμή δεν έχει τοποθετήσεις σε εμπορεύματα.

Πολλοί επενδυτές είναι ακόμη επιφυλακτικοί. «Το μικρό ράλι που έχουμε δει δεν αλλάζει και πολύ τη μακροπρόθεσμη εικόνα», εκτιμά ο Christian Busken, επικεφαλής ακίνητων περιουσιακών στοιχείων στο Fund Evaluation Group, το οποίο συμβουλεύει θεσμικούς επενδυτές.

Τα σιτηρά έχουν αποδώσει 16% φέτος, αφού καταρρακτώδεις βροχές και καταιγίδες μείωσαν το μέγεθος της σοδειάς σόγιας στην Αργεντινή και η ξηρασία περιόρισε τις προοπτικές για το καλαμπόκι στη Βραζιλία. Οι επιβλαβείς επιπτώσεις του φαινομένου Ελ Νίνιο στη νοτιοανατολική Ασία έχουν αρχίσει να συσφίγγουν την παγκόσμια αγορά ζάχαρης.

Ο Rodolphe Roche, επικεφαλής έρευνας για τα εμπορεύματα στη Schroders, υπογραμμίζει ότι η άποψη των επενδυτικών εταιριών για τη γεωργία «ήταν απαισιόδοξη για χρόνια και χρόνια και χρόνια». Τους τελευταίους δύο μήνες, ωστόσο, αυτό έχει αλλάξει, και η Schroders έχει επενδύσει ολόκληρο το ποσοστό της για τη γεωργία, αντί να διατηρήσει ένα μέρος σε μετρητά. Πέραν του σιταριού, του βαμβακιού και κάποιων εκτρεφόμενων ζώων, «πραγματικά πιστεύω ότι τώρα η κατάσταση με την υπερπροσφορά έχει τελειώσει», τονίζει ο κ. Roche.

Το πετρέλαιο έχει ανακάμψει απότομα από τα χαμηλά του Ιανουαρίου, σε περίπου 50 δολάρια το βαρέλι, καθώς οι οδηγοί καταναλώνουν ποσότητες-ρεκόρ σε βενζίνη και η παραγωγή αργού μειώνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο χρυσός, που συχνά ανταλλάσσεται ως εναλλακτικό νόμισμα, ανέβηκε καθώς το δολάριο άρχισε να πέφτει.

Τα βιομηχανικά μέταλλα -τα οποία εξαρτώνται σε τεράστιο βαθμό από τη βιομηχανική οικονομία της Κίνας- εμφανίζουν ανάμεικτες επιδόσεις, αλλά ο ψευδάργυρος είχε συνολικές αποδόσεις άνω του 20% φέτος, εν μέσω μειώσεων της προσφοράς από τα ορυχεία.

Πέραν της εξέτασης απομακρυσμένων ορυχείων, λιμανιών και τερματικών πετρελαίου, οι επενδυτές στα εμπορεύματα μελετούν εξονυχιστικά το τι συμβαίνει στην Ουάσιγκτον. Περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed θα μπορούσαν να πιέσουν τα εμπορεύματα τονώνοντας το δολάριο, συσφίγγοντας την πίστωση και αυξάνοντας το κόστος αποθήκευσης, τονίζει η Bank of America Merrill Lynch, «αν και η αιτιολογία για τα υψηλότερα επιτόκια της Fed είναι πιο σημαντική από την ίδια την κατεύθυνσή τους».

Οι επενδυτές στα εμπορεύματα έχουν ξαναδεί «κούφιες» ανόδους στο παρελθόν, επομένως οι ολοφάνερα αισιόδοξοι είναι ελάχιστοι. «Δεν θα έλεγα πως είμαστε υπερβολικά θετικοί», αναφέρει ο κ. Johnson της Pimco. «Αλλά σίγουρα δεν είμαστε καθόλου αρνητικοί».

© The Financial Times Limited 2016. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v