Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lex: Αμερικανικοί όμιλοι λιανικών πωλήσεων

Κρίση στη στεγαστική αγορά. Προβλήματα ρευστότητας. Φόβοι για σημαντικό πλήγμα στις καταναλωτικές δαπάνες. Οι όμιλοι λιανικών πωλήσεων των ΗΠΑ έχουν να αντιμετωπίσουν ένα καθ’ όλα αρνητικό περιβάλλον. Μοναδικό τους στήριγμα η Fed και η μείωση επιτοκίων. Άλλωστε όποτε η Fed μειώνει τα επιτόκια, οι μετοχές λιανικών ομίλων υπεραποδίδουν.

Οι περισσότεροι όμιλοι λιανικών πωλήσεων των ΗΠΑ βλέπουν τον ρυθμό αύξησης των πωλήσεων να υποχωρεί αρκετά ήπια. Όμως, η πορεία των μετοχών τους παρουσιάζει μία εντελώς διαφορετική ιστορία.

Τόσο οι θέσεις εργασίας όσο και οι μισθοί ενισχύονται, αλλά οι καταναλωτές δεν εμφανίζονται και τόσο πρόθυμοι να ανοίξουν τα πορτοφόλια τους. Ο φόβος διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στον καθορισμό της αποτίμησης των ομίλων λιανικών πωλήσεων.

Ο κλάδος διαπραγματεύεται με discount 5% σε σύγκριση με τον S&P 500, καθώς υπάρχουν ανησυχίες για την πορεία των μακροοικονομικών δεδομένων, ενώ η αύξηση της τιμής καυσίμων, τα προβλήματα στη στεγαστική αγορά και το υψηλό πιστωτικό κόστος θα οδηγήσουν σε μείωση των καταναλωτικών δαπανών.

Παράλληλα, η εικόνα των πωλήσεων είναι μικτή. Οι πωλήσεις σταθερών καταναλωτικών αγαθών ακολουθούν πολύ καλή πορεία για ομίλους όπως οι Costco, Wal-Mart και BJ’s Wholesales.

Όμως, οι πωλήσεις Σεπτεμβρίου για τα πολυκαταστήματα ήταν απογοητευτικές. Οι J.C. Penney και Nordstrom προχώρησαν σε υποβάθμιση των προβλέψεών τους για το γ’ τρίμηνο, καθώς δεν κατόρθωσαν να επιτύχουν τους στόχους πωλήσεων που είχαν θέσει για τον Σεπτέμβριο και το ίδιο έπραξε και η Target.

Ως φαίνεται, ο ασυνήθιστα ζεστός καιρός οδηγεί τους καταναλωτές στα πάρκα και όχι στα εμπορικά κέντρα.

Οι όμιλοι πώλησης οικιακού εξοπλισμού, όπως οι Home Depot και Lowe’s, έχουν δεχτεί τα ισχυρότερα πλήγματα, καθώς οι καταναλωτές αποφεύγουν να αυξήσουν τις δαπάνες τους, ενώ η κρίση στη στεγαστική αγορά αναβάλει οποιαδήποτε μεγάλα projects.

Κάποιοι όμιλοι αναμένεται ότι θα δεχτούν ακόμη πιο ισχυρά χτυπήματα στους επόμενους μήνες. Παράλληλα, οι μετοχές των online ομίλων λιανικών πωλήσεων έχουν πληγεί σημαντικά. Για παράδειγμα, η μετοχή της Circuit City είχε πτώση 71% σε 12μηνη βάση, της Office Depot στο 53% και της J.C. Penny στο 28%, λόγω υποχώρησης της ζήτησης.

Βέβαια δεν είναι όλοι ηττημένοι. Η προοπτική για μείωση επιτοκίων από τη Fed ενισχύεται. Οι όμιλοι λιανικών πωλήσεων έχουν την τάση να υπεραποδίδουν σε περιόδους χαλαρής νομισματικής πολιτικής. Ίσως και οι πρώτες ενδείξεις ότι έρχεται ο χειμώνας να βοηθήσουν.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v