Lex για Ελλάδα: «Κάν' το όπως η Ιρλανδία»

Οι Γερμανοί έχουν δίκιο που πιέζουν για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Παρά τις ολονύκτιες διαπραγματεύσεις στα Eurogroup, οι εξαγωγές παραμένουν χαμηλές και η ανεργία υψηλή. Γιατί η καινοτομία είναι το «κλειδί» που θα ανοίξει τον δρόμο για την ανάπτυξη.

Lex για Ελλάδα: «Κάν το όπως η Ιρλανδία»

Οι μακροοικονομικοί δείκτες της Ελλάδας είναι πραγματικά άσχημοι: η ανεργία, ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ, το ίδιο το ΑΕΠ. 

Σε αυτά επικεντρώνονται οι ολονύκτιες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο ΔΝΤ, την ευρωζώνη και την Αθήνα. Αλλά τα μικροοικονομικά δεδομένα πίσω από το μακροοικονομικό θρίλερ είναι λίγο καλύτερα. 

Η τελευταία ολονυχτία ανάμεσα στην ευρωζώνη, το ΔΝΤ και την ελληνική κυβέρνηση οδήγησε σε μια συμφωνία αρκετά καλή για να οδηγηθούν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων χαμηλότερα, σε ασφαλή περιοχή. Το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο: το ελληνικό χρηματιστήριο είναι 50% υψηλότερα σε σχέση με τα μέσα Φεβρουαρίου, λαμβάνοντας ώθηση από τα μεγάλα κέρδη σε τέσσερις τράπεζες. 

To πιο αόριστο μέρος των συμφωνιών αυτών αφορά πάντα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που συχνά αντιμετωπίζονται ως μια άσκοπη τευτονική ψύχωση. 

Αλλά αν ανατρέξετε πίσω στο 2009, θα δείτε ποιο είναι το επιχείρημα των Γερμανών. Η Ελλάδα αναπτύχθηκε με γρήγορο ρυθμό, αλλά σαν ένας μεθυσμένος έφηβος με πιστωτική κάρτα, ξόδευε με υπερβολικά γρήγορο ρυθμό. H συμμετοχή στην Ε.Ε. δεν βοήθησε την ικανότητά της να εξάγει, αλλά πρόσφερε πιστώσεις για ένα όργιο κατανάλωσης. Οι ιδιωτικές δαπάνες ήταν 20% υψηλότερες από τον μέσο όρο στην Ευρώπη, σύμφωνα με τη McKinsey. Ακόμα και στον τουρισμό, το 70% προήλθε από ντόπιους, όχι από ξένους. 

Το λάδωμα της μακροοικονομικής μηχανής δεν έχει διορθώσει όλα τα προβλήματα. 

Η συρρίκνωση των δαπανών έσβησε το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο βρισκόταν στο 14% το 2008. Οι μισθοί είναι 15% χαμηλότερα, σύμφωνα με τη Standard & Poor's -ενδεχομένως ο λόγος για τον οποίο οι ξένοι αντιστοιχούν στο 57% του τουριστικού κλάδου, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού. 

Μικρή είναι η βελτίωση των εξαγωγών εκτός τουρισμού. Για να χτίσει τις βιομηχανίες που έχει ανάγκη -όπως η Ιρλανδία-, η Ελλάδα δεν χρειάζεται φθηνούς μισθούς αλλά καινοτομία, ικανότητες και καλό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις. Οι τράπεζές της, οι οποίες βρίσκονται ακόμα στην εντατική, δεν έχουν τα εργαλεία για να υποστηρίξουν κάτι τέτοιο. Η Ελλάδα παραμένει πρωτοπόρος σε άχρηστους κανονισμούς που έχουν σχεδιαστεί για να "βοηθούν" μικρές επιχειρήσεις, αλλά στην πραγματικότητα κρατάνε τις επιχειρήσεις μικρές. 

Οι βραχυπρόθεσμες κρίσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν πρόσκαιρα από τις ολονύχτιες διαπραγματεύσεις. Αλλά η μακροπρόθεσμη ασφάλεια της Ελλάδας απαιτεί τη διόρθωση των βαθύτερων προβλημάτων. Ας το πούμε αυτό "διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις". Οι Γερμανοί φίλοι της έχουν ένα δίκιο. 

© The Financial Times Limited 2016. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v