Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ”διπλή όψη” του αδύναμου δολαρίου

Η πτώση του δολαρίου αφαιρεί περί τα 50 δισ. δολάρια από τις ομολογιακές αγορές των ΗΠΑ σε μηνιαία βάση, όπως σημειώνει ο κ. Steve Barrow, αναλυτής της Bear Stearns. Όμως όταν το δολάριο υποχωρεί έναντι του ευρώ και πριν καταρρεύσει, οι αγορές φροντίζουν να θέσουν σε λειτουργία τους ”αυτόματους σταθεροποιητές”, που μέχρι σήμερα έχουν σώσει το αμερικανικό νόμισμα.

του Steve Barrow, αναλυτή της Bear Stearns,

από τη στήλη View of the Day

Η συνεχιζόμενη υποχώρηση του δολαρίου το τελευταίο διάστημα επιβεβαιώνει ότι τα θεμελιώδη δεδομένα της αμερικανικής οικονομίας μάλλον βρίσκονται σε… άθλια κατάσταση, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, όπως υποστηρίζει ο κ. Steve Barrow, οικονομολόγος – αναλυτής της Bear Stearns.

”Οι εισροές κεφαλαίων στα αμερικανικά ομόλογα βρίσκονται σε κάμψη και αυτό μεταφράζεται σε απώλειες 50 δισ. δολαρίων από τη συγκεκριμένη αγορά σε μηνιαία βάση”, σημειώνει ο κ. Barrow και προσθέτει ότι ”οι συγκεκριμένες εισροές δεν αναμένεται να ανακάμψουν σύντομα, με αποτέλεσμα να δημιουργούν μια τρύπα στην οποία το δολάριο μπορεί πολύ εύκολα να χαθεί”.

Πέραν αυτού, όμως, επιβαρυντικός παράγοντας για το δολάριο είναι ”η αναμενόμενη νέα μείωση επιτοκίων από τη Fed την επόμενη εβδομάδα, γεγονός το οποίο θα επιταχύνει το ”παιχνίδι” της τράπεζας με τον πληθωρισμό”.

Όπως, δε, τονίζει ο κ. Barrow ”και σαν να μην έφταναν αυτοί οι επιβαρυντικοί παράγοντες το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ”νίπτει τας χείρας του”, σε ό,τι αφορά την πορεία του δολαρίου και αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες του για τη συνεχιζόμενη πτώση του, ιδιαίτερα έναντι του ευρώ”.

Όμως, προσθέτει ο αναλυτής, αν και τα θεμελιώδη δεδομένα είναι ενάντια στο δολάριο, στις αγορές εμφανίζονται κάποιοι ”αυτόματοι σταθεροποιητές”, οι οποίοι βοηθούν το αμερικανικό νόμισμα.

”Η συνεχιζόμενη υποχώρηση του δολαρίου ακολουθείται από μείωση της διάθεσης ανάληψης ρίσκου, γεγονός το οποίο στηρίζει το αμερικανικό νόμισμα έναντι των θεωρούμενων επικίνδυνων νομισμάτων”.

Κάθε φορά, όμως, που το δολάριο ανακάμπτει έναντι των ”υψηλού ρίσκου νομισμάτων”, έχει την τάση να βελτιώνει τη θέση του και έναντι του ευρώ.

”Ουσιαστικά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία καθ’ όλα αντιφατική εικόνα. Κάθε φορά που το δολάριο έχει την τάση να καταρρέει, αυτό δεν επιτυγχάνεται καθώς οι ”αυτόματοι σταθεροποιητές” τίθενται σε λειτουργία”.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v