Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα μείωση επιτοκίων Fed εν όψει...

Η Federal Reserve πιθανότατα θα μειώσει τα επιτόκια 0,25 της μονάδας στο 4,5% κατά την τακτική συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, δηλώνει στους ”Financial Times” o κ. Vincent Reinhart, πρώην κορυφαίο στέλεχος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ.

του Krishna Guha από την Ουάσιγκτον

Η Federal Reserve πιθανότατα θα μειώσει τα επιτόκια 0,25 της μονάδας στο 4,5% κατά την τακτική συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, δηλώνει στους ”Financial Times” πρώην κορυφαίο στέλεχος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Ο κ. Vincent Reinhart, που ήταν διευθυντής νομισματικών υποθέσεων και γραμματέας της Federal Open Market Committee επί έξι χρόνια, πριν αποσυρθεί φέτος το καλοκαίρι για να ενταχθεί στο American Enterprise Institute, δήλωσε: ”Περιμένω ότι θα μειώσουν κατά 25 μονάδες βάσης στην ερχόμενη συνεδρίαση”.

Ο κ. Reinhart δηλώνει ότι μολονότι η μείωση κατά 50 μονάδες βάσης τον περασμένο μήνα είχε στόχο να εκτονώσει τις περισσότερες πιέσεις από την πιστωτική κρίση, ”προφανώς δεν ήταν αρκετά δυνατή” ώστε να επιτρέψει στη Fed να τηρήσει στάση αναμονής στη συνεδρίαση της 31ης Οκτωβρίου.

Ο πρώην γραμματέας της FOMC εκτιμά ότι τα οικονομικά δεδομένα μετά την τελευταία συνεδρίαση της Fed δεν έχουν αλλάξει πολύ το σκεπτικό της τράπεζας. Ωστόσο τα απογοητευτικά αποτελέσματα μιας σειράς εταιριών έχουν αναβαθμίσει τον κίνδυνο κάθετης διολίσθησης.

Τονίζει επίσης ότι η πτώση 8% στις τιμές μεταπώλησης οικιών υποδεικνύει ότι η πραγματική αξία των ακινήτων έχει υποχωρήσει πολύ ταχύτερα απ’ όσο η αντικειμενική αξία. ”Η αγορά αυτή λειτουργεί έτσι.

Το πρώτο που συμβαίνει είναι να μειώνονται οι πραγματικές τιμές” και οι όγκοι πωλήσεων μειώνονται καθώς ο κόσμος στην αρχή αρνείται να πωλήσει στη νέα τιμή της αγοράς. Κάποια στιγμή αποδέχονται τις νέες τιμές πώλησης και οι αντικειμενικές αξίες ακολουθούν τις πραγματικές.

Κατά τον κ. Reinhart η πραγματική τιμή πώλησης των σπιτιών πρέπει να έχει υποχωρήσει 10%-15% από το σημείο-ζενίθ.

Τονίζει ότι η υπερβολικά χαλαρή πολιτική της στεγαστικής πίστης ώθησε στα ύψη τη ζήτηση στέγασης τα τελευταία χρόνια.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο δημιουργήθηκαν εσφαλμένα σινιάλα τιμών που ενθάρρυναν υπερβολικές κατασκευές από τους εργολάβουν, δημιουργώντας το σημερινό πλεόνασμα στα απούλητα νέα σπίτια.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v