Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κακό προηγούμενο άνοιξε η Merrill στις τράπεζες

Οι δραματικές απομειώσεις 7,9 δισ. δολ. της Merrill Lynch προετοίμασαν τους επενδυτές για περαιτέρω δυσμενείς ειδήσεις από τον χρηματοοικονομικό χώρο και προκάλεσαν έντονες πιέσεις στις αμερικανικές τράπεζες, παρά τις κερδοσκοπικές φήμες για έκτακτη μείωση 50 μονάδων βάσης στο προεξοφλητικό επιτόκιο της Fed.

των Anora Mahmudova και Chris Bryant από τη Νέα Υόρκη

Οι μετοχές της Wall Street πέρασαν μια ιδιαίτερα δύσκολη συνεδρίαση μετά την ανακοίνωση των δραματικών απομειώσεων ύψους 7,9 δισ. δολαρίων από τη Merrill Lynch, που έφερε εκ νέου στο προσκήνιο φόβους για το άνοιγμα των τραπεζών στις ριψοκίνδυνες επενδύσεις.

Ο Dow Jones Industrial Average έφτασε να χάνει έως 1,5% και ο Nasdaq έως 2,8%, αλλά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης εκδηλώθηκε κερδοσκοπικό ράλι που έσβησε τις περισσότερες ζημίες, εμπνευσμένο από τις ανυπόστατες φήμες ότι η Federal Reserve θα προχωρήσει σε έκτακτη μείωση των επιτοκίων.

Την ίδια ώρα, ακόμη μια σειρά δυσμενών μεγεθών για τις πωλήσεις κατοικιών επανέφερε τις ανησυχίες για το μέγεθος των επιπτώσεων της κρίσης στην αγορά ακινήτων.

Όσον αφορά στο ”ράλι της τελευταίας στιγμής”, ο κ. Ryan Detrick, ιθύνων τεχνικός αναλυτής της Schaeffer’s Investment Research, δήλωσε: ”Ακούσαμε φήμες ότι η Fed θα μειώσει το προεξοφλητικό επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης. Οι shorts sellers άκουσαν τη φήμη και προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις για να κλειδώσουν κέρδη”.

Η μεταβλητότητα, όπως καθρεφτίζεται στον δείκτη Vix του Chicago Board Options Exchange, αναρριχήθηκε έως τις 24,15 μονάδες κι έκλεισε 2% υψηλότερα στις 20,81 μονάδες.

Παρά την κερδοσκοπική διάσωση, οι τράπεζες υπέστησαν έντονες απώλειες μετά την ανακοίνωση της Merrill Lynch για ζημίες 2,3 δισ. δολαρίων στο γ’ τρίμηνο, μεγαλύτερες απ’ όσο αναμενόταν, καθώς προχώρησε σε απομειώσεις ύψους 7,9 δισ. δολ. σε μοχλευμένες πιστώσεις, τιτλοποιημένες χρεωστικές υποχρεώσεις και χρεόγραφα δευτερογενών στεγαστικών δανείων.

Οι απομειώσεις αποδείχτηκαν υψηλότερες κατά 2,9 δισ. δολ. σε σχέση με τις προειδοποιήσεις της Merrill. Η μετοχή της υποχώρησε 5,8% και οι S&P και Fitch προχώρησαν σε υποβάθμιση των συστάσεων για τον τίτλο.

Ο υπόλοιπος χρηματοοικονομικός κλάδος ”υπέφερε” καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για περαιτέρω δυσμενείς ειδήσεις από τον χώρο. Ο επιμέρους δείκτης επενδυτικών τραπεζών του S&P διολίσθησε 1,6%. Η Bear Stearns υποχώρησε 2,3%, η Morgan Stanley 1,2% και η Lehman Brothers 1,5%.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v