Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι μετοχές παραμένουν ελκυστικές

Αν και οι αγορές υποχωρούν, ο στρατηγικός αναλυτής της Morgan Stanley κ. Teun Draaisma επιμένει: ”Μην πουλήσετε”. Άλλωστε προβλέπει μέση άνοδο 10% για τις ευρωπαϊκές μετοχές εντός των επόμενων έξι έως 12 μηνών και ταυτόχρονα σημειώνει ότι όσο η Fed προχωρά σε μείωση επιτοκίων οι μετοχές αποτελούν την καλύτερη επενδυτική επιλογή.

του Teun Draaisma, αναλυτή της Morgan Stanley,

από τη στήλη ”View of the Day”

Η περίοδος ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων από αμερικανικούς ομίλους δεν ξεκίνησε με τις καλύτερες προοπτικές, όμως ”το ράλι δεν έχει σταματήσει” ή τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει ο κ. Teun Draaisma, επικεφαλής της μονάδας ευρωπαϊκών επενδύσεων της Morgan Stanley.

Σύμφωνα με τον κορυφαίο στρατηγικό αναλυτή, οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν τη δυνατότητα ανόδου 10% εντός των επόμενων έξι έως 12 μηνών.

Η συμβουλή του προς τους επενδυτές είναι να προχωρήσουν σε πωλήσεις μετοχών όταν οι αποτιμήσεις πάψουν να είναι ελκυστικές, όταν ο πληθωρισμός αρχίσει να αποτελεί πρόβλημα ή όταν η ύφεση θα είναι πλέον γεγονός.

Επιπρόσθετα, ο κ. Draaisma, έχοντας εξετάσει τις περιόδους κατά τις οποίες η Fed προχωρά σε μείωση επιτοκίων, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν θα πρέπει κανείς να βιαστεί να προχωρήσει σε πώληση μετοχών.

Μπορεί να το πράξει όταν η Fed ξεκινήσει εκ νέου να αυξάνει τα επιτόκια, το οποίο ο ίδιος προβλέπει ότι θα συμβεί στις αρχές του 2009.

Πριν από αυτή τη στροφή πιστεύει ότι η Fed θα προχωρήσει σε δύο μειώσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, μία στο τέταρτο τρίμηνο φέτος και μία στο πρώτο του 2008.

Υπάρχουν 16 χρονικές περίοδοι κατά τις οποίες η Fed προχώρησε σε μείωση επιτοκίων κατά τη διάρκεια των τελευταίων 35 ετών. Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν ακολουθήσει ανοδική πορεία στις 14 από τις 16 χρονικές περιόδους, με μέση άνοδο 17%.

”Εξαιρουμένων των αποτιμήσεων, η Ιστορία μας διδάσκει ότι όταν πιστεύεις πως βρισκόμαστε σε περίοδο υποχώρησης της ανάπτυξης και όχι σε ύφεση –δικό μας σενάριο–, τότε είναι καλό να παραμένεις πιστός στις μετοχές έως ότου η Fed αποφασίσει να αλλάξει νομισματική πολιτική”, σημειώνει ο κ. Draaisma.

Μοναδικός κίνδυνος στην παραπάνω πρόβλεψη είναι ο πρόεδρος της Fed, κ. Ben Bernanke. Και ο λόγος είναι ότι ”ενδεχομένως να αποφασίσει να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι έχει προεξοφλήσει η αγορά”.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v