Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δραματική εξάπλωση στα προβληματικά δάνεια ΗΠΑ

Τα αδύναμα τριμηνιαία αποτελέσματα τραπεζών από τις ΗΠΑ υποδεικνύουν ότι τα πιστωτικά προβλήματα, που παλαιότερα αφορούσαν μόνο στους δανειολήπτες υψηλού κινδύνου, επεκτείνονται σε όλο το φάσμα του καταναλωτικού δανεισμού: Κάρτες, χρηματοδοτήσεις αγοράς αυτοκινήτου, καταναλωτικά δάνεια...

του Ben White από τη Νέα Υόρκη

Τα αδύναμα τριμηνιαία αποτελέσματα τραπεζών από τις ΗΠΑ του τελευταίου 15νθημέρου υποδεικνύουν ότι τα πιστωτικά προβλήματα που παλαιότερα αφορούσαν μόνο στους δανειολήπτες υψηλού κινδύνου, επεκτείνονται σε όλο το φάσμα του καταναλωτικού δανεισμού, θέτοντας νέους κινδύνους στην οικονομία και επιβαρύνοντας ιδιαίτερα τις αγορές.

Οι αμερικανικές τράπεζες έχουν αυξήσει τα αποθεματικά για ζημίες πιστώσεων κατά τουλάχιστον 6 δισ. δολάρια σε σχέση με το β’ τρίμηνο και κατά πολύ περισσότερο σε σχέση με πέρσι, υποδεικνύοντας ότι οι τραπεζίτες πιστεύουν πως οι καταναλωτές όλο και περισσότερο θα δυσκολεύονται να αποπληρώσουν μια σειρά δάνεια. Οι τράπεζες αυξάνουν τις προβλέψεις για χρεοστάσια όχι μόνο στα στεγαστικά δάνεια αλλά και στα καταναλωτικά, στα δάνεια αγοράς αυτοκινήτων και στις πιστωτικές κάρτες.

”Ό,τι ξεκίνησε απλώς ως πρόβλημα στο subprime, έχει επεκταθεί στην ευρύτερη αγορά στεγαστικής πίστης και τα προβλήματα επιδεινώνονται πολύ ταχύτερα απ’ όσο περίμεναν πολλοί αναλυτές”, δηλώνει ο κ. Michael Mayo, αναλυτής της Deutsche Bank.

Επιπλέον, τονίζει ο ίδιος, έχουν αυξηθεί τα προβλήματα στις χρηματοδοτήσεις αγοράς αυτοκινήτων, που μπορεί να είναι εποχικό φαινόμενο, μπορεί και όχι.

Ο κ. Dick Bove, αναλυτής της Punk Ziegel, δήλωσε ότι τα κέρδη του τραπεζικού κλάδου υποδεικνύουν ότι ”υπάρχουν προβλήματα στα καταναλωτικά δάνεια πολύ ευρύτερα από τα γνωστά στις αγορές ακινήτων. Τα δάνεια αυτοκινήτων είναι οπωσδήποτε μια σοβαρή πηγή ανησυχίας”.

Τα προβλήματα είναι ευδιάκριτα σε τράπεζες σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην KeyCorp στο Κλίβελαντ τα αδρανή ενεργητικά αυξήθηκαν 241 εκατ. δολάρια σε σχέση με πέρσι και οι προβλέψεις για επισφαλή δάνεια διπλασιάστηκαν. Στο Ντάλας οι επισφάλειες της Comerica τριπλασιάστηκαν από πέρσι στα 45 εκατ. δολάρια και οι καθαρές πιστωτικές ζημίες εκτινάχτηκαν από τα 663 εκατ. δολάρια πέρσι στα 892 εκατ. δολ. στη Wells Fargo του Σαν Φρανσίσκο, εξαιτίας ζημιών από καταναλωτικά και δάνεια αγοράς αυτοκινήτων.

”Το τοπίο αλλάζει γρήγορα και δραματικά”, τονίζει ο κ. Rick Klingman της BNP Paribas. ”Οι μετοχές υποδεικνύουν πραγματικές ανησυχίες για τα τραπεζικά κέρδη και υπάρχει γενικώς ανησυχία για όλες τις πιστώσεις”.

Επιπλέον ρεπορτάζ από τον Michael Mackenzie στη Νέα Υόρκη.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v