Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το Halloween της Fed

”Φάρσα ή κέρασμα;” ρωτάνε τα μασκαρεμένα παιδάκια τους νοικοκυραίους στη γιορτή του Halloween στην Αμερική. Κάτι ανάλογο θα ρωτήσουν και οι αγορές την επιτροπή επιτοκίων της Federal Reserve, που θα συνεδριάσει στις 31 Οκτωβρίου - ανήμερα της αποκριάτικης γιορτής. Και ίσως να μην πάρουν την απάντηση που γυρεύουν.

του John Authers

από τη στήλη The Short View

”Φάρσα ή κέρασμα;” ρωτάνε τα μασκαρεμένα παιδάκια τους νοικοκυραίους στη γιορτή του Halloween (*) στην Αμερική. Κάτι ανάλογο θα ρωτήσουν και οι αγορές την επιτροπή καθορισμού της πιστωτικής πολιτικής της Federal Reserve, που θα συνεδριάσει στις 31 Οκτωβρίου - ανήμερα της αποκριάτικης γιορτής. Και ίσως να μην πάρουν την απάντηση που ζητούν.

Το ανακοινωθέν της συνεδρίασης της Fed τον περασμένο μήνα, όταν μειώθηκε κατά μισή ποσοστιαία μονάδα το Fed Funds προκαλώντας παγκόσμια ευφορία στα χρηματιστήρια, άφησε ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο για το μέλλον. Η ομιλία του διοικητή κ. Ben Bernanke, τη Δευτέρα, δεν απέκλεισε πάλι κανένα ενδεχόμενο.

Έναν μήνα πριν, οι αγορές ήλπιζαν σε περισσότερες μειώσεις επιτοκίων. Τα προθεσμιακά συμβόλαια του Fed Funds προεξοφλούσαν κατά 75% μείωση στο 4,5%. Το ποσοστό έχει διολισθήσει τώρα στο 32%.

Τι άλλαξε τον περασμένο μήνα και μετέβαλε τις προσδοκίες των αγορών;

Πρώτον, οι μειώσεις επιτοκίων πέρασαν στις αγορές χρήματος. Ο διατραπεζικός δανεισμός και η χρηματοδότηση μέσω εμπορικών χρεογράφων έγιναν αυτόματα φθηνότερα. Παραμένουν βέβαια και τα δύο πολύ ακριβότερα από το επιτόκιο Fed Funds, υποδεικνύοντας ότι επιμένει ακόμη η αβεβαιότητα.

Όπως είπε και ο ίδιος ο κ. Bernanke, οι συνθήκες ”έχουν βελτιωθεί μετά το χειρότερο της καταιγίδας στα μέσα Αυγούστου, αλλά η πλήρης ανάκαμψη της λειτουργίας της αγοράς θα πάρει καιρό για να γίνει” και είναι πιθανό να υπάρξουν πισωγυρίσματα.

Όσο για την οικονομία, τα στοιχεία για τους μισθοδοτικούς καταλόγους του περασμένου μήνα υπέδειξαν ότι αναπτύσσεται ικανοποιητικά. Τα μεγέθη του Αυγούστου, που έδειξαν μια οικονομία στα πρόθυρα της ύφεσης, δείχνουν τώρα πια ότι ήταν μια ανωμαλία. Οπότε περιορίζεται η προοπτική μείωσης επιτοκίων.

Ο πληθωρισμός από την άλλη δείχνει να χαλιναγωγείται, δίνοντας περιθώρια για μειώσεις. Αλλά το δολάριο έχει κλυδωνιστεί μετά τη μείωση του Σεπτεμβρίου. Και ο κ. Bernanke παραδέχτηκε πως ”δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι, όταν το δολάριο υποτιμάται, δημιουργούνται πληθωριστικές πιέσεις”.

Μετά είναι και το πετρέλαιο σε επίπεδα-ρεκόρ. Η τιμή του αργού έχει ανέβει 8% από την τελευταία συνεδρίαση της Fed. Και μπορεί να φέρει πληθωρισμό.

Όπως και τον περασμένο μήνα, η απόφαση της Fed δεν θα είναι εύκολη. Και οι αγορές μπορεί να λάβουν αυτό που δεν θέλουν.

(*) Το Halloween, κάτι αντίστοιχο της δικής μας Αποκριάς, είναι μια παγανιστική γιορτή, την οποία μετέφεραν οι Ιρλανδοί - Σκοτσέζοι μετανάστες στην Αμερική. Σύμφωνα με την παράδοση, κατά την ημέρα αυτή τα πνεύματα των νεκρών μπορούν να έρθουν σε επαφή με τους ζωντανούς. Στη σημερινή εποχή, κατά την ημέρα αυτή, τα παιδιά μεταμφιέζονται και πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα ζητώντας κέρασμα, ”απειλώντας” πως σε διαφορετική περίπτωση θα κάνουν κάποια φάρσα. Το Halloween γιορτάζεται στις 31 Οκτωβρίου.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v