Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H μαζική έξοδος των ξένων από χρεόγραφα ΗΠA

Οι ξένοι επενδυτές απέσυραν κεφάλαια-ρεκόρ από τα μακροπρόθεσμα χρεόγραφα των ΗΠΑ καθώς η πιστωτική κρίση εντάθηκε τον Αύγουστο και προκάλεσε μαζικό ξεπούλημα μετοχών και εταιρικών ομολόγων. Εάν το ίδιο μοτίβο επαναλήφθηκε και τον Σεπτέμβριο, θα φουντώσουν και οι ανησυχίες για κρίση δολαρίου.

του Michael Mackenzie από τη Νέα Υόρκη

Οι ξένοι επενδυτές απέσυραν ρεκόρ κεφαλαίων από τα μακροπρόθεσμα χρεόγραφα των ΗΠΑ καθώς η πιστωτική κρίση εντάθηκε τον Αύγουστο και προκάλεσε μαζικό ξεπούλημα στις αγορές μετοχών και εταιρικών ομολόγων.

Η έκθεση διεθνών κεφαλαίων του υπουργείου Οικονομικών (Treasury International Capital) αποκάλυψε ότι οι καθαρές πωλήσεις αμερικανικών χρεογράφων, όπως ομολόγων, εντόκων γραμματίων μετοχών ήταν 69,3 δισ. δολάρια τον Αύγουστο μετά τις εισροές 19,5 δισ. δολ. (αναθεωρημένο μέγεθος) κατά τη διάρκεια του Ιουλίου. Το μέγεθος των εκροών ξεπέρασε την προηγούμενη μείωση-ρεκόρ 21,2 δισ. δολ. που είχε εκδηλωθεί τον Μάρτιο 1990.

Καθρεφτίζοντας τις πιέσεις στις αμερικανικές αγορές και στο δολάριο, οι Αμερικανοί κάτοικοι αγόρασαν καθαρά 34,5 δισ. δολ. μακροπρόθεσμων ξένων χρεογράφων.

Από τον Αύγουστο του 1998 οι κινήσεις TIC είναι θετικές και η τελευταία προηγούμενη περίοδος παρατεταμένων εκροών ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παροδικά εξανεμίστηκε.

Το κρίσιμο ζήτημα κατά τους αναλυτές είναι εάν η αρνητική τάση συνεχίστηκε και τον Σεπτέμβριο ή ήταν μια μεμονωμένη περίπτωση στην οποία καθρεφτίστηκε η θερινή αστάθεια των αγορών.

”Από την πλευρά της δυναμικής εμφάνισης των αμερικανικών χρεογράφων τον Σεπτέμβριο, οι εισροές κεφαλαίων επανέκαμψαν στον τρέχοντα μήνα”, εκτιμά ο κ. Tony Crescenzi, στρατηγικός αναλυτής της Miller Tabak.

Οι καθαρές πωλήσεις αμερικανικών μετοχών από τους ξένους επενδυτές ήταν 40,6 δισ. δολ. τον Αύγουστο, πολύ μεγαλύτερες από τις αγορές 21,2 δισ. δολ. του Ιουλίου. Οι καθαρές πωλήσεις εταιρικών ομολόγων ήταν 1,2 δισ. δολ. τον Αύγουστο έπειτα από καθαρές αγορές 4,5 δισ. δολ. στον προηγούμενο μήνα.

”Εκδηλώθηκαν ξεκάθαρες πανικόβλητες πωλήσεις μετοχών τον Αύγουστο, αλλά με δεδομένη τη συνακόλουθη ανάκαμψη του χρηματιστηρίου, αυτές οι ροές θα πρέπει να έχουν αναστραφεί”, δήλωσε ο κ. Dominic Konstam, επικεφαλής στρατηγικής ανάλυσης επιτοκίων της Credit Suisse. ”Εάν οι ξένοι επενδυτές επέστρεψαν με αγορές μετοχών, δεν είναι βέβαιο ότι θα δούμε κάποια έξοδο κεφαλαίων από τις ΗΠΑ η οποία θα δημιουργήσει κρίση στο δολάριο”.

Τον Σεπτέμβριο το δολάριο υπέστη επίμονες πιέσεις από πωλήσεις και κατέγραψε μια σειρά αρνητικά ρεκόρ έναντι του καλαθιού με τα κύρια νομίσματα του πλανήτη. Το μέγεθος των καθαρών εκροών σε όλα τα ενεργητικά του δολαρίου υποδεικνύει ότι το νόμισμα θα υποχωρήσει περαιτέρω, ειδικά εάν ενταθούν και πάλι οι ανησυχίες για τις αγορές πιστώσεων και χρήματος των ΗΠΑ, τονίζουν οι αναλυτές.

”Το κακό είναι ότι αποκαλύπτεται πόσο ευάλωτο είναι το δολάριο εάν συνεχιστεί το περιβάλλον πιστωτικής κρίσης και αποφυγής του κινδύνου”, τονίζει ο κ. Alan Ruskin της RBS Greenwich Capital.

Και κατά τον κ. T.J. Marta, στρατηγικό αναλυτή σταθερού εισοδήματος της RBC Capital Markets, ”αν και πρόκειται πλέον για αρχαία ιστορία, οι μαζικές εκροές που εκδηλώθηκαν στις συναλλαγές του Αυγούστου δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες. Οι απαισιόδοξοι θα υπογραμμίσουν ότι ο χειρότερος φόβος της εξόδου των ξένων επενδυτών από τα αμερικανικά ενεργητικά δεν είναι πλέον απλή φήμη και ότι, αφού έγινε μια φορά, μπορεί να επαναληφθεί”.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v