Η κόντρα Σαουδικής Αραβίας-Ιράν σε 90’’

Η μείωση της παραγωγής πετρελαίου είναι βασικός στόχος πετρελαιοπαραγωγών χωρών, ωστόσο μια συμφωνία φαίνεται με τα έως τώρα δεδομένα δύσκολη.

Μικρές ποσότητες πετρελαίου έχει καταφέρει να πουλήσει το Ιράν στην Ευρώπη παρά την άρση των κυρώσεων καθώς, σύμφωνα με τον Neil Hume, αντιμετωπίζει προβλήματα στην αποστολή και τη χρηματοδότηση, ενώ δεν θέλει να δώσει μεγάλες εκπτώσεις στους πελάτες.

Αίφνης αντιμετωπίζει και ένα ακόμα πρόβλημα: η Σαουδική Αραβία απαγόρευσε σε καράβια που μεταφέρουν ιρανικό πετρέλαιο να περνούν από τα χωρικά της ύδατα.

Οι πολιτικές και οικονομικές εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι μεγάλες, στη σκιά του πολέμου στη Συρία.

Το κρίσιμο ερώτημα όμως είναι πώς θα επηρεάσουν οι εξελίξεις τη συνάντηση που ετοιμάζουν οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες στην Ντόχα, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την προσφορά του μαύρου χρυσού.

Η Σαουδική Αραβία υποστηρίζει πως δεν θα συναινέσει σε περιορισμούς αν το Ιράν αρνηθεί, με την Τεχεράνη να υποστηρίζει προσώρας ότι δικαιούται να επαναφέρει την παραγωγή στα επίπεδα που ήταν προ κυρώσεων.

Ετσι, όλα -ακόμα και η πραγματοποίηση της συνάντησης- είναι ανοικτά.

© The Financial Times Limited 2016. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v