Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρόνια πολλά στον ”ταύρο” S&P 500

Είναι τα πέμπτα γενέθλια του ”ταύρου” τουλάχιστον όσον αφορά τον S&P 500. Πέντε χρόνια πριν, αυτός ο διάσημος δείκτης του αμερικανικού χρηματιστηρίου, ξεκίνησε την ”ταυρίσια” ανοδική πορεία του από το ”αρκουδιάρικο” κλείσιμο στο ναδίρ των 776,76 μονάδων στις 9 Οκτωβρίου 2002.

της Helen Thomas

από την στήλη Alphaville

Είναι τα πέμπτα γενέθλια του ”ταύρου” τουλάχιστον όσον αφορά τον S&P 500. Πέντε χρόνια πριν, αυτός ο διάσημος δείκτης του αμερικανικού χρηματιστηρίου, ξεκίνησε την ”ταυρίσια” ανοδική πορεία του από το ”αρκουδιάρικο” κλείσιμο στις 776,76 μονάδες στις 9 Οκτωβρίου 2002. Εκλεισε την Τρίτη στις 1.565,23 μονάδες.

Ο δείκτης είχε χάσει 49% της αξίας του από το σκάσιμο της τεχνολογικής φούσκας τον Μάρτιο 2000 αλλά στην παραπάνω ημερομηνία δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα για τον επόμενο ”ταυρίσιο” κύκλο ανόδου για τον Standard & Poor’s.

Μπαίνοντας τώρα στον 60ο μήνα ζωής, αυτός ο ανοδικός κύκλος είναι ήδη 4 μήνες γηραιότερος από τον μέσο όρο διάρκειας ανοδικής αγοράς από το 1942, σύμφωνα με τον Sam Stovall, επικεφαλής στρατηγικών επενδύσεων του οίκου S&P, αν και ορισμένοι από τους 10 κύκλους ανόδου της εν λόγω περιόδου κράτησαν αισθητά παραπάνω.

Ο κ. Stovall προσθέτει ότι η ανοδική αγορά ίσως έχει ξεπεράσει την πιο επικίνδυνη ζώνη. Η πρώτη χρονιά, σημειώνει ο αναλυτής, είναι εύκολη, με μέσο όρο αύξησης 38% κατά τους πρώτους 12 μήνες και κανένας κλάδος δεν μένει έξω από τα κέρδη. Ο δεύτερος χρόνος είναι επίσης αρκετά καλός, με μέση άνοδο 11,4%.

Στο τρίτο έτος δυσκολεύουν τα πράγματα και ο ταύρος γίνεται εύκολα αρκούδα. Εάν όμως η αγορά εισέλθει στο 4ο ταυρίσιο έτος, αυξάνονται οι πιθανότητες για περαιτέρω κέρδη. Στο πέμπτο έτος η αγορά συνήθως πια η τάση αλλάζει.

Οπως όμως τονίζει ο κ. Stovall κατά την διάρκεια της 12μηνης περιόδου που θα λήξει πολύ σύντομα, ο δείκτης S&P 500 σημειώνει άνοδο 15% σχεδόν, που είναι έξι ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον μέσο όρο των κερδών του 5ου ανοδικού έτους.

Οπότε, τι ακολουθεί; Πάμε για το έκτο έτος θριάμβου; Ή μήπως η άνοδος των μετοχών θα διακοπεί αγενέστατα από την κρίση στις πιστώσεις;

Ο κ. Stovall είναι πάντως αισιόδοξος. Πιστεύει σε ανάπτυξη της εταιρικής κερδοφορίας, μειώσεις των επιτοκίων από την Fed, την διολίσθηση του δολαρίου –και όχι μόνο:

Το έτος των προεδρικών εκλογών είναι παραδοσιακά το δεύτερο καλύτερο για το χρηματιστήριο στον τετραετή κύκλο, καθώς προφανώς ευνοείται από την ανοδική ώθηση ή την δημοσιονομική στήριξη που δημιουργείται από το εύπορο τρίτο έτος στον εκλογικο κύκλο. Επιπλέον, στα έτη που λήγουν σε 8 εκδηλώνονται κέρδη κατά μέσο όρο 14,2% από το 1945 και κλείνουν ανοδικά σε ποσοστό 83%.

Που δεν σημαίνει τίποτα βέβαια –εκτός εάν είστε Κινέζος, που θεωρεί όπως όλοι οι ομοεθνείς του το 8 τυχερό νούμερο. Ισως δηλαδή εντέλει αποδειχθεί ότι η Κίνα θα αποφασίσει εάν θα συνεχιστεί ή θα λήξει η ανοδική αγορά.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v