Ξεθωριάζει ο έρωτας της Ιταλίας με την Ευρώπη

Η στάση της ΕΕ στην οικονομία και το προσφυγικό και η κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα βάζουν σε δοκιμασία την αγάπη των Ιταλών για την Ευρώπη. Οι γκρίνιες του Ρέντσι και τα παράπονα των πολιτών.

Οι Ιταλοί ήταν ένα από τα περισσότερο υποστηρικτικά έθνη στην ευρωπαϊκή ιδέα. Τα τελευταία χρόνια, όμως, τα δεδομένα δείχνουν να αλλάζουν, τονίζει ο James Politi, υπεύθυνος του γραφείου των Financial Times στη Ρώμη που κάνει ένα μικρό οδοιπορικό στους δρόμους της Πάρμα. 

Η αίσθηση που δημιουργείται στον ιταλικό λαό είναι ότι η Ευρώπη αφήνει τους Ιταλούς μόνους να αντιμετωπίσουν την κρίση που προκάλεσε το προσφυγικό, ενώ οι πολιτικές λιτότητας που επιβάλλονται ενοχλούν τους πολίτες.

Ο Ματέο Ρέντζι πολλές φορές τελευταία έχει επιτεθεί φραστικά στις Βρυξέλλες, απηχώντας αυτό το κλίμα. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι Ιταλοί θέλουν να επιστρέψει η Ευρωπαϊκή Ενωση στις αρχές πάνω στις οποίες δημιουργήθηκε, αλληλεγγύη και κοινή ευθύνη.

Παρ’ όλ αυτά η Ιταλία δεν φαίνεται έτοιμη να πάρει πιο ριζοσπαστική θέση απέναντι στην Ευρώπη. Περισσότερο μοιάζει με έναν ζηλιάρη ερωτευμένο: είναι πολύ εκνευρισμένος αλλά όχι έτοιμος για το διαζύγιο…

© The Financial Times Limited 2016. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v