Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lex: Η ”αντοχή” του carry trade

Αν και η διαφορά στα επιτόκια μεταξύ των κορυφαίων οικονομιών της υφηλίου μειώνεται, το carry trade εξακολουθεί να επιβιώνει, ακόμη και όταν οι αγορές ανακάμπτουν. Ίσως γιατί στηρίζεται στις διαθέσεις των κερδοσκόπων και δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική εικόνα των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Η απόφαση της Fed, πριν από 15 ημέρες, να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης είχε δύο προβλέψιμες αλλά ταυτόχρονα αντικρουόμενες επιπτώσεις στις αγορές συναλλάγματος.

Η πρώτη ήταν ένα διευρυμένο sell-off του δολαρίου. Η δεύτερη ήταν ότι αποτέλεσε ”πληγή” για το carry trade, τη μέθοδο που χρησιμοποιούν οι επενδυτές πουλώντας νομίσματα με χαμηλό yield και αγοράζοντας εκείνα με υψηλό.

Η διάθεση ανάληψης ρίσκου ”βυθίστηκε” τον Αύγουστο, αλλά κατόπιν ανέκαμψε. Αποτέλεσμα αυτού είναι η μεταβλητότητα (volatility) στο carry trade να έχει φτάσει σε εκρηκτικά επίπεδα, με το δολάριο Αυστραλίας να πραγματοποιεί εκ νέου ”υπερηχητική πτήση”.

Όμως οι προοπτικές χαμηλότερων επιτοκίων, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη, αποτελούν κακό οιωνό για το carry trade. Εκ παραδόσεως οι επιτυχημένες τοποθετήσεις σε carry trade μειώνονται όσο οι διαφορές επιτοκίων μεταξύ των νομισμάτων υποχωρούν.

Εάν, δε, και η Ιαπωνία αποφασίσει να προχωρήσει σε ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής της εντός του επόμενου 6μήνου, τότε και το γεν θα αρχίσει να ανακάμπτει.

Από την άλλη πλευρά οι οικονομίες με υψηλά επιτόκια, ήτοι Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία και Βρετανία, ακολουθούν το παράδειγμα των ΗΠΑ. Δηλαδή όλες έχουν προβλήματα στην αγορά ακινήτων τους και υπερχρεωμένους καταναλωτές. Ως εκ τούτου σύντομα μπορεί να ακολουθήσουν τις ΗΠΑ και να προχωρήσουν σε μειώσεις επιτοκίων.

Υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους το carry trade μπορεί να υποχωρήσει. Οι επενδυτές δεν ακολουθούν την απλή τακτική του ”δανείζομαι φθηνά και πουλώ ακριβά”.

Το φθηνό γεν και το αντιστοίχως φθηνό ελβετικό φράγκο αποτελούν σημαντικό μέρος των κεφαλαίων που επενδύονται στις αναδυόμενες αγορές, σε εμπορεύματα αλλά και σε ομόλογα με υψηλή αξιολόγηση.

Όμως αυτού του είδους οι επενδύσεις μοιάζουν, πλέον, ακριβές. Οποιαδήποτε διόρθωση θα αμβλύνει το carry trade. Επιπρόσθετα τα hedge funds τα οποία έχουν χρησιμοποιήσει κατά κύριο λόγο το carry trade ενδεχομένως να δυσκολευτούν πολύ να ανακαλύψουν νέα κεφάλαια για τις όποιες επενδυτικές ευκαιρίες ”κυνηγούν”.

Πάντως οι Ιάπωνες καταθέτες εξακολουθούν να είναι αποφασισμένοι να ”στείλουν” τα κεφάλαιά τους εκτός της εγχώριας αγοράς, ανεξάρτητα από την όποια πορεία του γεν. Όμως, όπως απέδειξε και η πορεία του γεν τον Αύγουστο, οι κερδοσκόποι της υφηλίου είναι αυτοί που καθορίζουν το παιχνίδι.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v