Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πονοκέφαλος για τη Fed το αδύναμο δολάριο

Η Fed μοιάζει τελικά να ανησυχεί για τη συνεχιζόμενη υποχώρηση του δολαρίου. Ήδη τρία κορυφαία στελέχη της δήλωσαν δημοσίως ότι η τράπεζα ”παρακολουθεί στενά” την πορεία του. Εάν τελικά η Fed αποφασίσει να δράσει και να σταματήσει τη ”βύθιση”, τότε το πάρτι ρευστότητας, κυρίως στις αναδυόμενες αγορές, θα λήξει άδοξα.

του John Authers, Investment Editor,

από τη στήλη ”The Short View”

Το τελευταίο ράλι των μετοχών μοιάζει να μην έχει ”πίστη”. Τόσο ο Dow Jones όσο και ο S&P 500, οι δύο αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες που παρακολουθούνται περισσότερο από τους επενδυτές, κατόρθωσαν να αγγίξουν εκ νέου νέα ιστορικά υψηλά, σε μια προσπάθεια να αποδείξουν ότι η καλοκαιρινή κρίση βρίσκεται πλέον πίσω μας.

Όμως, φαίνεται ότι εξαντλήθηκαν από αυτή τους την έντονη προσπάθεια.

Εν τω μεταξύ, οι ευρωπαϊκές αγορές διατηρούνται χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά τους. Οι κλάδοι οι οποίοι ευνοούνται περισσότερο από την καλή πορεία της οικονομίας –πρώτες ύλες, χρηματοοικονομικός, καταναλωτικά είδη– εξακολουθούν να βρίσκονται σε απόσταση από τα υψηλά επίπεδα του Ιουλίου, ενώ το ίδιο ισχύει και για τις εταιρίες μικρής κεφαλαιοποίησης.

Στο ράλι ηγούνται οι αμερικανικές πολυεθνικές και οι αναδυόμενες αγορές (όντως εντυπωσιακό).

Για ποιο λόγο; Ίσως γιατί το ράλι στηρίζεται σε δύο βασικά στοιχήματα: πρώτον στο ότι το δολάριο θα συνεχίζει να υποχωρεί και δέυτερον στο ότι η Fed θα συνεχίζει να μειώνει τα επιτόκια.

Οι δύο αυτοί λόγοι εξηγούν άριστα το ράλι εισροών κεφαλαίων στις αναδυόμενες αγορές αλλά και το αντίστοιχο μετοχών εταιριών που στηρίζονται σε αγορές εκτός της αμερικανικής. Άλλωστε, αυτοί ευνοούνται από το αδύναμο δολάριο.

Όμως, και τα δύο αυτά στοιχήματα μοιάζουν να βρίσκονται σε κίνδυνο. Αφού άγγιξε ιστορικά χαμηλά στα τέλη Σεπτεμβρίου, το δολάριο εμφανίζει διαθέσεις ανάκαμψης. Έχει ενισχυθεί –σε σύγκριση με το χαμηλότερο επίπεδό του– κατά 1,5% σε σχέση με συγκεκριμένο ”καλάθι” νομισμάτων.

Πιθανώς η ανακοίνωση των στοιχείων για την αμερικανική αγορά εργασίας, τα οποία ήταν καλύτερα των προβλέψεων, να βοήθησε σημαντικά. Παράλληλα, οδήγησε ένα ”σκαλί χαμηλότερα” την προοπτική ύφεσης στις ΗΠΑ. Όμως οδήγησε και σε χαλάρωση της υπόθεσης που θέλει η Fed να προχωρά και σε νέες μειώσεις επιτοκίων.

Μάλιστα, η αδυναμία του δολαρίου αρχίζει να ανησυχεί τη Fed. Την περασμένη εβδομάδα τρία κορυφαία στελέχη της τράπεζας μίλησαν δημοσίως για το δολάριο. Μεταξύ άλλων τόνισαν ότι αποτελεί σημαντικό παράγοντα, ο οποίος λαμβάνεται υπόψη για τη νομισματική πολιτική, και ότι θα συνεχίσουν ”να το παρακολουθούν στενά”.

Συνήθως τα στελέχη της Fed δεν μιλούν δημόσια για το δολάριο.

Ίσως, λοιπόν, εάν το δολάριο εξακολουθήσει να υποχωρεί, να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου εξ ανάγκης η Fed θα πρέπει να δράσει για να σταματήσει τη ”βύθιση”. Αυτό θα σημαίνει ότι αφήνει στην άκρη τις όποιες διαθέσεις της για μείωση επιτοκίων. Όμως, εάν αυτό συμβεί, τότε το πάρτι ρευστότητας, κυρίως στις αναδυόμενες αγορές, θα σταματήσει.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v