Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καθόλου απίθανα τα 100 δολάρια για πετρέλαιο

Η περιορισμένη, σε σχέση με όσα αναμένονταν, προσφορά των κρατών εκτός του OPEC θα ωθήσει την τιμή του πετρελαίου ακόμη υψηλότερα, εκτιμά ο κ. Francisco Blanch της Merrill Lynch, που δεν αποκλείει καθόλου την αναρρίχηση του ”μαύρου χρυσού” στα 100 δολάρια ανά βαρέλι.

του Francisco Blanch της Merrill Lynch

από τη στήλη ”View of the day”

Η περιορισμένη σε σχέση με όσα αναμένονταν προσφορά των κρατών εκτός του Organisation of the Petroleum Exporting Countries θα ωθήσει την τιμή του πετρελαίου ακόμη υψηλότερα, εκτιμά ο κ. Francisco Blanch, στρατηγικός αναλυτής εμπορευμάτων της Merrill Lynch.

Ο κ. Blanch αναβάθμισε την πρόβλεψή του για την τιμή του West Texas Intermediate κατά το δ΄ τρίμηνο από 67,50 δολ. στα 80 δολ. ανά βαρέλι και εκτιμά ότι το WTI θα έχει μέση τιμή τα 73 δολ. ανά βαρέλι το 2008 (έναντι 66 δολ. νωρίτερα.)

Μολονότι η μεγάλη μείωση της παραγωγής από τον OPEC από το δ΄ τρίμηνο του περασμένου έτους είναι ο βασικός παράγοντας για τη σφιχτή αγορά πετρελαίου, τα προβλήματα παραγωγής εκτός του καρτέλ σε υπάρχουσες και νέες εγκαταστάσεις συμβάλλουν με τη σειρά τους στον περιορισμό της προσφοράς, υπογραμμίζει.

”Η παραγωγή εκτός OPEC από νέες πηγές δεν έχει ανταποκριθεί στις προσδοκίες εξαιτίας καθυστερήσεων και άλλων παραγόντων”, τονίζει.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται διακοπές λειτουργίας και ανεπάρκειες λόγω παλαιότητας στη Βόρειο Θάλασσα, το Μεξικό και την Αλάσκα.

Ως εκ τούτου, ο κ. Blanch πιστεύει ότι εισερχόμαστε στο δ΄ τρίμηνο ”με τα χαμηλότερα αποθέματα βιομηχανίας για χώρες του ΟΟΣΑ τα τελευταία τέσσερα χρόνια, που προκαλούν ανοδικούς κινδύνους στις τιμές του πετρελαίου”.

Και με χαμηλά αποθέματα στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ασία, ο κ. Blanch πιστεύει ότι ”δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια κινήσεων, εάν εκδηλωθεί ”σοκ” εξαιτίας ζήτησης”.

”Ο καιρός στις ΗΠΑ, που είναι πολύ πιο κρύος από το σύνηθες, αυξάνει την πιθανότητα ανόδου των τιμών στα 100 δολάρια ανά βαρέλι”, προειδοποιεί.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v