Ποιους δείκτες να κοιτάτε, όταν μιλά ο Ντράγκι

Υψηλές προσδοκίες έχουν οι επενδυτές για τις ανακοινώσεις της Πέμπτης από τον κεντρικό τραπεζίτη. Πού μπαίνει ο ελάχιστος πήχης και γιατί πολλοί πιστεύουν ότι οι όποιες κινήσεις δεν θα έχουν μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα.

  • του Jamie Chisholm
Ποιους δείκτες να κοιτάτε, όταν μιλά ο Ντράγκι

Λοιπόν, κ. Ντράγκι, τι έχετε να επιδείξετε;

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πιθανώς κρατά στα χέρια του την εμπιστοσύνη των επενδυτών, τουλάχιστον για τις επόμενες λίγες συνεδριάσεις.

Οι αισιόδοξοι για τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου επιθυμούν να δουν την Πέμπτη τον Μάριο Ντράγκι -μαζί με τους ομολόγους του στις κεντρικές τράπεζες της Κίνας και της Ιαπωνίας- έτοιμο να χαλαρώσει κι άλλο την πολιτική, εξουδετερώνοντας τον αντίκτυπο των πιθανώς υψηλότερων κοστών δανεισμού στις ΗΠΑ, στην εμπιστοσύνη.

Το λιγότερο που αναμένουν οι αναλυτές είναι μια μείωση 10 μονάδων βάσης στο επιτόκιο καταθέσεων στην κεντρική τράπεζα, σε -0,40%.

Το ερώτημα για τους traders: πρόκειται αυτή τη στιγμή η αγορά να απογοητευτεί από την ΕΚΤ, τόσο όσο και τον Δεκέμβριο; Ή θεωρεί πως ο κ. Ντράγκι θα χρησιμοποιήσει όλα του τα όπλα -περιλαμβανομένης περαιτέρω ποσοτικής χαλάρωσης-, προκειμένου να ανακτήσει το παρατσούκλι «Super Mario»; Είναι δύσκολο.

Ωστόσο, παραμένει μεγάλη διαμάχη σχετικά με το αν οι μη συμβατικές πολιτικές των κεντρικών τραπεζών κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό στους μηχανισμούς των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Είναι, επομένως, πιθανό, οποιαδήποτε άνοδος από την ΕΚΤ να είναι βραχυπρόθεσμη καθώς οι επενδυτές και πάλι αμφισβητούν τον αντίκτυπο των αρνητικών επιτοκίων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Και θα βρει μια αγορά που ίσως χάνει δυναμική, μετά την απότομη αναπήδηση των τελευταίων τριών εβδομάδων.

Παρακολουθήστε τον Euro Stoxx 600 Bank index. Είναι περίπου 19% πάνω από τα επίπεδά του στα μέσα Φεβρουαρίου, αλλά εξακολουθεί να είναι 25% κάτω τους τελευταίους 12 μήνες. Αυτή τη στιγμή έχει έρθει αντιμέτωπος με μια μάχη για να διασφαλίσει ό,τι μπορεί να διατηρήσει τον κινητό μέσο όρο 50 ημερών.

© The Financial Times Limited 2016. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v