Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συναγερμός στη Wall για την ανεργία στις ΗΠΑ

Η σημερινή (5/10) ανακοίνωση της ανεργίας στις ΗΠΑ θέτει σε συναγερμό τη Wall Street. Εάν τα στοιχεία δεν είναι τόσο απογοητευτικά, τότε οι επενδυτές θα στρέψουν το ενδιαφέρον τους στις εταιρικές ανακοινώσεις. Εάν όμως συμβεί το αντίθετο, οι αντιδράσεις μπορεί να είναι απρόβλεπτες.

του Jamie Chisholm,

από τη στήλη The Short View

Η πρώτη Παρασκευή κάθε μήνα βρίσκει τη Wall Street σε πλήρη αναβρασμό. Η ανακοίνωση των στοιχείων για την ανεργία –εξαιρουμένου του αγροτικού κλάδου– έχει τη δυνατότητα να ”κινήσει” την αγορά προς όχι και τόσο θετική κατεύθυνση.

Όμως οι πρώτες εντυπώσεις δεν είναι κατ’ ανάγκη και οι τελικές.

Πάρτε για παράδειγμα την τελευταία ανακοίνωση. Έδειξε ότι περί τις 4.000 θέσεις εργασίας ”χάθηκαν” τον Αύγουστο στις ΗΠΑ, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ότι θα είχαν αυξηθεί κατά 110.000.

Επρόκειτο για την πρώτη μείωση θέσεων εργασίας την τελευταία 4ετία, ενώ το σοκ ήταν ακόμη μεγαλύτερο όταν ανακοινώθηκε ότι κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων μηνών είχαν δημιουργηθεί λιγότερες από 81.000 νέες θέσεις εργασίας, σε σύγκριση με τις προβλέψεις.

Η ανακοίνωση αυτή έφτασε σε μια στιγμή που τα νεύρα των επενδυτών ήταν ήδη ”τεντωμένα” εξαιτίας της πιστωτικής κρίσης και προκάλεσε sell-off. Εκείνη την ημέρα ο S&P 500 σημείωσε απώλειες 1,69%.

Σε σύντομο, όμως, χρονικό διάστημα μια πρόσθετη ”σημείωση” στην ανακοίνωση άλλαξε τις διαθέσεις. Εάν αυτή η ”σημείωση” αποδεικνυόταν ορθή, τότε η Fed θα προχωρούσε σε μείωση επιτοκίων.

Όπως αποδείχτηκε ήταν απόλυτα σωστή και επομένως ο επικεφαλής της Fed, κ. Ben Bernanke, προχώρησε σε μείωση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

Η αγορά αποφάσισε να ερμηνεύσει τα μακροοικονομικά στοιχεία ως έναν ακόμη παράγοντα που θα οδηγούσε σε περαιτέρω μείωση επιτοκίων. Αποτέλεσμα ο S&P 500 να ανακάμψει κατά 5,9%.

Μπορεί όμως το μότο ”οι κακές ειδήσεις είναι τελικά καλά νέα” να επιζήσει σε μία ακόμη ανακοίνωση για ”αναιμική” αγορά εργασίας;

Πιθανώς ναι. Εάν η ανακοίνωση δεν είναι πολύ ”μακριά” από την πρόβλεψη ότι έχουν δημιουργηθεί 100.000 νέες θέσεις εργασίας, τότε οι επενδυτές θα προτιμήσουν να στρέψουν την προσοχή τους στις εταιρικές ανακοινώσεις, οι οποίες ξεκινούν την Τρίτη (9/10) με την Alcoa.

Άλλωστε οι προβλέψεις για την εταιρική κερδοφορία έχουν ακολουθήσει έναν κοινό δρόμο κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριμήνων. Οι αναλυτές αρχικά εμφανίζονται ιδιαίτερα απαισιόδοξοι και τελικά οι ευχάριστες εκπλήξεις είναι αυτές που επικρατούν, αναζωογονώντας τη Wall Street.

Πάντως για τον τραπεζικό κλάδο (και τους ομίλους που είναι εισηγμένοι στον S&P 500) αναμένεται ότι η ενίσχυση κερδών δεν θα ξεπεράσει το ”φτωχό” 2%, βάσει στοιχείων που έχει δημοσιοποιήσει η Thomson Financial.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v