Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bank of England

Είναι πολύ δύσκολο η ΒοΕ ή η ΕΚΤ να ακολουθήσουν τους Αμερικανούς ομολόγους τους και να μειώσουν τα επιτόκια σήμερα. Όμως οι αγορές προεξοφλούν ότι η νομισματική πολιτική στη Βρεανία θα χαλαρώσει στις αρχές του επόμενου χρόνου. Είναι ρεαλιστική αυτή η προσδοκία;

της Jamie Chisholm

από τη στήλη ”The Short View”

Είναι πολύ δύσκολο η Bank of England ή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ακολουθήσουν τους Αμερικανούς ομολόγους τους και να μειώσουν τα επιτόκια σήμερα. Όμως, οι αγορές προεξοφλούν ότι η νομισματική πολιτική στη Βρεανία θα χαλαρώσει στις αρχές του επόμενου χρόνου. Είναι ρεαλιστική αυτή η προσδοκία;

Για να απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση καλό είναι να θυμηθούμε το πόσο έχουν αλλάξει το τελευταίο διάστημα οι προβλέψεις.

Μέχρι πριν από 5 εβδομάδες το ένα τρίτο των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg περίμενε ότι η ΒοΕ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο 6%, σε μια προσπάθεια να αποθερμάνει τη ζήτηση και να διασφαλίσει τη διατήρηση του πληθωρισμού κοντά στο 2%.

Η κρίση στις πιστωτικές αγορές και η κατάρρευση και διάσωση της Northern Rock έσβησαν γρήγορα αυτή την προοπτική και, μέχρι το τέλος της περασμένης εβδομάδας, 1 στους 4 αναλυτές περίμεναν μείωση του επιτοκίου της στερλίνας στο 5,5% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η εξήγηση είναι ότι η ζημία που προκάλεσαν στην καταναλωτική εμπιστοσύνη οι ουρές των καταθετών έξω από τη Northern Rock και οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν ορισμένοι οίκοι στην προσπάθεια εξασφάλισης χρηματοδότησης έχουν ήδη περιστείλει τη ζήτηση.

Αφότου όμως έγινε η έρευνα, τα χρηματιστήρια κάνουν ράλι. Οι συνθήκες στην αγορά πιστώσεων έχουν βελτιωθεί αισθητά και κάπου στο βάθος ακούγονται οι γλυκές φήμες επιστροφής των εξαγωγών και συγχωνεύσεων. Ως εκ τούτου, η ΒοΕ θα μπορέσει να επικεντρωθεί στα οικονομικά δεδομένα. Κι αυτό δεν δικαιολογεί όσους περιμένουν μείωση επιτοκίων.

Δεν υπάρχουν ακόμη πειστικά στοιχεία ότι τα καλοκαιρινά ”μπουρίνια” έχουν εκτρέψει τη βρετανική οικονομία. Αν και ο δείκτης υπηρεσιών έδειξε επιβράδυνση της επέκτασης τον Σεπτέμβριο, η δραστηριότητα στον κλάδο παραμένει εύρωστη και, πάνω απ’ όλα, οι πληθωριστικές πιέσεις δεν δίνουν ενδείξεις εκτόνωσης.

Οι μετοχές κάνουν ράλι εν μέρει γιατί ελπίζουν ότι η ΒοΕ θα πειστεί πως οι επιπτώσεις της πιστωτικής κρίσης υπερσταθμίζουν τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό.

Όπως όμως δήλωσε και ο κ. Alan Clarke της BNP Paribas, ”αν δεν μπορεί μια τραπεζική κρίση να προκαλέσει μεγάλη επιβράδυνση στην δραστηριότητα, τότε τι το μπορεί;”.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v