Στις κάλπες δοκιμάζεται η πολιτική Μέρκελ στο προσφυγικό

Στις 13 Μαρτίου η καγκελάριος θα έχει την πρώτη σημαντική εκλογική δοκιμασία από το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης. Αρνητικά μηνύματα εκπέμπονται για το κόμμα της από τις δημοσκοπήσεις.

  • του Stefan Wagstyl
Στις κάλπες δοκιμάζεται η πολιτική Μέρκελ στο προσφυγικό

Ακόμη και στην εκλεπτυσμένη πανεπιστημιούπολη του Freiburg, τα πράγματα δυσκολεύουν σε ό,τι αφορά στην πολιτική μετανάστευσης της Γερμανίας.

Ο Johannes Baumgärtner, ακτιβιστής στο κυβερνών συντηρητικό CDU της Άνγκελα Μέρκελ, τονίζει ότι κατά τη διάρκεια καμπάνιας στο μεσαιωνικό κέντρο του Freiburg, δέχθηκε επίθεση τρεις φορές από αντιτιθέμενους στην αμφιλεγόμενη πολιτική της καγκελαρίου.

Δύο φορές τον έσπρωξαν και μια φορά ένας άνδρας τον πλησίασε και έφτυσε στα πόδια του. «Δεν έχω ξαναζήσει κάτι τέτοιο στα 20 χρόνια που είμαι στην πολιτική», ανέφερε ο κ. Baumgärtner, ένας ήπιος βιβλιοδέτης 53 ετών. «Η πόλη έχει πολωθεί».

Η άσχημη εμπειρία του τονίζει το πώς η μοίρα περισσότερων από ένα εκατ. μεταναστών -πολλοί από τους οποίους από την κατακερματισμένη από τον πόλεμο Συρία-, που έχουν φτάσει στη χώρα τον τελευταίο χρόνο, έχει αναστατώσει ακόμη κι αυτή την πλούσια γωνιά της Γερμανίας. Η επώδυνη μάχη σχετικά με το μέλλον των προσφύγων έχει δοκιμάσει όχι μόνο τη διοικητική ικανότητα των αρχών, αλλά και την προθυμία των Γερμανών να καλοδεχθούν τους νεοφερμένους.

Τα αισθήματα των ψηφοφόρων θα δοκιμαστούν στις 13 Μαρτίου, όταν θα πραγματοποιηθούν εκλογές σε τρεις από τις 16 περιοχές της Γερμανίας -τις Saxony-Anhalt, Rheinland-Pfalz και Baden-Württemberg, που περιλαμβάνει το Freiburg- η πρώτη σημαντική εκλογική αναμέτρηση από όταν ξέσπασε η προσφυγική κρίση το περασμένο καλοκαίρι.

Οι εκλογές θα αποτελέσουν ζωτικής σημασίας μέτρηση για την προσφυγική πολιτική της κ. Μέρκελ, αλλά και για την ικανότητα του κόμματός της να επιβιώσει από μια έκρηξη αντιμεταναστευτικού αισθήματος που έχει τροφοδοτήσει την άνοδο του δεξιού λαϊκίστικου κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Με δέκα ημέρες να απομένουν μέχρι τις κάλπες, υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις. Ο Uwe Wagschal, καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Freiburg, ένα ίδρυμα 550 ετών που είχε τους Martin Heidegger και Friedrich Hayek μεταξύ των φοιτητών του, επισημαίνει: «Το CDU δεν τα πάει καλά. Οι ψηφοφόροι του δεν έχουν κίνητρο».

Η κ. Μέρκελ μετέβη στο Freiburg αυτή την εβδομάδα, με σκοπό να τονώσει την υποστήριξη στο κόμμα της. Μιλώντας σε μια κομψή αίθουσα συναυλιών την Τρίτη το απόγευμα, μπροστά σε ένα κοινό όπου κυριαρχούσε το CDU, η καγκελάριος τόνισε πως παραμένει αφοσιωμένη σε μια ευρωπαϊκή λύση στη μεταναστευτική κρίση και στη διατήρηση των συνόρων της Γερμανίας ανοικτών, όπως και των υπολοίπων, περιλαμβανομένης της γειτονικής Αυστρίας που έχει επιβάλει περιορισμούς.

«Εργάζομαι για εμάς, για να αναχαιτίσουμε το πρόβλημα όλα τα 28 μέλη με τρόπο ώστε κάποια κράτη να μην αναγκαστούν να αναλάβουν ένα μεγάλο βάρος, ενώ άλλα να φορτώνουν το πρόβλημα αλλού», επεσήμανε.

Μέσα στην αίθουσα απόλαυσε το χειροκρότημα ενός όρθιου ενθουσιώδους κοινού. Αλλά έξω, τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Το CDU, το οποίο κυβερνούσε το Baden-Württemberg για δεκαετίες, μπήκε στην προεκλογική καμπάνια αποφασισμένο να εκδικηθεί για τη σοκαριστική ήττα των τελευταίων εκλογών το 2011, όταν έχασε για λίγο την εξουσία από έναν συνασπισμό με τους Πράσινους στην κεφαλή, που εκμεταλλεύτηκαν την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας.

Ενώ ακόμη ήταν το μεγαλύτερο μεμονωμένο κόμμα, το CDU φαινόταν το περασμένο καλοκαίρι έτοιμο να επιστρέψει στην εξουσία, κερδίζοντας σχεδόν 40% στις δημοσκοπήσεις, με τους Πράσινους στο 25%. Αλλά η προσφυγική κρίση έχει ταλαιπωρήσει το κόμμα της κ. Μέρκελ, πιέζοντας τη δημοτικότητά του κάτω στο 30%, σύμφωνα με το ινστιτούτο Insa αυτό το Σαββατοκύριακο, και πίσω σε σχέση με τους Πράσινους, στο 30,5% για πρώτη φορά στην ιστορία τους.

Οι δυσκολίες του CDU επιδεινώνονται από εσωτερικές διασπάσεις και διαφωνίες με το αδελφό του κόμμα με έδρα τη Βαυαρία, του οποίου ο ηγέτης Horst Seehofer έχει κάνει έκκληση για μια σκληρότερη προσφυγική πολιτική, περιλαμβανομένων συνοριακών ελέγχων και ποσοστώσεων. Αυτές οι διαμάχες αντηχούν δυνατά στο Baden-Württemberg, με τους βουλευτές του CDU από τις συντηρητικές αγροτικές περιοχές του να πρωτοστατούν στις προσπάθειες να αναγκάσουν την κ. Μέρκελ σε μια μεταστροφή.

Ο Guido Wolf, ο κύριος υποψήφιος του CDU στις περιφερειακές εκλογές, έχει επιδιώξει να σταματήσει την απώλεια υποστήριξης προς όφελος του AfD φλερτάροντας με τη γραμμή του κ. Seehofer -την περασμένη εβδομάδα έκανε έκκληση για συνοριακούς ελέγχους και ποσοστώσεις μαζί με τον ομόλογό του στο Rheinland-Pfalz. Παρότι και οι δύο εξέφρασαν την αφοσίωσή τους στην κ. Μέρκελ, η παρέμβαση θεωρήθηκε ευρέως ως επιπρόσθετη ένδειξη εσωκομματικών εντάσεων.

Εκείνος που κάνει τη ζωή του CDU ακόμη πιο δύσκολη στο Baden-Württemberg, είναι ο Winfried Kretschmann, τοπικός επικεφαλής των Πρασίνων, 67 ετών. Όπως ακριβώς η κ. Μέρκελ έχει παρουσιαστεί ως μητρική φιγούρα του κράτους, ο κ. Kretschmann έχει τοποθετήσει με επιτυχία τον εαυτό του στη θέση του πατριάρχη της περιοχής, βασιζόμενος στα διαπιστευτήριά του ως Πράσινος για να κερδίσει ψήφους και στην πατρική του εικόνα για να προσελκύσει συντηρητικές αγροτικές κοινότητες.

Ο κ. Kretschmann έχει επίσης καλύψει το κεντρώο κομμάτι στο προσφυγικό, δεσμευόμενος να στηρίξει την κ. Μέρκελ, ακόμη και με το τίμημα της ρήξης με την πιο φιλελεύθερη ηγεσία των Πρασίνων που έχει αντιταχθεί, για παράδειγμα, σε κινήσεις επιτάχυνσης της απομάκρυνσης αιτούντων ασύλου που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις.

Την επιτυχία του στην προσέλκυση των λιγότερο συντηρητικών ψηφοφόρων του CDU υπογράμμισε το γεγονός πως η κ. Μέρκελ έπρεπε στην ομιλία της την Τρίτη να υπενθυμίσει στους υποστηρικτές ότι αν τη στηρίζουν, θα πρέπει να ψηφίσουν το CDU και όχι τους Πρασίνους.

Το πρόβλημα της κ. Μέρκελ είναι ότι όπως χάνει ψήφους υπέρ των Πρασίνων, έτσι το CDU χάνει και υποστήριξη υπέρ του AfD. Οι δημοσκοπήσεις τοποθετούν το τυχάρπαστο κόμμα περίπου στο 10% στο Baden-Württemberg, με μεγάλο μέρος της στήριξης να προέρχεται από τις πιο συντηρητικές αγροτικές περιοχές της περιφέρειας. Αλλά ο Wolfgang Ott, ένας γυναικολόγος 62 ετών που συμμετέχει στην εκστρατεία με το AfD στο Freiburg, λέει πως ακόμη και η μεσαία τάξη της πόλης ανησυχεί για τη μετανάστευση. Το σλόγκαν του είναι «κρατήστε το Baden-Württemberg πατρίδα μας».

Με το CDU, τους Πρασίνους και το AfD σε πολλές περιπτώσεις να αντιμάχονται για τους ίδιους ψηφοφόρους, η κ. Μέρκελ αντιμετωπίζει μια αβέβαιη έκβαση. Όπως λέει ο καθηγητής Wagschal: «Η κατάσταση είναι μεταβλητή. Οι παλιές κομματικές αφοσιώσεις αποδυναμώνονται».

© The Financial Times Limited 2016. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v