Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lex: Οι αμερικανικές μετοχές και η Fed

Οι Αμερικανοί επενδυτές φαίνεται πως θεωρούν ότι η Fed έχει τη δύναμη να λύσει όλα τα προβλήματα, είτε αυτά αφορούν στην αγορά κατοικιών είτε στις πιστωτικές αγορές. Πιθανώς η Fed να τα καταφέρει, η ευθύνη όμως που φορτώνεται είναι κάτι παραπάνω από…βαριά.

Οι Αμερικανοί επενδυτές έχουν αποκτήσει… μαζοχιστικές συνήθειες. Τη Δευτέρα (1/10) η Citigroup και η UBS ανακοίνωσαν τη διαγραφή 9,3 δισ. δολαρίων λόγω της υψηλής έκθεσής τους στις προβληματικές αγορές πίστης.

Οι μετοχές και των δύο τραπεζών σημείωσαν άνοδο, βοηθώντας τον Dow Jones να διαμορφωθεί σε νέο ιστορικό υψηλό.

Την Τρίτη οι επικείμενες πωλήσεις κατοικιών υποχώρησαν περισσότερο από το αναμενόμενο. Η αρχική αντίδραση ήταν οι μετοχές εταιριών κατασκευής κατοικιών να ενισχυθούν 9%.

Παρά δε τις συνεχείς συζητήσεις για ύφεση στις ΗΠΑ, ο δείκτης S&P 500 έχει ενισχυθεί 10% από τα μέσα Αυγούστου.

Η πορεία αυτή έχει αποδοθεί στις επιθετικές μειώσεις επιτοκίων από τη Federal Reserve, στην προσπάθειά της να χτυπήσει δύο βασικές εστίες προβλημάτων: την αγορά κατοικιών και την αγορά πίστης.

Στην αγορά κατοικίας η υποχώρηση των τιμών και η αύξηση της προσφοράς αυξάνουν τον κίνδυνο αρνητικής επίδρασης στην καταναλωτική εμπιστοσύνη αλλά και στις δαπάνες. Οι αγορές πίστης, εν τω μεταξύ, παραμένουν ευάλωτες. Η πρόσφατη κρίση ρευστότητας το πιθανότερο σημαίνει ότι για κάποιο διάστημα ο δανεισμός θα περιοριστεί, ενώ θα είναι πιο ακριβός.

Όμως οι επενδυτές δεν φαίνεται να ενοχλούνται. Αντίθετα, στοιχηματίζουν ότι η Fed θα δράσει επιθετικά σε ό,τι αφορά τα επιτόκια, προκειμένου να στηρίξει τις αγορές κατοικίας και πίστης –προσφέροντας παράλληλα τεχνητή στήριξη σε άλλους τομείς– και ότι τα προβλήματα, τελικά, δεν θα περάσουν στην πραγματική οικονομία.

Βάσει στοιχείων της Thomson Financial, οι αναλυτές αναμένουν ότι τα κέρδη του S&P 500 θα ενισχυθούν κατά 7,7% φέτος και κατά 12% το 2008. Ως εκ τούτου, το τρέχον P/E του 14,5 καθιστά την αγορά ελκυστική.

Η όλη υπόθεση εξαρτάται και από την ακριβή έκθεση των μεγάλων αμερικανικών εταιριών στη σαφώς καλύτερη πορεία των οικονομιών εκτός ΗΠΑ, όπου όμως και εκεί η αύξηση κερδοφορίας είναι τεχνητή, λόγω του αδύναμου δολαρίου.

Παράλληλα, υπάρχει η αντίληψη ότι και τα κέρδη στην εγχώρια αμερικανική αγορά δεν θα είναι τόσο άσχημα.

Ουσιαστικά η αγορά πιστεύει υπερβολικά στην ικανότητα της Fed να ελέγξει την πτώση τόσο στην αγορά κατοικιών όσο και σε αυτήν πίστης, δύο αγορές ιδιαίτερα μεγάλες και περίπλοκες. Το κατά πόσο οι αγορές αναμένουν υπερβολικά πολλά αναμένεται να αποδειχτεί.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v