Το Πεκίνο βάζει στο στόχαστρο το short selling στο γουάν

Με σειρά διοικητικών μέτρων επιχειρεί η Κίνα να ανακόψει τα κερδοσκοπικά παιχνίδια που επιτείνουν τις πιέσεις στο γουάν. Οι διαφορές μεταξύ της onshore και offshore ισοτιμίας.

  • του Gabriel Wildau
Το Πεκίνο βάζει στο στόχαστρο το short selling στο γουάν

Η Κίνα θα επιβάλει ένα σύστημα υποχρεωτικών αποθεματικών στις καταθέσεις offshore γουάν, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η κεντρική τράπεζα, σε μια προσπάθεια να απορροφήσει τη ρευστότητα και να αυξήσει το κόστος της κερδοσκοπίας έναντι της υποτίμησης του γουάν.

Η κίνηση σηματοδοτεί μια κλιμάκωση των προσπαθειών της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, προκειμένου να αποθαρρύνει την εκροή κεφαλαίου και να αναχαιτίσει την αδυναμία του γουάν, τόσο στην onshore όσο και στην offshore αγορά.

Το spread μεταξύ του onshore και offshore γουάν διευρύνθηκε σε επίπεδα ρεκόρ νωρίτερα αυτό τον μήνα, πριν η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας παρέμβει στην offshore (CNH) αγορά στο Χονγκ Κονγκ, ώστε να περιορίσει τη διαφορά. Το onshore γουάν έχει πέσει 2,7% έναντι του δολαρίου από τον Δεκέμβριο και μετά.

Το κόστος δανεισμού του CNH εκτοξεύτηκε μέσα σε μια νύχτα σε ένα ποσοστό ρεκόρ 67% την περασμένη εβδομάδα, αφού η Λαϊκή Τράπεζα πούλησε δολάρια από τα συναλλαγματικά της αποθέματα για να αγοράσει γουάν, προκαλώντας μια συμπίεση της ρευστότητας στην αγορά χρήματος CNH.

Το νέο σύστημα υποχρεωτικών αποθεματικών θα αυξήσει μόνιμα τα επιτόκια στο CNH, αναγκάζοντας τις τράπεζες να βάλουν στην άκρη ένα μέρος των καταθέσεων CNH στην κεντρική τράπεζα, όπου τα κεφάλαια δεν είναι διαθέσιμα για δανεισμό.

«Καθώς οι πιέσεις για υποτίμηση έχουν ενταθεί, η offshore αγορά έχει γίνει σημαντικό πεδίο για short-selling του γουάν», έγραψε τη Δευτέρα ο Huili Chang, αναλυτής στην China International Capital. «Αυτή η κίνηση θα πιέσει προς τα πάνω τα κόστη της χρηματοδότησης του offshore γουάν και θα βοηθήσει στον περιορισμό της κερδοσκοπίας».

Οι κερδοσκόποι έχουν χρησιμοποιήσει το CNH ως νόμισμα χρηματοδότησης για να εκτελέσουν βραχυπρόθεσμο carry trade κατά το οποίο ανταλλάσσουν δανεισμένο γουάν για δολάρια και μετά αποπληρώνουν το δάνειο την επόμενη ημέρα, μόλις το CNH αποδυναμωθεί.

Ενώ η αγορά onshore γουάν παραμένει στενά ελεγχόμενη, η offshore CNH αγορά λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό εκτός του πεδίου ελέγχου των αρχών της ενδοχώρας, από τη δημιουργία της το 2010. Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα της Κίνας μπορεί να ασκήσει ρυθμιστική επιρροή στην αγορά CNH, μέσω κανόνων που επηρεάζουν τις onshore ανταποκρίτριες τράπεζες που λειτουργούν ως σύνδεσμοι μεταξύ των onshore και offshore αγορών.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας παρενέβη στο CNH πουλώντας δολάρια στην ανοικτή αγορά, αλλά η πιο πρόσφατη κίνηση διευρύνει τη χρήση διοικητικών μέτρων από την πλευρά της, ώστε να επηρεάσει την offshore αγορά. Η κεντρική τράπεζα είχε προηγούμενα αναστείλει συγκεκριμένες πράξεις συναλλάγματος από onshore μονάδες ξένων τραπεζών, οι οποίες βοηθούσαν τους πελάτες τους να κερδοσκοπούν μεταξύ επιτοκίων του onshore και offshore γουάν.

Οι ανταποκρίτριες τράπεζες της ενδοχώρας έχουν έναν κρίσιμο ρόλο στην offshore αγορά γουάν του Χονγκ Κονγκ, προσφέροντας σε άλλες τράπεζες που δέχονται καταθέσεις CNH από πελάτες, ένα μέρος για τη διατήρηση αυτών των κεφαλαίων, δεδομένης της έλλειψης περιουσιακών στοιχείων γουάν στο Χονγκ Κονγκ.

Η αγορά ομολόγων dim sum και το πρόγραμμα Renminbi Qualified Foreign Institutional Investor (RQFII) προσφέρουν κανάλια επένδυσης κεφαλαίων CNH σε offshore ομόλογα ή onshore μετοχές και ομόλογα αντίστοιχα, αλλά κανένα από τα δύο δεν είναι αρκετά μεγάλο για να φιλοξενήσει τις καταθέσεις αξίας 864 δισ. γουάν στο Χονγκ Κονγκ μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Οι τράπεζες της ενδοχώρας, με πρόσβαση στην ευρεία ποικιλία των onshore περιουσιακών στοιχείων, επομένως, λειτουργούν ως σημαντικός αγωγός για τη ρευστότητα του CNH.

Η Λαϊκή Τράπεζα δημοσίευσε τον Δεκέμβριο του 2014 κανονισμούς που της επέτρεψαν να επιβάλει ένα συντελεστή υποχρεωτικών αποθεματικών στις ανταποκρίτριες τράπεζες, αλλά ο συντελεστής θεσπίστηκε στο μηδέν.

Η κεντρική τράπεζα θα επιβάλει ένα «φυσιολογικό» σύστημα υποχρεωτικών αποθεματικών στις onshore τράπεζες που δέχονται καταθέσεις σε γουάν από offshore τράπεζες, από τις 25 Ιανουαρίου, επεσήμανε τη Δευτέρα, χωρίς να αναφέρει ένα συγκεκριμένο αριθμό. Το τρέχον σύστημα υποχρεωτικών αποθεματικών για καταθέσεις onshore γουάν είναι 17,5% για τις μεγάλες τράπεζες.

Ο νέος συντελεστής δημιουργεί έναν «μηχανισμό αντικυκλικής προσαρμογής για τη διασυνοριακή ρευστότητα γουάν», τόνισε η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, χωρίς να αναφέρει τη συναλλαγματική ισοτιμία.

© The Financial Times Limited 2016. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v