Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν επαρκούν τα ”σωσίβια” στο subprime

Τα δάνεια διάσωσης των δανειοληπτών με χαμηλή φερεγγυότητα στις ΗΠΑ δεν επαρκούν για να καλύψουν τους ρυθμούς των κατασχέσεων, σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας επόπτευσης των υπηρεσιών στεγαστικού δανεισμού Freddie Mac και Fannie Mae.

των Eoin Callan και Jeremy Grant από την Ουάσιγκτον

Τα δάνεια διάσωσης των δανειοληπτών με χαμηλή φερεγγυότητα στις ΗΠΑ δεν επαρκούν για να καλύψουν τους ρυθμούς των κατασχέσεων, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε ο κ. James Lockhart, διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Επόπτευσης Στέγασης.

Η ρυθμιστική αρχή των υπηρεσιών στεγαστικού δανεισμού Freddie Mac και Fannie Mae ανακοίνωσε ότι οι εν λόγω υπηρεσίες που απολαμβάνουν τη στήριξη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης έχουν δικαίωμα να εκδίδουν επιπλέον 20 - 30 δισ. δολάρια τον μήνα σε νέες πιστώσεις και να λάβουν περαιτέρω μέτρα για την ανακούφιση των προβληματικών δανειοληπτών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, στη χώρα υπάρχουν 10 εκατομμύρια δανειολήπτες στην αγορά subprime, εκ των οποίων τα 2 οφείλουν εκπρόθεσμες δόσεις.

Ο κ. Charles Schumer, ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων του αμερικανικού κογκρέσου, προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι μέχρι τον επόμενο Νοέμβριο θα αναπροσαρμοστούν τα επιτόκια στεγαστικών δανείων αξίας 1.000 δισ. δολαρίων, προκαλώντας τον κίνδυνο περισσότερων κατασχέσεων.

Ο κ. Lockhart δήλωσε από την πλευρά του ότι η υπηρεσία επόπτευσης παραμένει ανοιχτή στην ιδέα της χαλάρωσης των ορίων των δανείων που μπορούν να εκδόσουν οι δύο υπηρεσίες στεγαστικού δανεισμού για ορισμένες στεγαστικές αγορές υψηλότερου κόστους.

Οι εν λόγω εξελίξεις καταδεικνύουν μια πιο ήπια προσέγγιση της κυβέρνησης Bush, η οποία μέχρι στιγμής έχει αντιταχθεί στις προτάσεις των Δημοκρατικών για μέτρα αύξησης της ρευστότητας στην καταπονημένη αγορά του αμερικανικού στεγαστικού δανεισμού.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v