Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Fed πρέπει να μειώσει τα επιτόκια

Ο κ. Ben Bernanke οφείλει να σταθεροποιήσει τις πιστωτικές αγορές και να αποφύγει τη μετατροπή της στεγαστικής κρίσης των ΗΠΑ σε καθολική ύφεση. Μια μείωση του fed funds κατά 25 μονάδες βάσης δείχνει η ιδανική κίνηση.

από τη στήλη Editorial Comment

Ας πούμε ότι έχουμε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Μέσα, υπάρχουν δισεκατομμύρια μικροεπεξεργαστές που λειτουργούν ένα μαθηματικό σύστημα απίστευτα περίπλοκο. Νούμερα αναβοσβήνουν σε εκατοντάδες οθόνες που δίνουν επείγουσες αλλά συγκρουόμενες πληροφορίες για το μηχάνημα. Το μόνο πάνελ ελέγχου που υπάρχει περιλαμβάνει τρία κουμπιά: 0 μονάδες βάσης, 25 μονάδες βάσης και 50 μονάδες βάσης. Οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει το πάτημα κάθε διαφορετικού κουμπιού είναι δυνητικές. Ποιο κουμπί θα φέρει την ηρεμία;

Αυτό πρέπει να αποφασίσουν ο κ. Ben Bernanke και το διοικητικό συμβούλιο της Federal Reserve, όταν συναντηθούν την Τρίτη για να αποφασίσουν εάν και κατά πόσο θα μειώσουν τα αμερικανικά επιτόκια.

Από την απόφασή τους θα κριθεί κατά πόσο θα σταθεροποιηθούν οι πιστωτικές αγορές, κατά πόσο η διολίσθηση στην αμερικανική αγορά ακινήτων θα γίνει ύφεση και κατά πόσο έχει αναβιώσει ο πληθωρισμός. Επίσης, θα καθορίσει το στίγμα της θητείας του κ. Bernanke στη Fed. Είναι μια συνάντηση με μεγάλη σημασία.

Μετά την τελευταία συνεδρίαση της Fed στις 7 Αυγούστου, οι αγορές χρήματος έχουν υποστεί σοκ. Και η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ πρέπει να ανταποκριθεί. Οι επιλογές της είναι: Να κρατήσει αμετάβλητη πιστωτική πολιτική, να μειώσει κατά 0,25 της μονάδας το επιτόκιο του 5,25% ή να προχωρήσει σε μεγαλύτερη περικοπή.

Η διατήρηση σταθερών επιτοκίων έχει μια οικονομική λογική. Τα δυσμενή στοιχεία για την απασχόληση ενός μήνα δεν θα πρέπει να είναι αιτία πανικού και η επιβράδυνση στα ακίνητα δεν έχει δραματικές επιπτώσεις στις καταναλωτικές δαπάνες. Οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη έχουν αυξηθεί, αλλά η Fed έχει να ανησυχεί και για τον πληθωρισμό.

Σε έναν κόσμο με τις τιμές του πετρελαίου σε επίπεδα-ρεκόρ, τον κινεζικό πληθωρισμό στο 6,5% και την πτώση του δολαρίου, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα. Ο άλλος λόγος για διατήρηση σταθερών επιτοκίων –ενώ οι αγορές περιμένουν μείωση- θα ήταν για να αποθαρρυνθούν νέα επεισόδια κερδοσκοπίας.

Ο κ. Bernanke, ωστόσο, δεν έχει σηματοδοτήσει σκληρή γραμμή. Εάν κρατούσαν τα επιτόκια σταθερά αύριο, το χρηματιστήριο θα έπεφτε 100άδες μονάδες σε λίγα λεπτά, τα επιτόκια στις αγορές χρήματος θα εκτινάσσονταν και το σοκ εμπιστοσύνης θα δημιουργούσε ύφεση. Μια προληπτική μείωση επιτοκίων στοιχειοθετείται εξαιτίας των αυξημένων κινδύνων για την ανάπτυξη.

Μια μείωση κατά 25 μονάδες βάσης θα επισημοποιήσει αυτό που κάνει ήδη η Fed: Μια μείωση κατά 25 μονάδες βάσης αναμένεται ευρύτατα και θα σημάνει ήρεμη και μετρημένη προσέγγιση στην κρίση. Είναι πιθανότατα η καλύτερη κίνηση, σύμφωνα με τα δεδομένα για την πραγματική οικονομία που έχουμε δει μέχρι σήμερα.

Ο κίνδυνος με τη μείωση των 25 μονάδων βάσης είναι ότι έχει προεξοφληθεί τόσο πολύ ώστε θα έχει μικρή επίδραση. Τα διατραπεζικά επιτόκια ενός και τριών μηνών ίσως να μην αντιδράσουν, αυξάνοντας το premium των επιτοκίων overnight και κάνοντας τη Fed να δείχνει ανίκανη. Κάτι τέτοιο θα προκαλέσει νέο πλήγμα εμπιστοσύνης, αλλά οι αντιδράσεις των αγορών δεν είναι ευθύνη της Fed.

Μια μείωση κατά 50 μονάδες βάσης θα προκαλέσει, αντιθέτως, θετικό σοκ: Οι αγορές πιστεύουν ότι είναι πιθανή, αλλά δεν την έχουν προεξοφλήσει. Θα σημαίνει ότι η Fed λαμβάνει επιθετική, προληπτική δράση και, έτσι, ενδεχομένως τα επιτόκια δεν θα πρέπει να μειωθούν πολύ στη συνέχεια.

Αλλά μια μείωση 50 μονάδων βάσης θα έχει επιπτώσεις στην αξιοπιστία της τράπεζας όσον αφορά στην καταπολέμηση του πληθωρισμού. Το μήνυμα που θα λάβουν οι αγορές θα είναι ότι η Fed πάντα θα μειώνει τα επιτόκια σε μια κρίση και ότι ανησυχεί περισσότερο για την ανάπτυξη παρά για τον πληθωρισμό. Το μήνυμα θα το ”ακούσουν” και οι ξένοι επενδυτές που έχουν αμερικανικά ομόλογα και χρηματοδοτούν το εμπορικό έλλειμμα. Η Fed οφείλει να προσέχει το δολάριο.

Η καλύτερη επιλογή λοιπόν είναι η μείωση κατά 25 μονάδες βάσης. Με αυτό το δεδομένο, το ανακοινωθέν που θα συνοδεύει την απόφαση θα είναι κρίσιμο. Η Fed θα πρέπει να κάνει μόνο τα εντελώς απαραίτητα σχόλια για τις πιστωτικές αγορές. Οποιοδήποτε υπονοούμενο για μελλοντικές μειώσεις επιτοκίων, έως ότου σταθεροποιηθεί η κατάσταση, θα θέσει υπό ομηρία την ίδια τη Fed και θα διακυβεύσει την ηθική της.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v