Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

A. Greenspan: ”Φούσκα” στα αμερικανικά ακίνητα

Οι τιμές των ακινήτων στις ΗΠΑ είναι πιθανό να υποχωρήσουν αισθητά από τα τρέχοντα επίπεδα, δήλωσε ο κ. Alan Greenspan, παραδεχόμενος ότι υπάρχει ”φούσκα” στην αμερικανική αγορά κατοικίας και προτρέποντας πάντως τη Fed να είναι ”προσεκτική” με τις μειώσεις επιτοκίων.

του Krishna Guha από την Ουάσιγκτον

Οι τιμές των ακινήτων στις ΗΠΑ είναι πιθανό να υποχωρήσουν αισθητά από τα τρέχοντα επίπεδα, δήλωσε ο κ. Alan Greenspan στους ”Financial Times”, παραδεχόμενος ότι υπάρχει ”φούσκα” στην αμερικανική αγορά κατοικίας.

Σε συνέντευξή του εν όψει της δημοσιοποίησης των πολυαναμενόμενων απομνημονευμάτων του, ο πρώην διοικητής της Federal Reserve δήλωσε ότι η πτώση στις τιμές κατοικίας ”θα είναι μεγαλύτερη απ’ όσο περιμένουν οι περισσότεροι άνθρωποι”.

Αλλά ο κ. Greenspan δήλωσε ότι οι διάδοχοί του στη Fed, που θα συναντηθούν την Τρίτη για να καθορίσουν τα επιτόκια, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να μην τα μειώσουν πολύ επιθετικά, γιατί ο κίνδυνος αναβίωσης των πληθωριστικών πιέσεων είναι σήμερα πολύ μεγαλύτερος απ’ όσο όταν ήταν ο ίδιος επικεφαλής της Fed.

Ο κ. Greenspan δήλωσε ότι περιμένει στην καλύτερη περίπτωση μια ”μεγάλη μονοψήφια” ποσοστιαία πτώση στις τιμές ακινήτων των ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι δεν θα εκπλαγεί εάν η πτώση αποδειχτεί διψήφια.

Η αμερικανική Federal Reserve αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια την Τρίτη, μειώνοντας το βασικό επιτόκιο κατά έως 0,50 της μονάδας. Οι οικονομολόγοι διχάζονται για το εάν το Fed Fund θα μειωθεί κατά 0,25 ή κατά 0,5 της μονάδας, έναντι του 5,25% που ισχύει σήμερα. Σημειώνεται ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας είναι πολύ πιθανό να κρατήσει τα επιτόκια σταθερά στο 0,5% κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης.

Ο κ. Greenspan τόνισε ότι οι τιμές των οικιών έχουν πιθανότατα υποχωρήσει ήδη κατά 2%-3% σε σχέση με το ζενίθ τους σε εθνικό επίπεδο. Προειδοποίησε όμως ότι είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί το πόσο μεγάλη θα είναι εν τέλει η πτώση.

Ως διοικητής της Fed, ο κ. Greenspan είχε αναφερθεί σε ”άφρισμα” στην αγορά ακινήτων, αλλά δεν είχε ποτέ δηλώσει ότι υπάρχει ”φούσκα” στο σύνολο της αγοράς. Ο διάδοχός του, κ. Ben Bernanke, έχει επίσης αποφύγει τη χρήση της λέξης ”φούσκα.” Αυτή τη φορά όμως ο κ. Greenspan δήλωσε στους ”FT” ότι το ”άφρισμα” είναι ”ευφημισμός της φούσκας”.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v