Η Κίνα εντείνει τα capital controls στο γουάν

Σε μια προσπάθεια να σταματήσει τα νοικοκυριά από τις αγορές νομισμάτων η κεντρική τράπεζα της Κίνας εντείνει τους περιορισμούς. Προβληματίζει το Πεκίνο το άνοιγμα της ψαλίδας στην ισοτιμία του γουάν εντός και εκτός χώρας.

  • του Gabriel Wildau
Η Κίνα εντείνει τα capital controls στο γουάν

Η Κίνα αυξάνει τα ad hoc capital controls προκειμένου να σταματήσει την επιταχυνόμενη εκροή κεφαλαίου, με τις τράπεζες να περιορίζουν τις αγορές δολαρίων εν μέσω λυσσαλέας ζήτησης από νοικοκυριά και εταιρείες.

Η ρυθμιστική αρχή ξένου συναλλάγματος έχει δώσει προφορική καθοδήγηση στις τράπεζες στη Σεντζέν, διατάσσοντάς τις να περιορίσουν την αγορά δολαρίων από μεμονωμένους και εταιρικούς πελάτες, σύμφωνα με ένα άτομο που γνωρίζει την κατάσταση.

Η επίσημη εφημερίδα Shanghai Securities News επικαλέστηκε διαχειριστές πελατών σε τράπεζες στη Σεντζέν, περιλαμβανομένων της Βιομηχανικής και Εμπορικής Τράπεζας της Κίνας και της Τράπεζας της Κίνας, αναφέροντας πως γνωστοποίησαν ότι η ζήτηση για δολάρια ΗΠΑ και Χονγκ Κονγκ έχει αυξηθεί απότομα από την αρχή του χρόνου. Οι Κινέζοι κάτοικοι επιτρέπεται να αγοράζουν μέχρι και 50.000 δολάρια ετησίως, με την ποσόστωση να επαναρυθμίζεται στις αρχές του ημερολογιακού έτους.

«Έχουν εστιάσει στη Σέντζεν και τη Σανγκάη γιατί εκεί είναι που η ζήτηση έχει πραγματικά αυξηθεί», τόνισε μια πηγή.

Το γουάν σταθεροποιήθηκε την Παρασκευή αλλά οδηγείται σε απώλεια της τάξης του 0,8% σε εβδομαδιαία βάση, η χειρότερή του μετά την απροσδόκητη κίνηση της κεντρικής τράπεζας να επιτρέψει την αποδυνάμωση του νομίσματος τον Αύγουστο. Τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος της Κίνας έχουν μειωθεί κατά το ποσό-ρεκόρ των 108 δισ. δολαρίων το Δεκέμβριο, μια ένδειξη επιτάχυνσης της εκροής κεφαλαίων και της δαπάνης της κεντρικής τράπεζας ώστε να στηρίξει τη συναλλαγματική ισοτιμία του γουάν.

Η πρόσφατη σύσφιξη έρχεται αφού η κεντρική τράπεζα προσωρινά απαγόρευσε σε κάποιες ξένες τράπεζες στην Κίνα, περιλαμβανομένων των Standard Chartered και Deutsche Bank, να εκτελούν συγκεκριμένες συναλλαγές που συνδέονται με το συνάλλαγμα και έχουν σχεδιαστεί για arbitrage στη διαφορά μεταξύ onshore και offshore συναλλαγματικής ισοτιμίας.

Οι Κινέζοι εισαγωγείς και εξαγωγείς είναι εδώ και καιρό ευαίσθητοι στην αλλαγή των προσδοκιών για τις ισοτιμίες, ρυθμίζοντας ανάλογα τη διαχείρισή του συναλλάγματος που διαθέτουν. Αυτό που είναι καινούριο, αναφέρουν traders και τραπεζίτες, είναι η αυξημένη ζήτηση από τα νοικοκυριά.

Μέχρι τη διεύρυνση του ορίου διακύμανσης του γουάν το 2014, η ανατίμηση ήταν πρακτικά αδιάκοπη. Αλλά τα κινεζικά νοικοκυριά είναι τώρα πιο ανυπόμονα να πουλήσουν τα γουάν τους και να διαφοροποιήσουν το διαθέσιμά τους.

Ο online διακανονισμός πράξεων συναλλάγματος σε πολλαπλές τράπεζες έχει υποστεί προσωρινές διακοπές ή αργούς χρόνους ανταπόκρισης, καθώς η ζήτηση από πελάτες λιανικής έχει «πνίξει» τις δυνατότητές τους, ανέφερε ρεπορτάζ της Shanghai Securities News.

Σε μια τράπεζα μεσαίου μεγέθους στη Σανγκάη, οι πελάτες απαγορεύεται να αγοράζουν 5.000 δολάρια σε συνάλλαγμα ανά ημέρα, εκτός κι αν κλείσουν ραντεβού από πριν, και 10.000 δολάρια την ημέρα με ραντεβού, ενώ δεν επιτρέπονται πάνω από τρία ραντεβού την εβδομάδα, τονίζει το δημοσίευμα.

Οι Financial Times έγραψαν το Σεπτέμβριο πως η Κρατική Διοίκηση Ξένου Συναλλάγματος (State Administration of Foreign Exchange - SAFE) έχει διατάξει τις τράπεζες να ισχυροποιήσουν τους ελέγχους στις συμφωνίες ξένου συναλλάγματος, στο πλαίσιο μιας μερικής μεταστροφής των κινήσεων για προσεκτική φιλελευθεροποίηση των ελέγχων στις διασυνοριακές ροές κεφαλαίου τα τελευταία χρόνια.

Πάνω από το ετήσιο όριο των 50.000 δολαρίων, οι εταιρίες και τα μεμονωμένα άτομα πρέπει να παρουσιάσουν έγγραφα που θα αποδεικνύουν πως η μετατροπή συνδέεται με το εμπόριο, την ξένη άμεση επένδυση ή άλλους εγκεκριμένους σκοπούς, προκειμένου να αγοράσουν ή να πουλήσουν ξένο συνάλλαγμα.

Στο μεταξύ, traders και αναλυτές υποψιάζονται πως η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ίσως παρενέβη την Πέμπτη στην offshore αγορά γουάν στο Χονγκ Κονγκ, χρησιμοποιώντας κρατικές τράπεζες για να πουλήσει δολάρια.

Το χάσμα μεταξύ onshore και offshore συναλλαγματικών ισοτιμιών άγγιξε επίπεδο ρεκόρ την Τετάρτη, με το offshore νόμισμα να διαπραγματεύεται 2,5% χαμηλότερα από το onshore. Το διευρυνόμενο κενό έχει σταθεί πηγή ντροπής για το Πεκίνο, καθώς η κεντρική τράπεζα έχει αναφέρει πως επιθυμεί να ευθυγραμμίσει τις δυο ισοτιμίες.

Η SAFE δεν απάντησε άμεσα σε φαξ που ζητούσε σχολιασμό την Παρασκευή το απόγευμα.

© The Financial Times Limited 2016. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v